G4Media.ro

China își dorește rolul de pacificator în războiul din Ucraina / Beijingul…

Sursa foto: Photo 69266408 © Palinchak | Dreamstime.com

China își dorește rolul de pacificator în războiul din Ucraina / Beijingul consideră că are o pârghie asupra Rusiei, de unde achiziționează cantități uriașe de gaz

În ultimii trei ani, China a semnalat în mod repetat dorința de a acționa ca un pacificator în războiul din Ucraina. Au existat runde de diplomați, în acest sens: deplasări  ale emisarului Beijingului în țări din Africa de Sud până în Indonezia. Un plan de pace cu Brazilia. Un grup de „prieteni pentru pace” cu țările în curs de dezvoltare. Și chiar o propunere de a trimite trupe chineze de menținere a păcii în Europa, se arată într-o analiyă Reuters.

Dar când oficialii ruși și americani s-au întâlnit în Arabia Saudită în această săptămână, președintele chinez Xi Jinping nu a fost acolo, întâlnindu-se în schimb cu antreprenorii chinezi din domeniul tehnologiei la Beijing.

Prioritățile Chinei sunt clare: se concentrează pe redresarea economiei sale și încearcă să ajungă la o înțelegere cu președintele american Donald Trump pentru a evita un alt război comercial dăunător.

Și în timp ce Beijingul dorește să fie văzut ca un pacificator global, încearcă să facă acest lucru fără să suporte costuri sau să-și asume riscuri, mai ales dacă acestea ar putea submina legăturile sale cu Moscova, pe care se bazează pentru energie ieftină.

„Dacă China nu cumpără gaz din Rusia, care țară poate furniza suficient gaz pentru a satisface nevoile poporului chinez? Nu este posibil și nu este sigur”, a declarat săptămâna aceasta Wang Yi, diplomatul de top al Chinei, la Conferința de Securitate de la Munchen, un forum global de top privind securitatea și diplomația.

Potrivit observatorilor, declarația a fost cea mai clară ilustrare a modului în care China nu a fost dispusă să utilizeze o pârghie majoră pe care o avea pentru a exercita presiuni asupra Rusiei – achizițiile sale record de aproape 23 de miliarde de metri cubi de gaz pe an.

Fără un rol semnificativ în procesul ucrainean, China a putut să se concentreze pe comerț și economie. Xi le-a ordonat birocraților chinezi să studieze politicile comerciale ale lui Trump și să pregătească răspunsuri la tarifele și amenințările sale inițiale, spun două persoane familiarizate cu situația.

De asemenea, China a redus în mod deliberat tonul folosit de purtătorii de cuvânt ai Ministerului de Externe pentru a menține perspectivele unei înțelegeri cu Trump, au declarat aceste persoane, două dintre cele peste o duzină intervievate de Reuters pentru acest articol.

Printre acestea se numără persoane familiarizate cu gândirea guvernului chinez, diplomați și analiști cu sediul la Beijing. Majoritatea au vorbit sub rezerva anonimatului, deoarece nu sunt autorizați să vorbească cu presa.
Ministerul de Externe al Chinei nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.

Trump a uimit lumea în această săptămână prin deschiderea negocierilor de pace direct cu președintele rus Vladimir Putin, fără Ucraina sau Europa, oferind concesii înainte de începerea discuțiilor, numindu-l pe președintele Ucrainei un „dictator” și învinuindu-l pentru invazia lansată de Putin în februarie 2022.

La Munchen, Wang a cerut ca „toate părțile interesate”, inclusiv Europa, să fie la masa negocierilor.

Diplomații europeni au declarat că, deși pozitiv, gestul lui Wang nu a abordat în mod fundamental problema pe care Europa o ridică de luni de zile cu China: Finanțarea de facto a războiului prin achiziții de energie și sprijinirea bazei militar-industriale a Rusiei – ceea ce China neagă.

Noah Barkin, consilier senior în cadrul Rhodium Group’s China practice, a declarat că Wang a pledat în numele Europei deoarece China este îngrijorată că va fi exclusă din reconstrucția postbelică.

„Interesele Europei și ale Chinei nu sunt aliniate în niciun caz, dar ambele au interesul de a se asigura că acest lucru nu se transformă într-un pact încheiat de Trump și Putin în spatele ușilor închise”, a declarat el.

Diplomații au minimalizat, de asemenea, ideea că apropierea rapidă a lui Trump de Putin ar putea submina parteneriatul „fără limite” al lui Xi cu Rusia.

„Gândire iluzorie. Această idee ignoră profunzimea coordonării, schimburilor și apropierii dintre lideri”, a declarat un diplomat european de rang înalt. „Rusia este atât de dependentă de China – nu își va risca legăturile cu Beijingul pentru că Trump i-a dat un telefon”.

Deși în ultimii trei ani China a ignorat în mare măsură diplomații ucraineni stabiliți la Beijing, acordând puține întâlniri și neimplicându-se în discuții de fond, spun persoane familiarizate cu situația, aceasta a schimbat recent tactica față de Europa.

Mai mulți diplomați au declarat că, în ultimele zile, au observat o dorință mult mai mare din partea Chinei de a dialoga cu diplomații europeni. Beijingul l-a trimis chiar pe diplomatul veteran Hua Chunying la Bruxelles, au declarat două persoane informate cu privire la călătoria sa.

Legăturile dintre Bruxelles și Beijing au fost înghețate deoarece Uniunea Europeană ridică probleme, inclusiv accesul pe piață pentru companiile europene, deficitul comercial masiv al blocului și supracapacitatea de producție a Chinei.

Dar, în ciuda angajamentului sporit, China nu a oferit nicio concesie cu privire la aceste probleme și nu a făcut nicio mișcare decisivă, anticipând că tarifele de 10 % pe care Trump le-a impus asupra bunurilor chinezești au fost doar prima sa salvă, au declarat diplomații.

„Nu am văzut niciun semn că China este pregătită să își schimbe abordarea față de comerț sau față de Rusia pentru a facilita un fel de apropiere de Europa”, a declarat Barkin. Beijingul crede probabil că Europa se află într-o poziție atât de slabă în acest moment încât concesiile sunt inutile.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Daca e sa mizezi pe diplomatie si negociere, SUA/Trump e cu ani-lumina in urma Chinei.
    China <= milenii de istorie. Trump = un isteric care se crede la rodeo

  2. In situatia actuala, China este unica putere care poate juca rolul de pacificator in Ucraina, pentru ca SUA, sub noua administratie, s-a compromis total in acest rol. Din trei motive mari si late. 1. SUA a devenit complet partinitoare de partea agresorului, devenind sub trumpul un aliat slugarinic al Rusiei. 2. SUA au interese economice agresive in Ucraina. 50% din pamanturile rale pe care SUA agresiv vrea sa le jefuiasca de la Ucraina dar nu pt. SUA ci pentru unul dintre marile fonduri financiare PRIVATE din SUA. (informatie reala, mai putin vehiculata ca e absolut stanjenitoare pentru SUA). 3. SUA si-a pierdut orice urma de limbaj diplomatic, comportandu-se la un nivel suburban, innaceptabil in lumea dimplomatica la orice nivel.

    • Din pacate,Romania,daca nu stabileste rapid relatii economice si diplomatice cu China(care sigur nu e fericita de noua axa Trump-Putin-Modi) si Turcia(care nici ea nu e prea fericita cu faptul ca Rusia ar putea controla cu acord american,in timp foarte scurt,apele teritoriale ale Ucrainei,Romaniei si Bulgariei),sunt sanse foarte mari ca Romania sa dispara ca stat suveran,si sa piarda iesirea la Marea Neagra,gurile Dunarii,Transilvania si Banatul.

  3. Vrei să cunoști cele mai frumoase femei din România? Intră pe site-ul 𝗥𝐎𝐊𝗔.𝗟𝐎𝗟

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.