
China cumpără mult mai mult aur decât declară / Prețul aurului a depășit pentru prima dată în istorie 3500 de dolari uncia – raport Goldman Sachs
În spatele boom-ului prețului aurului – care în noaptea de 21 spre 22 aprilie și-a actualizat recordurile, depășind pentru prima dată în istorie 3.500 de dolari uncia (ajungând la 3.504 de dolari/ 1 uncie = aprox 28 grame) ), s-ar putea afla China, care cumpără mult mai mult aur decât pretinde. Potrivit Goldman Sachs, în luna februarie China a cumpărat până la 50 de tone de aur, adică de 10 ori mai mult decât a raportat oficial. Este vorba de 1.763.700 de uncii, care pentru un cost de 3.500 de dolari corespunde unei cheltuieli de peste 6 miliarde, potrivit Rador Radio România.
„În martie Banca centrală chineză și-a mărit cu cinci tone rezervele de aur, înregistrând a cincea achiziție lunară consecutivă. Ceea ce face ca rezervele totale de aur ale Chinei să atingă un record de 2.292 de tone. Rezervele de aur ale Chinei reprezintă acum 6,5% din rezervele sale oficiale totale” – explică Carlo De Luca, directorul de management al activelor la Gamma Capital Markets.
De la începutul anului aurul s-a scumpit cu 33% din cauza războiului comercial declarat de Donald Trump, care i-a impus taxe foarte mari Chinei, iar prețurile au crescut. În ultimii 3 ani achizițiile de aur ale Chinei pe piața OTC (Over The Counter, sunt piețe nereglementate și descentralizate în care este posibil să se tranzacționeze și să achiziționeze instrumente financiare în afara burselor oficiale) din Londra au depășit cu mult cifrele declarate oficial.
Potrivit The Kobeissi Letter, fondată de Adam Kobeissi, creditat drept unul dintre cei mai importanți analiști ai piețelor de capital globale, aurul este tranzacționat ca și cum ne-am afla în cel de-al treilea război mondial. Astăzi aurul valorează mai mult de 3.500 de dolari uncia, de 100 de ori mai mult decât în 1971, când a fost abandonată obligația Rezervei Federale de a converti dolari în aur la rata fixă de 35 de dolari uncia (așa-numitul standard de schimb al aurului) stabilită prin acordurile de la Bretton Woods semnate la 22 iulie 1944.
Sursa: IL CORRIERE DELLA SERA / Rador Radio România / Traducerea: Cătălina Păunel
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.