G4Media.ro

China extinde semnificativ legea anti-spionaj, cu intenția de a proteja nu doar…

Sursa foto: Unsplash / Aboodi Vesakaran

China extinde semnificativ legea anti-spionaj, cu intenția de a proteja nu doar secretele de stat, ci și „interesele naționale, definite foarte vag

China şi-a extins în mod semnificativ legea anti-spionaj printr-un amendament care a fost publicat joi, cu intenţia de a proteja acum nu doar secretele de stat, ci şi „interesele naţionale” definite foarte vag, informează dpa, citată de Agerpres.

Conform noii legi, care a fost votată în cadrul Comitetului Permanent al Congresului Naţional al Poporului, atacurile cibernetice vor fi considerate de asemenea acţiuni de spionaj.

De acum încolo, protecţia împotriva spionajului se va aplica de asemenea la „toate documentele, datele, materialele şi articolele ce se referă la securitatea şi interesele naţionale”, informează agenţia de presă Xinhua, citându-l pe Wang Ali de la Comisia pentru Afaceri Juridice din cadrul Comitetului Permanent.

El a vorbit despre o „extindere moderată” a domeniului de aplicare a legislaţiei anti-spionaj. Însă legea nu oferă o definiţie mai detaliată.

Comitetul Permanent a aprobat acum acest amendament ce se va aplica începând cu 1 iulie.

Criticii regimului văd o ambiguitate intenţionată în această lege ce ar putea fi folosită în mod arbitrar împotriva disidenţilor. Nu sunt deocamdată clare nici posibilele efecte asupra companiilor străine ce operează în China sau a modului în care acestea prelucrează date şi informaţii.

De când a venit la putere, Xi Jinping, preşedintele Chinei şi liderul Partidului Comunist Chinez, acordă o prioritate specială securităţii interne şi externe. El îşi izolează tot mai mult ţara de lumea exterioară şi pune accent pe independenţă, comentează dpa.

În prezent sunt în creştere tensiunile cu SUA, care, în opinia Chinei, ar încerca să împiedice ascensiunea ei pe plan mondial. Ambele ţări se acuză tot mai mult reciproc de atacuri cibernetice şi spionaj.

Mai mulţi cetăţeni străini au fost arestaţi de curând în China sub acuzaţii de spionaj – cel mai recent, un angajat al companiei nipone de produse farmaceutice Astellas, în martie.

Procesele pentru spionaj – considerate dosare ce au legătură cu securitatea naţională – se desfăşoară de obicei în spatele uşilor închise ale tribunalelor.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...