G4Media.ro

China ar putea face o demonstrație de forță dacă Pelosi vizitează Taiwanul,…

Sursa foto: Twitter / U.S. Navy

China ar putea face o demonstrație de forță dacă Pelosi vizitează Taiwanul, avertizează SUA

Casa Albă a avertizat că Beijingul ar putea răspunde cu provocări militare la preconizata vizită a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan, transmite BBC.

Acestea ar putea include lansarea de rachete în apropierea Taiwanului sau activități aeriene sau navale pe scară largă, a declarat purtătorul de cuvânt John Kirby.

Nancy Pelosi a aterizat marți în Malaysia, în cadrul turneului său în Asia.

Presa taiwaneză și cea americană afirmă că ea intenționează să viziteze Taipei marți seară, dar nu a existat nicio confirmare oficială.

Taiwanul este o insulă autoguvernată, dar revendicată de China, care o consideră o provincie separatistă. Beijingul a avertizat că vor exista „consecințe grave” dacă Pelosi va vizita Taiwanul.

În timp ce SUA întrețin ceea ce numesc o „relație robustă, neoficială” cu Taiwanul, SUA au relații diplomatice oficiale cu China și nu cu Taiwanul.

Răspunzând marți la întrebările reporterilor, premierul taiwanez Su Tseng-chang a declarat că insula „salută călduros” orice oaspete străin.

El a adăugat că Taiwanul „va face cele mai potrivite aranjamente” pentru orice vizitatori.

Vizita a creat o bătaie de cap diplomatică pentru Casa Albă. Președintele Joe Biden a declarat că armata americană consideră că o vizită a lui Pelosi în Taiwan nu este „o idee bună în acest moment”.

Luni, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a declarat că Nancy Pelosi „are dreptul să viziteze Taiwanul” și „ia propriile decizii”, adăugând că administrația respectă independența Congresului american.

În calitate de președinte al Camerei Reprezentanților, Pelosi este a doua în linia de succesiune la președinție, după vicepreședinte.

Între timp, Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că este hotărât să se apere împotriva oricăror amenințări chinezești.

Există un puternic sprijin bipartizan pentru Taiwan în rândul publicului american și în Congresul SUA. Iar Nancy Pelosi, o figură de rang înalt în Partidul Democrat, a fost mult timp un critic vocal al conducerii chineze, denunțând situația drepturilor omului. Ea s-a întâlnit anterior cu dizidenții pro-democrație și a vizitat Piața Tiananmen pentru a comemora victimele masacrului din 1989.

Ea și-a început turneul în Asia duminică, zburând spre Singapore. Turneul ei public include, de asemenea, opriri în Malaysia, Coreea de Sud și Japonia – fără însă a fi menționat Taiwanul.

Pelosi plănuia inițial să viziteze Taiwanul în aprilie, dar a amânat călătoria după ce a fost testată pozitiv pentru Covid-19.

La începutul acestei luni, ea a declarat că este „important pentru noi să ne arătăm sprijinul pentru Taiwan”.

Kirby a declarat că escaladările Chinei ar putea include, de asemenea, formularea de „pretenții juridice false” în zilele următoare, de exemplu, susținerea că strâmtoarea Taiwan nu este o cale navigabilă internațională.

El a spus că alte semne indică faptul că Beijingul ar putea trimite avioane spre insulă, ca parte a unei incursiuni planificate în spațiul aerian al Taiwanului.

Kirby a subliniat că fostul președinte republican al Camerei Reprezentanților Newt Gingrich a vizitat Taiwanul în 1997 și că alți legislatori americani au vizitat Taiwanul la începutul acestui an.

„Nu s-a schimbat nimic. Nu există nicio dramă despre care să vorbim. Nu este fără precedent ca un președinte al Camerei să meargă în Taiwan”, a spus el, adăugând că Pelosi călătorește cu avioane militare americane în timpul turneului său asiatic.

Cu toate acestea, ambasadorul Chinei la ONU, Zhang Jun, a declarat că vizita lui Pelosi nu este comparabilă cu cea din 1997 și ar fi considerată o provocare.

Vorbind la ONU, secretarul de stat american Antony Blinken a cerut Chinei să dea dovadă de cumpătare în cazul în care Pelosi va efectua o vizită.

„Dacă președinta Parlamentului decide să o viziteze, iar China încearcă să creeze un fel de criză sau să escaladeze tensiunile în vreun fel, acest lucru ar fi în întregime în sarcina Beijingului”, a declarat el reporterilor după discuțiile privind neproliferarea nucleară de la New York.

„Ne așteptăm ca ei – în cazul în care ea decide să viziteze – să acționeze în mod responsabil și să nu se angajeze în nicio escaladare în continuare”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Razboiul cu o batranica de 82 de ani pe care nu o lasa sa treaca strada e singurul razboi pe ca China il poate castiga. Ca in alea pe bune mai putin.

  2. Păi hai să vedem de ce sunt în stare.

  3. Era un video unde niște soldați africani îi oferă unui cimpanzeu un Kalasnikov.Se prăpădeau de râs, maimuța dansa..până a pus maimuța degetul pe trăgaci după care nu știau pe unde să fugă. Nu știu dacă i real sau făcătură dar cam așa văd eu occidentul in relațiile cu rușii si ținezii…

    • Ii bate America cu o mana la spate si pe rusi si pe chinezi , in tandem . Unicul portavion al chinei este facut pe un schelet din anii80, cumparat de la ucrainieni

  4. Acum vedem cat de serioși erau chinezii când lătrau la SUA! 😏