China curtează AfD, partidul populist de extremă dreapta din Germania
O delegație de rang înalt formată din trei membri ai partidului Alternativa pentru Germania (AfD) a călătorit recent în China – în urma unei invitații oficiale. Co-liderul AfD, Alice Weidel, și colegii ei din Bundestag, Petr Bystron și Peter Felser, au petrecut aproape o săptămână la Beijing și Shanghai la sfârșitul lunii iunie, scrie DW.
La întoarcere, Felser a declarat pentru DW că a presupus că rezultatele bune ale partidului său în sondajele germane au fost cele care au stârnit interesul chinezilor. AfD este cotat în prezent în sondaje la nivel național la peste 20%.
Weidel cunoaște foarte bine Republica Populară Chineză. Ea a locuit acolo timp de șase ani cu o bursă a Serviciului german de schimb academic și și-a finalizat doctoratul pe tema sistemului de pensii chinezesc, înainte de a lucra pentru Goldman Sachs. Astăzi, ea laudă spiritul antreprenorial al chinezilor.
De asemenea, ea a ridiculizat criticile ministrului german de externe Annalena Baerbock privind situația drepturilor omului în China.
„Dumnezeu să ne ajute: Baerbock are o nouă misiune în #China. Ea vrea să sublinieze „convingerea europeană comună”. Acest lucru eșuează deja, deoarece nu doar #Franța nu împărtășește această convingere…”, a scris ea pe X (fostul Twitter) atunci când Baerbock a călătorit acolo în aprilie.
AfD critică strategia Germaniei față de China
AfD s-a poziționat în opoziție față de politica critică a guvernului german față de China. Strategia Berlinului pentru China, publicată la jumătatea lunii iulie, de exemplu, a fost denunțată de Bystron, purtătorul de cuvânt al AfD pentru politică externă, ca fiind „încercarea de a pune în aplicare ideologia de tip „green-woke” și interesele geopolitice ale SUA sub masca unei strategii pentru politica externă germană”.
Descrierea Chinei în strategie ca fiind un rival – precum și un partener și un concurent – a fost pentru Bystron „consecința cursului de confruntare al SUA față de China. Această confruntare și această divizare nu sunt în interesul Germaniei ca națiune exportatoare”, a spus el.
Pentru politologul Wolfgang Schroeder de la Universitatea din Kassel, pozițiile de politică externă ale AfD demonstrează o încercare de a se diferenția de celelalte partide politice germane. Din punct de vedere geopolitic, a declarat Schroeder, AfD consideră că legăturile tradiționale ale Occidentului cu Statele Unite, pe care le consideră hegemonice, sunt depășite.
„AfD consideră că Washingtonul este mai mult o parte a problemei decât o parte a soluției la provocările cu care se confruntă Germania”, a declarat el pentru DW. „Asta pentru că AfD consideră că SUA este un actor imperial ale cărui interese personale nu pot fi reconciliate cu cele ale Germaniei.”
Pentru AfD, criticile privind drepturile omului sunt „total irelevante
În China, potrivit lui Felser de la AfD, parlamentarii germani le-au spus contactelor lor chineze că AfD nu-i place „când cineva călătorește în toată lumea și apoi vrea să impună valorile sale altora”.
Pentru Schroeder, această atitudine nu este o surpriză. „Politicienii AfD descriu criticile aduse drepturilor omului în China ca fiind total irelevante. Pentru ei, fiecare țară are propriile sale zone cu probleme și alte țări nu ar trebui să intervină”, a spus el.
După ce s-a întors din China, șefa partidului, Weidel, a anunțat că dorește să mențină deschise liniile de comunicare cu Beijingul. Poate că va ajuta această cauză faptul că, la sfârșitul lunii iulie, AfD l-a ales pe Maximilian Krah drept principalul său candidat pentru alegerile europarlamentare din 2024.
Europarlamentarul din Saxonia, care se aliniază cu partea de dreapta a partidului său, a atras atenția în trecut pentru multiple declarații pro-China. Poate de aceea, Krah este de asemenea bucuros să fie intervievat de presa chineză, cum ar fi de Global Times în noiembrie 2022.
„Forțele anti-China din Germania nu reprezintă interesele Germaniei”, a declarat el pentru publicația de stat în limba engleză. „Decuplarea de China ar servi doar intereselor Americii și ar dăuna grav propriei noastre industrii.”
AfD „înțelege și acceptă modul chinezesc de guvernare„
„Într-o anumită măsură, AfD se prezintă ca fiind forța autentică care aduce interesele germane în constelația geopolitică și care înțelege și acceptă modul chinezesc de a guverna, de a trăi, de a organiza autoritatea, deoarece acestea sunt rezultatul dezvoltării chineze”, a declarat Schroeder.
Cu toate acestea, AfD a exprimat uneori și propriile critici la adresa Chinei. De exemplu: Partidul s-a opus utilizării componentelor furnizorului chinez de echipamente de comunicații Huawei în extinderea serviciilor de internet mobil 5G în Germania. Iar la începutul lunii august, purtătorul de cuvânt al AfD în Parlamentul german pentru politica de cercetare, Michael Kaufmann, s-a pronunțat împotriva spionajului științific chinez în universitățile germane.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank