G4Media.ro

China face apel la „negocieri” pentru a pune capăt războaielor din Ucraina…

Cele zece puncte care delimitează zona din Marea Chinei de Sud despre care Beijingul susține că îi aparține.

China face apel la „negocieri” pentru a pune capăt războaielor din Ucraina și Gaza

Ministrul chinez al apărării, Dong Jun, a declarat vineri că „negocierile” sunt singura soluție la războaiele din Gaza și Ucraina, într-un discurs susținut în fața unei reuniuni de lideri militari din întreaga lume, la Beijing, potrivit AFP.

Oficiali militari de top din Rusia, Birmania, Pakistan, Singapore, Iran și Germania se numără printre cei peste 500 de delegați prezenți la Beijing pentru Forumul de securitate Xiangshan.

Acest forum este considerat drept omologul chinez al conferinței anuale Shangri-La din Singapore, care are loc în primăvară și la care participă și Beijingul.

Forumul Xiangshan de trei zile are loc într-un moment în care Beijingul se prezintă din ce în ce mai mult ca un mediator în conflictele mondiale, în special prin trimiterea de emisari în Orientul Mijlociu, negocierea unei încetări temporare a focului în nordul Birmaniei și, anul trecut, facilitarea unei apropieri istorice între Arabia Saudită și Iran.

În ceea ce privește Ucraina și Israel-Palestina, China dorește să se prezinte ca un actor mai neutru decât Statele Unite.„Pentru a rezolva probleme sensibile precum criza din Ucraina și conflictul israeliano-palestinian, promovarea păcii și a negocierilor este singura soluție”, a declarat Dong la ceremonia de deschidere.

„Nu există niciodată un învingător în războaie și conflicte, confruntarea nu duce nicăieri”, a continuat el. „Cu cât conflictul este mai grav, cu atât este mai important să nu abandonăm dialogul și consultarea. Doar reconcilierea poate pune capăt unui conflict”.

Dong a făcut apel la toate țările lumii să promoveze „dezvoltarea pașnică și guvernanța incluzivă”.

Temele de discuție vor include relațiile SUA-China, securitatea în Europa și Asia, precum și provocările în materie de apărare într-o lume multipolară.

În discursul său, Dong a denunțat, de asemenea, „proliferarea conceptelor de securitate națională” și a solicitat ca „noile tehnologii să fie mai benefice pentru întreaga omenire”, făcând probabil referire la încercările SUA de a bloca accesul Beijingului la tehnologii avansate.

„Într-o perioadă de riscuri ridicate la adresa securității globale și de instabilitate și impredictibilitate crescute, responsabilitatea pentru consolidarea capacităților de apărare și securitate ale tuturor țărilor este enormă”, a spus el.

Beijingul, a adăugat el, „este dispus să colaboreze cu toate părțile pentru a aprofunda consultările în domeniul apărării și a discuta semnarea de acorduri bilaterale și multilaterale privind cooperarea în domeniul apărării”.

Puncte de suspensie

Adjunctul secretarului american al apărării, Michael Chase, participă și la acest forum, la câteva zile după discuțiile dintre eșaloanele superioare de la Washington și Beijing.

Întrebat de AFP în timpul forumului, acesta a refuzat să comenteze.

Cele două mari puteri sunt în continuare în dezacord, în special cu privire la statutul insulei Taiwan și la abordarea tot mai agresivă a Beijingului în Marea Chinei de Sud.

Cu toate acestea, China și Statele Unite încearcă să restabilească discuții regulate între cele două armate pentru a preveni escaladarea divergențelor într-un conflict incontrolabil.

În Marea Chinei de Sud, navele chineze s-au angajat în ultimele luni într-o serie de confruntări foarte mediatizate cu nave filipineze, în timp ce forțele navale americane au efectuat manevre alături de cele din Manila.

China revendică o mare parte din apele Mării Chinei, în ciuda pretențiilor altor țări din regiune și a interpretării unei instanțe internaționale potrivit căreia această revendicare nu are niciun temei juridic.

În marja forumului de joi, un înalt oficial chinez, He Lei, a insistat că China va „zdrobi” orice intruziune pe teritoriul său, inclusiv în Marea Chinei de Sud.

Vorbind în cadrul unei mese rotunde vineri, acesta a acuzat Statele Unite că „se tem că altcineva le va înlocui” ca superputere mondială.

„China nu are absolut nicio ambiție nebună de a le înlocui în dominația mondială”, a adăugat el.ț

„Dezvoltarea Chinei nu urmărește în niciun fel să depășească sau să înlocuiască pe cineva”, a spus el.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. In același timp susține masiv Iranul si Rusia! 🤮