G4Media.ro

China lansează cel de-al doilea modul al stației sale spațiale

Sursa: Space.com/ China Manned Space Engineering Office

China lansează cel de-al doilea modul al stației sale spațiale

China a lansat duminică în spațiu cel de-al doilea dintre cele trei module ale stației sale spațiale în construcție, un pas crucial pentru finalizarea instalației, potrivit Le Figaro. Nava spațială Wentian, care cântărește aproximativ 20 de tone și nu are astronauți la bord, a fost lansată de o rachetă Lungul Marș 5B la ora 14:22 (0622 GMT) de la centrul de lansare Wenchang de pe insula tropicală sudică Hainan, potrivit CCTV.

Sute de entuziaști s-au adunat pe plajele din apropiere pentru a face fotografii cu lansatorul care se ridica în aer într-o coloană de fum alb. După aproximativ opt minute de zbor, „Wentian s-a separat cu succes de rachetă și s-a plasat pe orbita planificată”, a precizat agenția spațială responsabilă cu zborurile spațiale umane (CMSA), calificând lansarea drept un „succes deplin”.

Modulul laborator, care are o lungime de aproape 18 metri și un diametru de 4,2 metri, se va andoca cu Tianhe, primul modul al stației, care se află pe orbită din aprilie 2021. Operațiunea de andocare este o provocare pentru echipaj, deoarece necesită mai multe manipulări succesive de mare precizie, în special cu un braț robotic.

Echipată cu trei spații de dormit, toalete și o bucătărie, Wentian va servi drept platformă de rezervă pentru a controla stația în caz de defecțiune. Modulul are, de asemenea, spațiu pentru experimente științifice și include un sas care va deveni pasajul preferat pentru ieșirile în spațiu.

Denumită Tiangong („Palatul ceresc” în chineză), dar cunoscută și sub acronimul CSS (Chinese space station), stația spațială chineză ar trebui să fie complet operațională până la sfârșitul anului. După Wentian în acest weekend, cei trei astronauți ai misiunii Shenzhou-14, aflați în prezent pe stația spațială, vor primi în octombrie cel de-al treilea și ultimul modul, Mengtian.

Stația va avea apoi forma finală în formă de T. Aceasta va avea dimensiuni similare cu cele ale defunctei stații ruso-sovietice Mir. Se preconizează că durata de viață a acestuia va fi de cel puțin 10 ani, posibil 15 ani. „CSS își va fi finalizat astfel construcția în doar un an și jumătate, cel mai rapid ritm din istorie pentru o stație spațială modulară”, spune Chen Lan, analist al site-ului Go Taikonauts.com, specializat în programul spațial chinezesc. „În comparație, construcția stației Mir și a Stației Spațiale Internaționale (ISS) a durat 10 și, respectiv, 12 ani.”

China a decis să-și construiască propria stație după ce Statele Unite au refuzat să îi permită să participe la ISS. Gigantul asiatic investește de câteva decenii miliarde de euro în programul său spațial. China și-a trimis primul astronaut în spațiu în 2003. La începutul anului 2019, o navă spațială a ajuns pe partea ascunsă a Lunii, o premieră mondială.

În 2020, China a adus pe Pământ mostre de pe Lună și a finalizat Beidu, sistemul său de navigație prin satelit, un concurent al GPS-ului american. În 2021, China a plasat un mic robot pe Marte și intenționează să trimită oameni pe Lună până în 2030.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. sa fie urati de americani si de altii.

  2. In China toti care au bani au inceput sa isi vanda proprietatile si incearca sa isi asigure o cale de scapare. De cand ii inchide prin orase, zboruri nu mai sunt, pasapoartele li se taie un colt ca sa fie obligati sa le reinnoiasca. Mai nou au scos tancurile pe strazi pentru ca nu mai sunt bani in banci private. Poporul chinez fierbe, statia orbitala este ultima lor problema.

  3. La 25 ani de la lansarea International Space Station vin si chinezii cu o statie si lumea cade pe spate.
    Mare fas!