G4Media.ro

China invită investitorii globali la o rară întâlnire, pe fondul problemelor cu…

Sursa foto: Unsplash / Aboodi Vesakaran

China invită investitorii globali la o rară întâlnire, pe fondul problemelor cu care se confruntă a doua economie a lumii

Autoritățile de reglementare financiară din China au invitat unii dintre cei mai mari investitori din lume la un rar simpozion organizat săptămâna viitoare, încercând astfel să încurajeze străinii să continue să investească în a doua cea mai mare economie a lumii, în ciuda slăbiciunii recente și a tensiunilor geopolitice în creștere, transmite agenția Reuters, care citează trei surse care au preferat anonimatul.

Întâlnirea de vinerea viitoare de la Beijing se va concentra pe condițiile actuale de investiții din China și pe principalele provocări cu care se confruntă companiile care doresc să facă investiții, potrivit surselor citate.

Întâlnirea are loc într-un moment în care investitorii și băncile globale avertizează că încrederea în perspectivele economice ale Chinei este în scădere. Redresarea post-pandemică a țării își pierde rapid din avânt, iar relațiile chino-americane sunt la un nivel scăzut din cauza problemelor de securitate națională – inclusiv Taiwanul, interdicțiile de export ale SUA privind tehnologiile avansate și politicile industriale ale Chinei.

O astfel de întâlnire, cu o agendă clară pentru a discuta provocările cu care se confruntă managerii de fonduri globale care investesc în China, este rară, au declarat cele trei surse, și reflectă dorința Beijingului de a consolida încrederea investitorilor străini.

Marii manageri de fonduri străine și naționale, cum ar fi firmele de private equity (PE), cunoscute sub numele de parteneri generali (GP), inclusiv fondurile suverane de investiții și fondurile de pensii, sunt așteptați să participe la reuniune, au declarat sursele.

Aceștia vor fi, de asemenea, încurajați să ofere sugestii pentru a contribui la abordarea provocărilor cu care se confruntă afacerile lor în China și să împărtășească perspectivele lor asupra economiei, potrivit surselor citate.

Toate cele trei surse au vorbit sub rezerva anonimatului, deoarece nu au fost autorizate să vorbească cu presa.

Împovărată de măsurile stricte impuse în pandemie, economia Chinei a înregistrat o creștere de doar 3% în 2022, una dintre cele mai slabe rezultate din ultimele decenii. Activitatea și-a revenit la începutul acestui an, după ce restricțiile au fost ridicate brusc, dar de atunci impulsul s-a estompat brusc, în timp ce incertitudinea politică și tensiunile dintre China, SUA și alte puteri occidentale s-au accentuat.

Reuniunea are loc, de asemenea, în contextul în care unele firme de PE și investitorii lor și-au regândit strategiile pentru China după o reprimare brutală, care durează de ani de zile, a întreprinderilor private, cum ar fi companiile de tehnologie, care a aruncat o umbră puternică asupra perspectivelor de randament ale investitorilor de PE și a redus oportunitățile de investiții, au declarat surse separate pentru Reuters.

Fang Xinghai, vicepreședinte al Comisiei de reglementare a valorilor mobiliare din China (CSRC), autoritatea de reglementare a valorilor mobiliare din țară, se va adresa participanților, potrivit a două dintre surse.

CSRC nu a răspuns imediat vineri la solicitările Reuters.

Reuniunea este organizată de autoritatea de reglementare a fondurilor din China, Asset Management Association of China (AMAC).

Lunile de date economice dezamăgitoare au făcut ca indicele acțiunilor chinezești MSCI să scadă cu 2% pe an, față de o creștere de 15% pentru acțiunile mondiale, în timp ce yuanul se situează la minimul ultimelor 8 luni, ceea ce i-a determinat pe unii investitori să își revizuiască strategiile pentru China.

Politicile Chinei, inclusiv represiunile în domeniul securității, reglementarea dură a industriei tehnologice și monitorizarea atentă a străinilor, determină multe companii globale să se ferească de această țară, a declarat Andrew Collier, director general la Orient Capital Research, cu sediul în Hong Kong.

De asemenea, simpozionul vine în urma semnalelor autorităților de săptămâna trecută, care au anunțat că o campanie de reprimare începută la sfârșitul anului 2020 în sectorul tehnologic s-a încheiat cu amenzi aplicate Ant Group și Tencent.

Într-un alt semnal puternic că represiunea s-a încheiat, premierul Li Qiang s-a întâlnit miercuri cu firme precum unitatea de cloud a Alibaba și Meituan, pe care le-a îndemnat să facă mai mult pentru a sprijini economia Chinei.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...