China, o nouă ofensivă spre țările est-europene: reuniune diplomatică la nivel înalt în Bulgaria cu 16 țări din regiune
Cea de-a patra reuniune a liderilor statelor din Europa Centrală şi de Est şi China (16+1) va avea loc la Palatul Naţional al Culturii de la Sofia, la data de 20 octombrie 2018, anunță ziarul bulgar Dnevnik, citat de Rador.
Forumul va avea loc sub motto-ul „Gândire globală – acţiuni la nivel local”, a anunţat Ministerul pentru Preşedinţia Bulgară a Consiliului Uniunii Europene. Evenimentul va avea loc la doar trei luni de la cea de-a şaptea reuniune a liderilor de stat din aceleaşi ţări – aceasta a avut loc la Sofia, în luna iulie. Iniţiativa „16+1” de cooperare între China şi cele 16 state din Europa Centrală şi de Est este un mecanism important de stimulare a dialogului politic, investiţiilor, relaţiilor comerciale şi economice şi cooperarea într-un spectru larg de domenii.
Discuţiile de la Sofia se vor concentra pe dezvoltarea cooperării în domeniul turismului, agriculturii, zonelor industriale şi de demonstraţie şi parcurilor, întreprinderile mici şi mijlocii. Programul va include prezentări şi discursuri ale vorbitorilor din Bulgaria, China şi statele din Europa Centrală şi de Est.
Cele 16 state participante sunt: Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Macedonia, Polonia, România, Slovenia, Slovacia, Serbia, Ungaria, Croaţia, Muntenegru şi Cehia. Asta înseamnă că cu China au discuţii despre eventuale proiecte comune 11 state din UE şi aproape toate (fără Kosovo) state din Europa de Vest care vor să adere la uniune.
De fapt, regiunea face parte din proiectul global al Chinei „O centură, un drum” de conectare a ţării cu pieţele europene. Cât timp în Europa de Vest deseori vorbim de achiziţionarea de companii şi infrastructură, statele din Europa Centrală şi de Est sunt percepute deseori ca oportunitate de edificare a unor obiecte noi, precum şi ca o poartă către piaţă europeană unică şi statele membre mai bogate. Indiferent de investiţiile şi proiectele promise pentru şase ani, în valoare de miliarde de dolari, ponderea tranzacţiilor chineze în Europa de Vest este mult mai mare decât cea în Europa de Est.
Traducerea Rador: Mirela Petrescu
Foto: Premierii României și Chinei (sursa: Gov.ro)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii