G4Media.ro

China: Creșterea PIB-ului depășește așteptările în trimestrul al treilea

Sursa foto: Pexels

China: Creșterea PIB-ului depășește așteptările în trimestrul al treilea

Economia Chinei a crescut într-un ritm mai rapid decât se aștepta în al treilea trimestru, dar restricțiile privind COVID-19, o prăbușire a pieței imobiliare și riscurile unei recesiuni globale subminează eforturile Beijingului de a promova o creștere solidă în 2023, transmite agenția Reuters, citată de boursorama.com.

Produsul intern brut (PIB) a crescut cu o rată anuală de 3,9% în perioada iulie-septembrie, potrivit statisticilor oficiale publicate luni.

Analiștii intervievați de Reuters se așteptau la o creștere a PIB-ului de 3,4%, după o creștere anualizată de 0,4% înregistrată în al doilea trimestru.

În termeni trimestriali, PIB-ul a crescut cu 3,9%, comparativ cu o contracție de 2,6% în perioada aprilie-iunie.

Publicarea datelor, programată inițial pentru 18 octombrie, a fost amânată din cauza desfășurării congresului Partidului Comunist, care s-a încheiat cu realegerea lui Xi Jinping în funcția de lider pentru un al treilea mandat.

Statisticile oficiale numai pentru luna septembrie, publicate tot luni, au arătat o creștere de 6,3% a producției industriale față de septembrie 2021, după +4,2% în august. Prognoza Reuters indica o creștere de 4,5%.

În ciuda revenirii sale, economia chineză se confruntă cu mai multe provocări, atât pe plan intern, cât și internațional. Strategia „zero COVID-19” a Chinei și criza din puternicul sector imobiliar au exacerbat presiunea externă cauzată de războiul din Ucraina și de creșterea ratelor dobânzilor.

Potrivit unui sondaj Reuters, creșterea economică a Chinei ar urma să încetinească la 3,2% în 2022, mult sub ținta oficială de aproximativ 5,5%.

În septembrie, exporturile au crescut cu 5,7% de la an la an, un ritm peste așteptări, dar cel mai lent din aprilie. Importurile au crescut cu doar 0,3%.

Între timp, vânzările cu amănuntul au crescut în septembrie cu 2,5% în ritm anual, față de așteptările privind o creștere de 3,3%, după +5,4% în august.

Mai important, prețurile locuințelor noi au scăzut pentru a doua lună consecutiv în septembrie, cu 0,2% de la o lună la alta.

„Acest set de date transmite un mesaj important: chiar dacă măsurile anti-COVID au devenit mai flexibile (…), restricțiile rămân o mare incertitudine pentru economie pe fondul crizei imobiliare”, a declarat Iris Pang, economist șef la ING. „Această incertitudine înseamnă că eficiența politicii de creștere economică ar fi subminată.”

De la sfârșitul lunii mai, Beijingul a implementat peste 50 de măsuri de susținere a economiei, deși autoritățile au minimalizat importanța atingerii obiectivului de creștere economică stabilit în martie.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Snap snap țac țac cat sa fie cresterea?

  2. Secolul al XXI-lea va fi secolul Chinei sau nu va mai fi deloc.

  3. Realegereat tovarusului xi in functia suprema are efecte imediate.

  4. Parca n-am sti cum se faceau raportarile in comunism – pe vremea lui Ceasca ? Doar si in China TOT COMUNISM ESTE ! Asa ca se raporteaza CUM DA BINE LA CONGRES !

  5. Exista suficiente studii independente care demonstrează ca acele creșteri sunt doar pe hârtie, nu și în realitate. Dintre toate tarile dictatoriale China falsifica cel mai mult. Creșterea în ultimii zeci de ani e relatata ca fiind 350% iar realitatea este la 175%.
    Economia Chinei e ca armata Rusiei… mai mult marketing.