G4Media.ro

China: Funcționarii publici și angajații de la întreprinderile de stat se confruntă…

Sursa foto: Unsplash / Biyunfei Yang

China: Funcționarii publici și angajații de la întreprinderile de stat se confruntă cu restricții mai dure pentru călătoriile în străinătate, iar legăturile cu străinătatea sunt atent examinate

Funcționarii publici chinezi și angajații întreprinderilor de stat se confruntă cu restricții mai dure privind călătoriile private în străinătate și cu o examinare mai atentă a legăturilor lor cu străinătatea, potrivit anunțurilor oficiale și a mai mult de zece persoane familiarizate cu această chestiune, în timp ce Beijingul desfășoară o campanie împotriva influenței străine.

Zece actuali și foști angajați au declarat pentru Reuters că restricțiile au fost extinse începând cu 2021, incluzând interdicții privind călătoriile în străinătate, limite mai stricte privind frecvența și durata călătoriilor, procese de aprobare oneroase și cursuri de confidențialitate înainte de plecare. Aceștia au spus că măsurile nu au avut legătură cu COVID-19.

Relatările indivizilor au variat, dar au fost consecvente în a descrie o supraveghere sporită a călătoriilor în străinătate chiar și după ce China a redeschis frontierele în ianuarie. Persoanele, care au lucrat în toată țara ca funcționari publici, în întreprinderi de stat sau în sectorul public în general, au vorbit sub rezerva anonimatului din cauza caracterului sensibil al problemei.

Reuters a găsit, de asemenea, opt anunțuri publice din ultimii doi ani de către opt entități guvernamentale, inclusiv fondul național de pensii, care au indicat că întăresc regulile privind călătoriile personale ale lucrătorilor în afara Chinei, fără a detalia toate schimbările.

Alte relatări individuale și documente examinate de Reuters arată un efort paralel al autorităților centrale și locale chineze de a cartografia legăturile personale și familiale ale lucrătorilor guvernamentali și ale celor legați de stat cu alte țări. Reuters raportează pentru prima dată aceste măsuri și domeniul de aplicare a unor restricții de călătorie post-COVID.

Acțiunile reflectă accentul pus de președintele Xi Jinping pe securitatea națională în contextul relațiilor tensionate cu Occidentul, au declarat doi experți pentru Reuters. În ultimele luni, China a încurajat cetățenii să participe la activități de antispionaj și a introdus noi legi care au extins definiția spionajului.

„Beijingul este din ce în ce mai paranoic cu privire la amenințarea spionajului din partea țărilor occidentale, iar împiedicarea angajaților guvernamentali să plece în străinătate ar putea fi o modalitate de a reduce oportunitățile de spionaj din partea puterilor străine”, a declarat Neil Thomas, cercetător în domeniul politicii chineze la Asia Society Policy Institute’s Center for China Analysis din Washington.

Ideologia politică a fost, de asemenea, un factor, a spus Thomas, Xi dorind să „privească în interior pentru idei” mai degrabă decât să caute inspirație în Occident.

Nici Biroul de informații al Consiliului de Stat, care se ocupă de întrebările mass-media în numele guvernului chinez, nici întreprinderile legate de stat, nici entitățile guvernamentale chineze și ale Partidului Comunist descrise în acest raport nu au răspuns la întrebările Reuters privind restricțiile de călătorie sau colectarea de date.

Restricțiile privind călătoriile personale în străinătate se aplică de mult timp în cazul înalților funcționari guvernamentali și al directorilor de stat care au acces la informații confidențiale. Reuters a constatat că aceste limite se filtrează acum în rândurile funcționarilor publici din China – care sunt în număr de 7 milioane, potrivit celor mai recente date din 2015 – și 70 de milioane de lucrători din întreprinderile de stat.

Lucrătorii de nivel inferior de la China Construction Bank din Beijing și Shanghai pot călători în străinătate din motive personale doar o singură dată pe an și doar pentru maximum 12 zile, potrivit a doi bancheri, unul cu aproape două decenii de serviciu.

Ambii au descoperit aceste constrângeri, despre care au spus că sunt fără precedent, atunci când au solicitat timp liber la începutul anului 2023.

Unii profesori din școlile publice se confruntă, de asemenea, cu noi restricții privind călătoriile în străinătate, potrivit unui profesor din provincia Zhejiang (sud-est) și unei persoane care are cunoștință de noile reglementări introduse într-un district din Shanghai în acest an.

La o sucursală mare a creditorului de politică de stat China Development Bank, călătoriile în străinătate au fost interzise în acest an, potrivit unei persoane care lucrează acolo, în timp ce un angajat al unui fond mutual legat de stat a declarat că restricțiile de călătorie au fost extinse recent la noii angajați din Hong Kong și Singapore.

Reuters nu a putut stabili dacă restricțiile au variat în funcție de destinație.

Printre avizele oficiale văzute de Reuters se numără directive ale unei unități de afaceri guvernamentale dintr-un district din estul orașului Ningbo în septembrie și o alta a Consiliului Național pentru Fondul de Securitate Socială la începutul acestui an. Ambele au pus accentul pe o verificare mai strictă a solicitărilor angajaților pentru călătorii personale în străinătate.

În estul orașului Wenzhou, o filială a Biroului municipal de mediu și ecologie a publicat în septembrie anul trecut, pe un site oficial, reguli revizuite, care prevăd că angajații pot călători în străinătate doar o dată pe an și pentru cel mult o lună.

Wang Zhi’an, un fost prezentator al televiziunii de stat chineze care conduce un organ de presă independent în Japonia, a declarat că autoritățile ar putea fi îngrijorate de observațiile oficialilor din afara Chinei.

„Această expunere ar putea influența în mod subtil gândirea și conștiința acestor oficiali”, a spus el. „Aceștia ar putea începe să pună la îndoială sistemul de conducere al Partidului Comunist și să se întrebe de ce este așa”.

Autoritățile chineze examinează, de asemenea, legăturile personale cu străinătatea, potrivit unui document văzut de Reuters, de una dintre cele 10 persoane care au discutat despre restricțiile de călătorie și de alți trei lucrători din cadrul întreprinderilor de stat care au cunoștință despre acest subiect.

Începând cu aproximativ sfârșitul anului trecut, aceste persoane au declarat că au primit chestionare de la organisme precum Liga Tineretului Comunist, Comitetul Consultativ Politic al Poporului Chinez (CCPPC), autoritățile locale și angajatorii lor respectivi.

Formularele cereau informații despre rudele cu cetățenie străină sau cu reședință permanentă în străinătate, precum și detalii despre asistența sau experiența în străinătate, au declarat persoanele respective, adăugând că a fost pentru prima dată când au primit aceste solicitări.

Reuters a văzut unul dintre chestionare, dar nu a putut stabili pe deplin modul în care autoritățile au folosit datele.

Măsurile vin în contextul în care China își intensifică mesajele publice cu privire la influența străină. În august, Ministerul Securității de Stat a declarat pe contul său WeChat lansat recent că a identificat un cetățean chinez în Italia suspectat de spionaj pentru Agenția Centrală de Informații a SUA și a avertizat cu privire la potențialul ca chinezii să fie recrutați în străinătate.

CIA nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Thomas a declarat că restricțiile de călătorie, în special, ar avea implicații asupra interacțiunilor Chinei cu lumea.

„Cu cât mai puțini oficiali chinezi merg în străinătate, cu atât mai puțin sunt capabili să învețe din lucrurile bune pe care le fac guvernele străine, cu atât mai puțin sunt familiarizați cu societățile străine și cu atât mai puțin înțeleg cum este percepută cu adevărat China în lume”, a spus el.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Nu vă sună al naibii de cunoscut? (mă adresez celor din generația X, evident…)