G4Media.ro

China lansează sonda Einstein, concepută pentru a depista explozii de raze X…

Sursa foto: Captură video - YouTube / SciNews

China lansează sonda Einstein, concepută pentru a depista explozii de raze X care ar putea ajuta la descoperirea fenomenelor misterioase legate de găurile negre și fuziunea stelelor

O sondă concepută pentru a cerceta cerul în căutarea unor explozii de raze X care ar putea ajuta la descoperirea unor fenomene misterioase legate de găurile negre și de fuziunea stelelor, și-a luat zborul în această săptămână, relatează CNN.

Sonda Einstein, denumită după celebrul fizician teoretician de origine germană, a fost lansată marți la bordul uneia dintre rachetele chineze Long March 2C, potrivit unui comunicat de presă al Agenției Spațiale Europene.

Corporația chineză de știință și tehnologie aerospațială, care operează rachetele Long March ale națiunii, a confirmat lansarea cu succes pe rețelele de socializare.

Nava spațială a fost construită în cadrul unui efort de colaborare între Academia Chineză de Științe, Institutul Max Planck pentru Fizică Extraterestră din Germania și Agenția Spațială Europeană.

Depistarea semnelor exploziilor de raze X ar putea ajuta oamenii de știință să dezvolte o mai bună înțelegere fundamentală a proceselor de mare energie din spațiu, cum ar fi exploziile de supernove, coliziunile stelelor neutronice și găurile negre care scuipă materie după ce au devorat câmpuri magnetice, potrivit ESA.

Vânătoarea de explozii de raze X

Sonda Einstein utilizează două instrumente pentru a detecta exploziile de raze X pe care le emit aceste fenomene: un telescop cu raze X cu câmp larg (WXT) și un telescop cu raze X de urmărire (FXT).

WXT este conceput pentru a efectua scanări ample ale cerului, căutând fascicule de raze X. Instrumentul este modelat după ochii homarilor, care au mii de pori pătrați care canalizează lumina într-un centru circular. Folosirea unui design similar pe telescop permite WXT să capteze o zecime din întregul cer într-un singur instantaneu, potrivit ESA.

După ce instrumentul WXT detectează o rază X, instrumentul FXT, mai sensibil, este conceput pentru a colecta rapid informații mai detaliate.

„Datorită viziunii (WXT) deosebit de largi, vom putea capta lumina cu raze X de la coliziunile dintre stelele neutronice și vom putea afla care este cauza unora dintre undele gravitaționale pe care le detectăm pe Pământ”, a declarat Erik Kuulkers, cercetător al proiectului Einstein Probe din cadrul ESA, într-un comunicat. „Adesea, atunci când se înregistrează aceste ondulații spațiu-timp evazive, nu putem localiza de unde provin. Prin detectarea promptă a exploziei de raze X, vom localiza cu exactitate originea multor evenimente de unde gravitaționale.”

Este de așteptat ca sonda Einstein să opereze pe orbita Pământului, la aproximativ 600 de kilometri deasupra solului. De asemenea, se așteaptă ca nava spațială să poată monitoriza întregul cer nocturn pentru raze X în doar trei orbite în jurul Pământului, sau aproximativ la fiecare patru ore și jumătate.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...