G4Media.ro

China: inflația a atins în aprilie cel mai scăzut nivel din ultimii…

Sursa foto: Unsplash / Brian Matangelo

China: inflația a atins în aprilie cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani

Inflația din China a scăzut în aprilie la cel mai scăzut nivel din ultimii peste doi ani, la puțin peste 0%, departe de situația din țările dezvoltate, potrivit cifrelor oficiale publicate joi, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Între timp, prețurile la producător au intrat și mai mult în deflație, semn al cererii interne slabe și al costurilor mai mici la materiile prime.

Indicele prețurilor de consum (IPC), principalul indicator al inflației, a crescut cu 0,1% în aprilie, în ritm anual, față de 0,7% în luna precedentă, potrivit Biroului Național de Statistică (BNS).

Analiștii intervievați de agenția Bloomberg se așteptau la o creștere mai mare (0,3%), pe fondul unei reveniri a activității în China de la ridicarea restricțiilor sanitare anti-Covid la sfârșitul anului 2022.

În cele din urmă, IPC din aprilie s-a situat la cel mai scăzut nivel din februarie 2021, prețurile alimentelor crescând cu doar 0,4% în ritm anual.

Cu toate acestea, cifrele din aprilie au fost afectate de baza de comparație ridicată de anul trecut, a declarat Dong Lijuan, analist la BNS, într-un comunicat.

Prețurile alimentelor au fost deosebit de ridicate în aprilie 2022, în timpul carantinelor anti-Covid în mai multe orașe mari, precum Shanghai, când lanțurile de aprovizionare au fost blocate.

Prin comparație, inflația a rămas ridicată în aprilie în Franța (+5,9% în ritm anual) și în SUA (4,9%).

„China va cunoaște probabil o perioadă scurtă de inflație IPC sub 0% în următoarele luni”, a declarat economistul Zhiwei Zhang de la Pinpoint Asset Management.

„Redresarea economică pare dezechilibrată în acest stadiu”, sectorul serviciilor „normalizându-se”, în timp ce „sectorul manufacturier este încă în urmă” deocamdată, a spus el.

Indicele prețurilor de producție (PPI) a continuat să scadă în aprilie (-3,6%), potrivit BNS, pentru a șaptea lună consecutivă, din cauza scăderii costului materiilor prime, precum minereul de fier și țițeiul.

China vizează o creștere de aproximativ 5% în acest an, una dintre cele mai scăzute din ultimele decenii, dar a avertizat că nu va fi „ușor” de atins.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...