G4Media.ro

China intenționează să trimită un robot zburător pe partea îndepărtată a Lunii…

China intenționează să trimită un robot zburător pe partea îndepărtată a Lunii pentru a căuta apă

China intenționează să trimită un robot zburător pe partea îndepărtată a Lunii anul viitor pentru a căuta apă înghețată care ar putea deține cheia viitoarei explorări lunare, în timp ce țara își continuă ambițiosul program spatial, potrivit CNN.

Robotul „detector zburător” va fi trimis la polul sud al Lunii ca parte a misiunii Chang’e-7 a Chinei, care își propune să aducă țara mai aproape de aterizarea astronauților pe Lună în termen de cinci ani, a raportat luni mass-media de stat.

China a depus eforturi semnificative pentru a se impune ca un actor major în spațiu – un domeniu pe care națiunile, inclusiv Statele Unite, îl caută din ce în ce mai mult nu numai pentru beneficii științifice, ci și pentru resurse și securitate națională.

Totuși, găsirea apei pe Lună nu ar fi o noutate. Anul trecut, oamenii de știință chinezi au găsit apă în probele de sol prelevate de sonda lunară Chang’e-5, în timp ce nave spațiale ale NASA și ale Indiei au detectat anterior ceea ce cred a fi apă pe suprafața lunii.

Dar unii oameni de știință cred că doar gheața – despre care se crede că se păstrează în adâncurile craterelor de pe partea îndepărtată a Lunii – ar putea susține viitoarele misiuni lunare ca sursă de apă pentru astronauți.

Iar căutarea de gheață lunară face parte din pregătirile Chinei de a construi o bază de cercetare la polul sudic al Lunii, au declarat experții spațiali chinezi pentru televiziunea de stat CCTV.

„Există câteva peșteri foarte adânci la polul sudic al Lunii și credem că acolo ar putea exista apă”, a declarat Wu Weiren, designerul șef al Proiectului chinez de explorare lunară, pentru CCTV. „Sperăm că detectorul zburător poate efectua inspecții la fața locului în una sau două peșteri după aterizare”.

Găsirea depozitelor de gheață ar putea ajuta la susținerea vieții umane pe Lună într-o zi, au declarat experții chinezi, adăugând că ar reduce semnificativ costul misiunilor spațiale – și ar sugera posibilitatea existenței vieții extraterestre.

Alți experți au declarat anterior pentru CNN că, deși descoperirile de apă lunară deschid porți pentru explorarea viitoare, nu putem folosi încă aceste descoperiri pentru a planta culturi pe Lună sau pentru a extrage apă potabilă; acestea depind de mulți factori, cum ar fi cât de abundentă este apa și forma chimică pe care o iau.

Robot zburător

Administrația Spațială Națională Chineză a efectuat în ultimii ani o serie de misiuni lunare robotizate din ce în ce mai complexe, inclusiv prima returnare de eșantioane lunare de pe partea îndepărtată a Lunii, anul trecut.

China încearcă să devină a doua țară care va trimite astronauți pe Lună, afirmând că prima sa misiune cu echipaj va avea loc „până în 2030”.

Conform acestui plan, misiunea Chang’e-7, programată pentru 2026, își propune să efectueze cel mai detaliat studiu al polului sudic lunar, folosind un orbitator, un modul de aterizare, un rover – și detectorul zburător.

Robotul zburător își poate îndoi picioarele și ateriza într-un mod similar oamenilor care sar de la înălțime, au declarat experții chinezi pentru mass-media de stat, deși rapoartele nu au specificat câte picioare are.

Se așteaptă ca dispozitivul să efectueze cel puțin trei salturi din zone luminate de soare în cratere umbrite pentru a efectua analize detaliate și pentru a determina, eventual, locația, cantitatea și distribuția gheții, au adăugat experții.

Studiile au arătat că gheața lunară se află în cele mai întunecate și reci zone de la poli, în umbra craterelor unde lumina soarelui nu ajunge niciodată din cauza înclinării axei lunii. Cele mai calde temperaturi din aceste zone nu depășesc -250 de grade Fahrenheit.

Tang Yuhua, designer șef adjunct al misiunii Chang’e-7, a declarat că aceste condiții dure vor testa sever robotul zburător.

„Să lucrezi mult timp în aceste condiții este o mare provocare”, a declarat el pentru mass-media de stat.

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.