G4Media.ro

China anunță cea mai mare reducere a rezervelor bancare din 2021 încoace

Foto: Pixabay.com

China anunță cea mai mare reducere a rezervelor bancare din 2021 încoace

Banca centrală a Chinei va reduce cuantumul rezervelor minime obligatorii ale băncilor începând cu 5 februarie, prima decizie de acest fel din 2024, în contextul în care factorii de decizie politică își continuă eforturile de susținere a economiei, transmite Reuters.

Guvernatorul Băncii Populare a Chinei (PBOC), Pan Gongsheng, a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Beijing, că banca va reduce rata rezervelor minime obligatorii (RRR) pentru toate băncile cu 50 de puncte de bază, adăugând că această măsură va elibera 1.000 de miliarde de yuani (128,42 miliarde de euro).

Această reducere a RRR, cea mai mare din decembrie 2021, depășește așteptările majorității analiștilor, în condițiile în care două reduceri de 25 de puncte de bază fuseseră decise în martie și septembrie 2023.

„Reducerea RRR este un semn că PBC va rămâne acomodantă pe tot parcursul acestui an, chiar dacă nu a redus mai devreme rata mecanismului de creditare pe termen mediu (MLF), așa cum se așteptau piețele”, a declarat Xu Tianchen, economist la Economist Intelligence Unit.

„De asemenea, factorii de decizie politică vor să se asigure că economia va avea un start bun prin concentrarea sprijinului politic la începutul perioadei, care va fi necesar pentru a atinge obiectivele ambițioase de creștere ale guvernului”.

Conferința de presă a BPC a fost neobișnuită, întrucât banca centrală are tendința de a anunța astfel de decizii prin publicarea unor comunicate de presă pe site-ul său în afara programului de funcționare a piețelor financiare.

BPC va reduce, de asemenea, ratele dobânzilor la creditele noi cu 25 de puncte de bază pentru sectorul rural și întreprinderile mici începând cu 25 ianuarie, a declarat Pan Gongsheng.

Analiștii sunt de părere că sunt necesare mai multe măsuri de stimulare în acest an pentru a stimula creșterea, a combate riscurile de deflație și a limita șomajul.

„Presiunea asupra ocupării forței de muncă nu va scădea în 2024 și sunt necesare eforturi suplimentare pentru a stabiliza piața muncii din China”, a declarat Yun Donglai, director adjunct al Departamentului de promovare a ocupării forței de muncă din cadrul Ministerului Resurselor Umane, în cadrul unei conferințe de presă de miercuri.

Un accent mai mare va fi pus pe obiectivele prioritare ale guvernului, cum ar fi consolidarea sprijinului pentru absolvenții de învățământ superior și extinderea oportunităților de angajare pentru aceștia, a declarat Yun Donglai.

„O politică fiscală mai proactivă, axată pe consum, este mai eficientă. Alocarea resurselor bugetare pentru consum mai degrabă decât pentru investiții este esențială, deoarece China se confruntă cu presiuni deflaționiste”, a comentat Zhiwei Zhang, economist șef la Pinpoint Asset Management.

„China are nevoie de o cerere internă mai puternică, mai degrabă decât de mai multe capacități de producție”.

Sprijinul acordat economiei până în prezent a avut doar un impact modest, ceea ce a crescut presiunea asupra autorităților de a lua mai multe măsuri de stimulare.

Cu toate acestea, banca centrală se confruntă cu o dilemă: mai multe credite sunt alocate forțelor de producție decât consumului, ceea ce ar putea exacerba presiunile deflaționiste și ar putea reduce eficacitatea instrumentelor sale de politică monetară, potrivit analiștilor, în timp ce presiunea asupra yuanului a continuat să limiteze sfera de acțiune a relaxării monetare.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...