China intră în deflație pentru prima dată din 2021
Indicele prețurilor de consum din China a intrat luna trecută în teritoriu negativ pentru prima dată în mai bine de doi ani, fiind afectat de consumul intern lent care complică redresarea economică. Acest indice, principalul indicator al inflației, a scăzut în iulie cu 0,3% în ritm anual, potrivit Biroului Național de Statistică (BNS), potrivit Le Figaro.
După o inflație zero cu o lună înainte, analiștii intervievați de Bloomberg anticipaseră această scădere a prețurilor, dar într-o măsură mai pronunțată (-0,4%).
Deflația este opusul inflației, adică o scădere a prețurilor bunurilor și serviciilor. Deși pe hârtie poate părea un lucru bun pentru puterea de cumpărare, deflația reprezintă o amenințare pentru economie. În loc să cheltuiască, consumatorii își amână achizițiile în speranța unor noi reduceri de prețuri. În lipsa cererii, companiile sunt nevoite să reducă producția, să înghețe angajările sau să facă disponibilizări și să accepte noi reduceri pentru a-și lichida stocurile, ceea ce le afectează profitabilitatea, deoarece costurile rămân aceleași. Economiștii vorbesc de o spirală descendentă.
Principalele motoare de creștere, blocate
China a cunoscut o scurtă perioadă de deflație la sfârșitul anului 2020 și începutul anului 2021, din cauza prăbușirii prețului la carnea de porc, cea mai consumată carne din țară. Ultima dată când s-a întâmplat acest lucru a fost în 2009. Mulți analiști se tem de o perioadă mai lungă de data aceasta, într-un moment în care principalele motoare de creștere ale Chinei se blochează, iar șomajul în rândul tinerilor a atins un nivel record de peste 20%. Criza din sectorul imobiliar, care a reprezentat mult timp un sfert din PIB-ul Chinei, este „principalul” motiv al acestui „șoc deflaționist”, potrivit economistului Andrew Batson de la Gavekal Dragonomics.
Exporturile, un alt motor de creștere cheie pentru China, sunt, de asemenea, în dificultate. Potrivit cifrelor oficiale publicate marți, acestea au înregistrat în iulie cea mai mare scădere de la an la an (-14,2%), penalizate de cererea slabă din străinătate. Această situație are un impact direct asupra a zeci de mii de întreprinderi, care funcționează acum într-un ritm mai lent. În mod logic, indicele prețurilor de producție s-a contractat din nou în iulie (-4,4%) pentru a zecea lună consecutivă, potrivit BNS. Acest indice, care măsoară costul bunurilor care ies din fabrici și dă o indicație asupra sănătății economiei, scăzuse deja cu 5,4% în iunie. Prețurile la producător în roșu înseamnă marje mai mici pentru companii.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu