China detronează Statele Unite și devine campioana mondială a cererilor internaționale de brevet: În total, chinezii au depus 58.990 de cereri, față de 57.840 făcute de americani
China a devenit, în 2019, principalul deponent de cereri internaționale de brevet, furând Statelor Unite acest titlu, a arătat marți Organizația mondială a proprietății intelectuale (OMPI), o agenție a ONU cu sediul la Geneva.
„În 1999, OMPI a primit 276 de cereri venind din China, față de 58.990 în 2019, adică de 200 de ori mai multe decât în urmă cu 20 de ani”, a detaliat directorul general al organizației, Francis Gurry, citat într-un comunicat.
Într-o conferință de presă, el a explicat că această nouă situație reflectă voința Beijingului de a transforma economia gigantului asiatic “într-o economie cu cea mai mare valoare adăugată”, subliniind că este vorba de un “sistem de inovare sprijinit de stat”, în care joacă un rol subvențiile publice.
În opinia șefului OMPI, “creșterea rapidă a Chinei pentru a ajunge în fruntea clasamentului […] pune în lumină deplasarea geografică a inovării spre Est, deponenții asitici reprezentând acum peste jumătate din toate cererile”, Europa și America de Nord reprezentând fiecare mai puțin de un sfert din aceste cereri.
China a pus astfel capăt domniei Statelor Unite (57.840 cereri în 2019), care domină clasamentul în fiecare an de la crearea Tratatului de coperare în materie de brevete (PCT) al OMPI în 1978. Cele două mari puteri sunt urmate de Japonia, Germania, Coreea de Sud și Franța.
Huawei, principalul deponent
În raportul său anual, OMPI arată de asemenea că pentru al treilea an consecutiv, gigantul chinez în telecomunicații Huawei Technologies a fost principalul deponent în 2019, cu 4.411 cereri publicate. Vin apoi Mitsubishi Electric Corp. în Japonia, Samsung Electronics în Coreea de Sud, Qualcomm Inc. în Statele Unite și Guangdong Oppo Mobile Telecommunications în China.
Premiu de consolare pentru Statele Unite – Universitatea din California rămâne în fruntea clasamentului instituțiilor de învățământ. Ea este urmată de universitatea Tsinghua din Beijing.
Global, cererile internaționale de brevet depuse prin intermediul PCT au crescut cu 5,2% (265.800 cereri) în 2019, în vreme ce cererile de înregistrare internațională de mărci prin intermediul sistemului de la Madrid au crescut cu 5,7%.
Cererile de protecție a desenelor și modelelor industriale în cadrul sistemului de la Haga au cunoscut o creștere cu 10,4%, marcând un nou an record pentru tot ansamblul serviciilor mondiale de proprietate intelectuală al OMPI.
Pandemie
Întrebarea este care va fi impactul pandemiei de coronavirus asupra cererilor de brevete. Semnalat la sfârșitul lui decembrie de China, virusul s-a răspândit rapid în lume, făcând peste 73.000 de morți până astăzi și oprind părți întregi ale economiei.
“Impactul asupra industriilor creative, asupra inovării va fi extrem de important”, a subliniat Francis Gurry pentru jurnaliști.
Explicând că este prea devreme ca să se dea cifre privind acest impact, care va depinde de intensitatea și de durata crizei, el a notat că datele preliminare primite de OMPI pe ianuarie, februarie și martie arătau o stagnare a cererilor de brevete.
Sursa: France 24 / Traducere: Gabriela Sîrbu (Rador)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii