![](https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2021/08/Centrala-electrica-pe-carbune-Tuticorin-India-768x576.webp)
China, cel mai mare poluator din lume, vrea să construiască cele mai multe termocentrale pe cărbune din ultimii 10 ani
Industria energetică din China a început anul trecut să construiască termocentrale pe cărbune cu o capacitate cumulată de aproape 100 de Gigavaţi, cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani, arată un raport publicat joi de două ONG-uri specializate pe energia verde, transmite agenția de știri AP, citată de Agerpres.
Aceste evoluţii ridică semne de întrebare cu privire la capacitatea celui mai mare emitent mondial de CO2 de a-şi îndeplini obiectivele climatice şi riscă să submineze expansiunea uriaşă a capacităţilor chineze de producţie a energiei fotovoltaice şi eoliene, care a devansat cu mult SUA şi Europa la acest capitol.
„În loc să înlocuiască cărbunele, energia curată este aşezată deasupra unei dependenţe înrădăcinate de combustibili fosili”, se arată în raportul elaborat de Centrul de Cercetare pentru Energie şi Aer Curat (CREA), un ONG cu sediul în Europa, şi Global Energy Monitor, un ONG american.
Conform unei baze de date mondiale elaborată de Global Energy Monitor, anul trecut în China au început să fie construite termocentrale pe cărbune cu o capacitate de 94,5 Gigavaţi, mai mult decât în orice an de după 2015. De asemenea, au fost reluate lucrările la proiecte de termocentrale pe cărbune cu o capacitate de 3,3 Gigavaţi, proiecte care anterior fuseseră suspendate.
„Un număr semnificativ de noi termocentrale pe cărbune vor fi conectate la reţea în următorii doi-trei ani, ceea ce va consolida şi mai mult rolul cărbunelui în sistemul energetic chinez”, susţin autorii raportului.
Noile termocentrale se vor adăuga celor a căror construcţie a fost aprobată deja de Guvernul de la Beijng în 2022 şi 2023, a subliniat Qi Qin, analist pentru China la Centrul de Cercetare pentru Energie şi Aer Curat (CREA). „Îndemnăm China să se abţină de la a începe să construiască şi mai multe termocentrale pe cărbune, după cele aprobate deja, pentru a evita apariţia unor capacităţi excedentare, a reduce emisiile şi a se alinia cu angajamentele sale climatice”, a spus Qi Qin.
China este una dintre multele ţări care au ratat termenul limită, stabilit de ONU pentru săptămâna aceasta, pentru a trimite planul naţional vizând reducerea emisiilor până în 2035. Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe, Guo Jiakun a spus că guvernul de la Beijing lucrează la acest plan şi îl va trimite „în cursul acestui an”.
Raportul elaborat de Centrul de Cercetare pentru Energie şi Aer Curat (CREA) şi Global Energy Monitor arată că, anul trecut, China a fost responsabilă pentru 93% din toate termocentralele pe cărbune care au început să fie construite la nivel mondial.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.