China, Germania, Danemarca. Se confruntă țările care au relaxat măsurile cu o revenire a epidemiei?
Dacă în majoritatea țărilor europene, măsurile de relaxare abia încep, alte state au redus măsurile restrictive ceva mai devreme.
Începând de luni, francezii au voie din nou să se deplaseze fără declarație, să se plimbe mai mult de o oră sau să călătorească mai mult de un kilometru în jurul casei lor. Același vânt de libertate în Spania, unde restricțiile au fost ridicate luni în anumite regiuni ale țării.
Cu toate acestea, nu se pune problema de a lăsa garda jos. În întreaga lume, statele se tem de venirea unui al doilea val de contaminare odată cu ridicarea restricțiilor. Dacă în Franța este încă prea devreme pentru a vedea efectele, contaminările ascendente din mai multe țări vecine pot servi ca exemplu.
Germania, Austria, Danemarca, dar și China și Coreea de Sud sunt într-adevăr mai avansate în procesul de relaxare. Iar revenirea epidemiei nu este sistematică. Prezentare generală în șase țări.
1. Revenirea cazurilor de contaminare în China
China pare să limiteze cu succes pandemia de coronavirus. Orașul Wuhan, leagănul epidemiei, a ieșit pe 8 aprilie din două luni și jumătate de carantină totală, iar rezidenții pot părăsi orașul după izolarea forțată. Cu toate acestea, noile cazuri de contaminare determină țara să se teamă de un al doilea val.
Luni, orașul Wuhan a raportat cinci noi cazuri de contaminare. Acestea apar a doua zi după anunțarea primului caz, după mai mult de o lună de liniște. Toate aceste cazuri au fost identificate în cadrul aceluiași complex rezidențial. O reapariție care împinge municipalitatea să lanseze un plan masiv de depistare a populației pozitive.
„Șapte provincii au raportat noi infecții în ultimele 14 zile, iar cazurile grupate continuă să crească”, a declarat Mi Feng, purtătorul de cuvânt al Comisiei Naționale de Sănătate. Duminică, orașul de nord-est Shulan, care se învecinează cu Coreea de Nord, a fost parțial închis după descoperirea a 11 noi cazuri de infecții. Marți, regiunea a identificat doar un singur caz nou de contaminare.
2. Coreea de Sud a fost forțată să închidă barurile și cluburile de noapte
Citată de mult timp ca exemplu în lupta împotriva coronavirusului, Coreea de Sud revine asupra redeschiderii după o recrudescență a cazurilor de contaminare. De o săptămână, viața începuse să-și reia cursul, dar, în acest weekend, Seul, provincia vecină Gyeonggi și orașul Incheon au decretat închiderea cluburilor și a barurilor.
O sursă de contaminare a apărut în Itaewon, un cartier multicultural cunoscut pentru cluburile de noapte și barurile sale, după ce un bărbat depistat pozitiv la noul coronavirus a vizitat cinci localuri din cartier în noaptea de 1 spre 2 mai. Duminică, din cele 34 de noi cazuri Covid-19 pozitive din Coreea de Sud, 24 au fost legate de acest focar, potrivit Centrului coreean pentru controlul și prevenirea bolilor (KCDC). În total, 7.200 de persoane ar fi vizitat aceste localuri în weekend.
3. Rata de infectare crește în Germania
În Germania, relaxarea este deja avansată. Începând cu 20 aprilie, magazinele comerciale cu o suprafață mai mică de 800 de metri pătrați au primit permisiunea să primească din nou publicul, iar din 4 mai, unii elevi s-au întors la școală. În unele zone mai puțin afectate, cafenelele și barurile au primit permisiunea să redeschidă.
Numai că rata de infectare a crescut din nou în ultimele zile. Rata de reproducere a virusului – numărul de persoane pe care o persoană infectată le poate infecta – a fost de 1,1 sâmbătă seara, în creștere de la cifra de 0,65 din data de 6 mai. O rată mai mare decât nivelul sub care se presupune că se va reduce epidemia.
Câteva noi focare de infecție au fost identificate în ultimele zile la câteva abatoare, în special din regiunea Turingia (Est). De asemenea, un canton german din Renania de Nord-Westfalia a decis să revină vineri la restricțiile de circulație.
De la începutul epidemiei, Germania a înregistrat 172.626 de cazuri de contaminare și 7.661 de decese, potrivit Universității Johns Hopkins.
4. Fără o revenire a cazurilor, pentru moment, în Austria
Totuși, recidiva epidemiei observată în aceste țări nu pare a fi inevitabilă. Austria, prima țară europeană care a început relaxarea la 14 aprilie, în special prin redeschiderea magazinelor, a indicat la data de 5 mai că nu s-a înregistrat o creștere a cazurilor de infecție.
Țara, mai puțin afectată de epidemie, a introdus restricții de deplasare pe data de 16 martie pentru a limita răspândirea virusului. După o lună și jumătate, ministrul austriac al sănătății, Rudolf Anschober, a considerat că situația din țară este „constantă” și „stabilă”. „Am finalizat cu succes această primă fază de deschidere”, a spus el, subliniind că rata zilnică de creștere a numărului de contaminări a fost de 0,2%.
Cu toate acestea, este încă prea devreme pentru a evalua impactul celei de-a doua faze de deschidere a țării, care a avut loc la începutul lunii mai și care a prevăzut în special redeschiderea saloanelor de păr și a centrelor comerciale. Austria a înregistrat 15.961 de cazuri de infecție și 623 de decese de la începutul epidemiei.
5. Distanța fizică își dovedește eficacitatea în școlile daneze
La mijlocul lunii aprilie, Danemarca a ales să redeschidă largi sectoare ale economiei sale. Spre deosebire de majoritatea țărilor afectate de coronavirus, Danemarca a optat pentru redeschiderea creșelor și a școlilor. O strategie care pare eficientă.
Potrivit Institutului Danez de Stat pentru Supravegherea Bolilor Infecțioase, Statens Serum Institute, rata de infectare a fost de 0,7 în prima săptămână a lunii mai, în scădere de la 1,0 pe 22-24 aprilie. Aceasta înseamnă că cineva cu Covid-19 infectează acum doar 0,7 alte persoane. La jumătatea lunii martie, cifra era de aproape 2,0.
„Faptul că rata infecției a rămas stabilă, sub pragul de 1 săptămâna trecută, este un semn că prima fază a redeschiderii nu a însemnat încă o creștere a ratei de contaminare”, a declarat Tyra Grove Krause, director la Statens Serum Institut.
„Acest lucru se datorează probabil eforturilor enorme făcute în școli pentru a menține distanța fizică și a garanta niveluri bune de igienă. Dar indică, de asemenea, că oamenii în general continuă să fie precauți. De la începutul epidemiei, 533 de persoane au murit în țară și 10.789 s-au infectat cu noul coronavirus.
6. Redeschiderea în Norvegia nu revigorează epidemia
Aceeași situație și în Norvegia. Aceasta este printre primele țări din Europa care și-a redeschis „barnehager”, echivalentul creșelor și grădinițelor, pe data de 20 aprilie, apoi școlile primare cu o săptămână mai târziu. Începând cu 27 aprilie, saloanele de coafură, fizioterapeuții și alte servicii de îngrijire sunt autorizate să practice și în țară.
„Nu s-a constatat încă un efect negativ al redeschiderii școlilor asupra situației epidemiologice”, a declarat luni Frode Forland, un funcționar superior din cadrul Institutului Norvegian de Sănătate Publică. „Dacă relaxarea măsurilor ar fi avut un astfel de efect, astăzi ar fi trebuit să vedem o creștere a numărului de infecții”, a adăugat Forland.
Doar șapte cazuri noi de coronavirus au fost raportate duminică oficial în Norvegia, ceea ce a dus la un bilanț de 8.106 de la începutul epidemiei. 224 de oameni au murit în această țară de 5,4 milioane de locuitori.
Sursa: Les Echos / Traducerea: Ruxandra Lambru (Rador)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii