China cere ca „poporul sirian să decidă viitorul Siriei” după căderea preşedintelui Bashar al-Assad
China a subliniat luni importanţa ca „viitorul şi destinul Siriei să fie decise de poporul sirian” după căderea preşedintelui Bashar al-Assad, înlăturat duminică de forţele de opoziţie, transmit EFE şi AFP, transmite Agerpres.
Purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe, Mao Ning, a subliniat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că părţile implicate trebuie să găsească o „soluţie politică” care să permită revenirea la „stabilitate şi ordine” în Siria, după mai bine de un deceniu de conflict.
În declaraţiile sale, Mao Ning a subliniat că „suveranitatea şi integritatea teritorială a Siriei trebuie să fie respectate” şi a reafirmat că Beijingul urmăreşte îndeaproape evenimentele din ţară, referindu-se la recentele mişcări israeliene.
Armata israeliană a confirmat luni că trupele sale sunt dislocate de partea siriană a muntelui Hermon, pe Înălţimile Golan, unde a stabilit puncte de apărare şi o zonă-tampon pentru a garanta securitatea locuitorilor israelieni în faţa avansului forţele rebele siriene.
China, care a asigurat şi duminică că „urmăreşte îndeaproape” situaţia din Siria, şi-a exprimat dorinţa ca stabilitatea „să revină cât mai curând” în ţară.
De asemenea, ministerul chinez de externe a dat asigurări că va continua să monitorizeze evenimentele şi să menţină contactul cu cetăţenii chinezi din Siria, cărora le-a recomandat să ia măsuri pentru garantarea propriei siguranţe.
În ultimii ani, China a fost, alături de Rusia, unul din ultimii mari aliaţi ai regimului preşedintelui Bashar al-Assad, cu care preşedintele chinez, Xi Jinping, a anunţat în septembrie 2023 stabilirea unui „parteneriat strategic” între China şi Siria, destinat să „marcheze o piatră de hotar” în relaţiile bilaterale.
Cei doi lideri au ilustrat această apropiere în plan bilateral în timpul unei vizite oficiale în China a liderului sirian, pe care omologul chinez l-a asigurat, cu acea ocazie, că ţara sa este „dispusă să continue colaborarea cu Siria” în faţa „unei situaţii internaţionale afectată de instabilitate şi incertitudine”.
Vizita lui Bashar al-Assad în China a fost prima sa deplasare în această ţară după izbucnirea războiului civil în Siria, în 2011. Înaintea declanşării conflictului, el mai vizitase China, ţară care, în ultimii ani, încearcă să îşi sporească influenţa în Orientul Mijlociu şi a reuşit să medieze restabilirea relaţiilor diplomatice între Iran şi Arabia Saudită.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu