G4Media.ro

China îşi întăreşte poziţia, după semnarea celui mai amplu acord de liber-schimb…

China îşi întăreşte poziţia, după semnarea celui mai amplu acord de liber-schimb din lume

Cincisprezece ţări din Asia şi zona Pacificului au semnat duminică un important acord comercial promovat de China şi care devine cel mai important pact de acest gen din lume în termeni de produs intern brut, acoperind peste două miliarde de locuitori, circa o treime din populaţia lumii, relatează AFP şi Kyodo, preluate de Agerpres.

Rod a opt ani de tratative, Parteneriatul regional economic global (RCEP) a fost semnat în finalul summitului online al ASEAN (Asociaţia statelor din Asia de sud-est), organizat începând de joi de Hanoi, Vietnamul asigurând preşedinţia prin rotaţie a forului.

Acordul vizează crearea unei uriaşe zone de liber schimb între zece state din ASEAN – Indonezia, Thailanda, Singapore, Malaezia, Filipine, Vietnam, Myanmar, Cambodgia, Laos şi Brunei – şi China, Japonia, Coreea de Sud, Australia şi Noua Zeelandă.

RCEP „consolidează ambiţiile geopolitice regionale mai vaste ale Chinei privind noul Drum al mătăsii (Belt and Road Initiative)”, ca un „element complementar” al acestui instrument cheie al strategiei Beijingului de a-şi extinde influenţa pe plan global, a apreciat Alexander Capri, profesor la Business School a Universităţii Naţionale din Singapore.

„În circumstanţele mondiale actuale, faptul că RCEP a fost semnat, după opt ani de negocieri, aduce o rază de lumină şi speranţă în mijlocul norilor”, a comentat după semnarea virtuală a pactului premierul chinez Li Keqiang.

Acest lucru „arată clar că multilateralismul este calea corectă şi reprezintă direcţia bună pentru economia mondială şi progresul umanităţii”, a adăugat el.

RCEP, ale cărui membre reprezintă 30% din PIB-ul mondial, va fi „o etapă majoră în liberalizarea comerţului şi investiţiilor” în regiune, potrivit lui Rajiv Biswas, economist şef pentru Asia şi Pacific al companiei de consultanţă IHS Markit.

Pactul va intra în vigoare după ratificarea sa de către şase state membre ale ASEAN şi trei alte state.

Semnarea acordului intervine în contextul unei grave crize economice din cauza pandemiei de COVID-19 pentru cele zece state semnatare din ASEAN şi care au mari aşteptări de la RCEP, ce ar urma să le susţină economiile prin ieftinirea exporturilor şi să faciliteze operaţiunile companiilor printr-o armonizare a procedurilor.

„COVID-ul a amintit regiunii de ce este important comerţul şi guvernele vor mai mult ca oricând să aibă o creştere economică pozitivă”, a comentat Deborah Elms, director executiv la Asian Trade Center, societate de consultanţă din Singapore.

Şi India urma să se alăture acestui pact comercial fără precedent, dar anul trecut a decis să se retragă, de teamă că piaţa sa va fi inundată de produse chinezeşti ieftine.

RCEP este considerat un mijloc de extindere a influenţei Chinei în plan regional şi de a stabili regulile, după anii de pasivitate din partea Statelor Unite conduse de Donald Trump. În ianuarie 2017, acesta a retras SUA din proiectul concurent, Tratatul de liber-schimb transpacific (TPP), promovat de predecesorul său democrat Barack Obama.

Preşedintele ales Joe Biden s-ar putea arăta în schimb mai angajat în regiune, aşa cum a fost Obama, consideră analiştii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. cum se face ca China este aproape unica tara din lume care a cistigat pe seama la COVID-19 ?

  2. Iată și primul pas către #Asero moneda unica asiatică.

    • Cum? Simplu!
      Au sudat usile blocurilor lasandu-i sa moara in casa. Barbu Gh. – uita-te putin pe YouTube daca nu crezi iar daca asta-ti place, sa stii ca se pot suda usile si la blocul unde locuiesti.

  3. Australia si Noua Zeelandă vor realiza in scurt timp ca utopiile comuniste nu au ce sa ofere. Dacă n-ar fi o stire, as zice ca este o glumă proastă, insa toate tarile semnatare se vor convinge in viitor de ce inseamna comunismul atunci cand China le va impune propriile conditii economice si politice și, de asemenea atunci cand vor controla toata infrastructura de telecomunicații. Picatura chinezească modelează in timp paradigma lumii, fără graba si intr-un ritm constant.

    • Dude, nu intelegi. Australia tocmai isi luase niste pumni de la China care i-a impus taxe vamale la mai multe produse dupa ce Australia s-a raliat pozitiei SUA in privinta Huawei. Tratat de liber schimb inseamna ca nu mai sunt taxe vamale decat unele mutual negociate si agreate. Altfel spus, Australia va putea exporta in China fara taxe si bineinteles si China va putea face la fel cu produsele sale in Australia.

      Nu e tocmai cea mai buna veste pt SUA si Biden care vor lupta in urmatorul deceniu pt indiguirea Chinei si stavilirea dorintei acesteia de a deveni cea mai mare putere mondiala nu doar dpdv economic ci si militar. Eu unul as zice ca americanii, europenii, australienii, canadienii, japonezii, singaporezii, coreenii de sud si restul tarilor democratice ar trebui sa-si schimbe strategia pt ca e evident ca indiguirea economica a Chinei va fi extrem de greu de realizat. Mai degraba ar trebui sa se coalizeze in punerea la punct a unei strategii pt a democratica China, pt a o face sa renunte la partidul unic si sa imbratiseze sistemul democratic pluripartit cu alegeri corecte la un anumit nr de ani.

    • Comunismul e rău, capitalismul e bun. Adică este bine ca 2-3% din populație să fie mai bogate ca restul de 97%?
      Este bine ca milioane de copii să moară de foame în timp ce alții aruncă mâncarea. ESTE BINE CA SĂ DISPARĂ PĂDURILE, APA ȘI AERUL SĂ FIE POLUATE PENTRU CA UNII SĂ FIE ȘI MAI BOGAȚI!?
      Întreb și eu, nu dau cu parul.

    • @Barbu Gh.: Este bine ca cei care au opinii ne-comuniste să ajungă la Gherla, sau la Aiud? La Canal, sau la Periprava? Pe mâna unor criminali precum Ion Ficior sau Vișinescu? Sau să fie împușcați când trec Dunarea înot la sârbi, sa scape de „binefacerile” comunismului? Întreb și eu, nu dau cu parul! 🙂

    • @Nick,
      Stimabile, eu făceam referire la milioane de copii, la extincția a nenumărate specii, la chiar otrăvirea planetei pentru îmbogățirea câtorva. Aia este. A FOST BINE C-AU MURIT UNII ÎN 1989? A fost bine că au fost atâția aristocrați francezi ghilotinați la Revoluția Franceză? UNICUL SCOP AL CAPITALISMULUI ESTE ACUMULAREA DE CAPITAL, INDIFERENT DE MIJLOACE, NU!?

  4. Va semna si SUA in viitor cu UE…

    PS. Musai !

  5. PSD si Ponta au dat startul unei traditii a minimei decenta, aceea de a-si prezenta demisia ca premier si guvern atunci cand o astfel de tragedie are loc.

    Daca Ludovic Orban si guvernul PNL nu fac acelasi lucru, atunci PNL a ajuns chiar mai rau, mai nociv si mai toxic decat PSD. E o minima decenta care trebuie respectata.

    • Bai Aline, bai baiatule… esti obsedat rau de tot !
      Pe forumul asta nu isi da demisia XiJinPing ! :))))))

      PS. Altul e forumul pe care nu isi dau demisia Orban si Tataru ! :))

    • Ai dreptate. Am postat la un alt articol decat cel in cauza. Aveam cele 2 articole deshise in tab-uri diferite si n-am fost atent unde am dat click-ul.

      Oricum, eu zic ca mesajul in privinta guvernului si a PNL ramane valabil.

  6. Cel mai mult ar ajuta daca China ar semna un tratat de respectare a drepturilor omului, un decret de abolire a dictaturii comuniste simultan cu organizarea cadrului legal pentru alegeri democratice .

  7. Unii o iau la vale, alții se ridică. Și de data asta este rândul Muricaniei s-o ia la vale, asta este, doar ei nu vor să vadă crudul adevăr. Așa evoluează lumea. Nimic nu-i etern.

  8. Conflictul adus la maxim dintre goana dupa profit a capitalului si goana dupa voturi a partidelor democratice au adus China in aceasta pozitie.In privinta capitalului e simplu,dar in privinta goanei dupa voturi trebuie precizate doua lucruri importante.Primul este atitudinea milostiva a statelor occidentale fata de puturosi.Ei pot sa stea linistiti acasa pentru ca statul nu-i uita,le asigura venitul minim garantat sau prelungirea ajutorului de somaj sine die(de exemplu la incceputul pandemiei liderii occidentali au facut apel la populatia indigena sa ajute la strangerea legumelor de pe camp,dar zadarnic).Nici un partid politic nu are curajul sa ceara voturi in schimbul eliminarii acestor drepturi,care alimenteaza parazitismul social.Odata precedentul creeat,la revedere,lumea iese in strada furioasa.Tot asa iese in strada daca se iau masuri coercitive de crestere a natalitatii,partidul aflat la putere pierde alegerile.Oamenii nu prea mai au interesul sa aibe urmasi pentru ca statul a preluat cu succes unele functii pe care le avea familia si anume supravegherea indeaproape a azilelor si orfelinatelor,iar ei isi satisfac nevoia de duiosie prin cresterea de caini si pisici.
    Toate acestea inseamna cheltuiala costisitoare pentru stat,pe de-o parte si criza de forta de munca mai ieftina pentru capital,pe de alta parte.Avem un stat costisitor(fiscalitate ridicata)si un capital care,conform menirii lui,trebuie sa creasca.Si atunci migreaza.In zadar politicienii ulterior importa forta de munca ieftina(care corceste natiile occidentale si le pune sub stigmatul terorismului),capitalul a fost exportat,precedentul s-a creeat,de data asta in tabara opusa.
    Toate acestea sufla in panzele avantului chinezesc,pe care nimeni nu-l mai poate opri.Si iata avem doua lumi:una fara paraziti si cealalta cu multiple comoditati,sa speram ca nu devin”comorbiditati”,ca tot se foloseste foarte des acest cuvant,in ultimul timp.N-am mai vorbit de fenomenul de inbtranire a populatiei occidentale ca el rezulta de la sine.
    P.S.O singura sansa ar exista pentru salvarea suprematiei civilizatiei occidentale:dictatura,generata de pertidul unic chinez(de vreme ce a acceptat regulile economiei de piata nu mai este partid stalinist)sa nu poata stimula oamenii sa inoveze in aceiasi masura ca cei din lumea libera.Aici se va da batalia.Armele nu vor mai avea mare succes.Putin si-a dat seama de lucrul acesta,desi a inrobit populatia pentru dezvoltarea arsenalului militar.Acum vrea dezarmare,fiindca a vazut ca, in timp ce doi se bat,al treilea castiga(China).
    Dar de ce comunistii din China au reusit sa importe atat de mult capital,in conditiile in care si alte tari din zona au forta de munca ieftina?Simplu, pentru ca,maine,poimaine, partidului comunst chinez s-ar putea sa-i mai spuna si patidul comfucianist,care se identifica cu aceasta tara multimilenara.