China cere celor mai bogate provincii ale sale să ofere sprijin economic pentru a stimula măsurile de creștere economică
Premierul Chinei a cerut celor mai bogate provincii ale țării să ofere sprijin economic pentru a stimula măsurile de creștere economică, relatează BBC.
Țara a înregistrat o încetinire neașteptată a consumului și a producției în luna iulie.
„Trebuie întărit sentimentul de urgență pentru a consolida bazele redresării economice”, a declarat premierul Li Keqiang.
O abordare intransigentă de tip zero-Covid zero a încetinit brusc creșterea economică a Chinei în al doilea trimestru al acestui an.
Într-o mișcare rară, banca centrală a Chinei a redus luni ratele de creditare pentru a revigora cererea.
Economia Chinei a continuat să se redreseze în iulie, dar au existat „mici fluctuații”, a declarat Li în cadrul unei întâlniri video cu înalți oficiali din șase provincii importante – Guangdong, Jiangsu, Zhejiang, Shandong, Henan și Sichuan – care reprezintă aproximativ 40% din producția economică.
Guvernul va lua mai multe măsuri pentru a stimula consumul și a extinde investițiile efective, a adăugat Li.
China, a doua cea mai mare economie a lumii, a fost grav afectată de blocaje generalizate ale coronavirusului care au afectat atât întreprinderile, cât și consumatorii.
Produsul intern brut (PIB) a scăzut cu 2,6% în cele trei luni până la sfârșitul lunii iunie față de trimestrul precedent.
Marile orașe din China, inclusiv principalul centru financiar și de producție Shanghai, au fost blocate total sau parțial în această perioadă.
Dar Beijingul nu a dat până acum niciun semn de relaxare a politicii sale de zero-Covid.
Principalii indicatori economici arată că China se descotorosește cu greu de impactul pe care lockdown-urile îl au asupra activităților de producție și de vânzare cu amănuntul. În iulie, vânzările cu amănuntul au crescut cu 2,7% față de anul trecut. Cu toate acestea, cifra a ratat previziunile de creștere de 5% și a fost inferioară celei din iunie – 3,1%. Cele mai recente cifre au arătat, de asemenea, că șomajul în rândul tinerilor a atins un nivel record.
Sectorul imobiliar suferă o lovitură majoră pe fondul unui boicot al creditelor ipotecare, cumpărătorii de locuințe pierzându-și încrederea că proiectele vor fi finalizate. Investițiile imobiliare au scăzut cu 12,3% luna trecută, cel mai rapid ritm din acest an, în timp ce scăderea vânzărilor noi s-a adâncit la 28,9%.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank