China promite „victoria finală” asupra COVID / Estimări independente indică 9.000 de decese pe zi
Principalul cotidian al Partidului Comunist din China a mobilizat miercuri cetățenii pentru o „victorie finală” asupra virusului, în condițiile în care epidemia pare să facă ravagii în gigantul asiatic, potrivit agenției Reuters.
Eliminarea de către China a restricțiilor stricte, luna trecută, a dezlănțuit un val de infecții asupra unei populații de 1,4 miliarde de locuitori care are o imunitate naturală redusă.
Multe case de pompe funebre și spitale spun că sunt copleșite, iar experții internaționali în domeniul sănătății preconizează cel puțin un milion de decese în China în acest an. Beijingul a raportat cinci sau mai puține decese pe zi de la schimbarea de politică.
„Este total ridicol”, a declarat un locuitor din Beijing, în vârstă de 66 de ani, care și-a dat doar numele de familie, Zhang, comentând numărul oficial de decese.
„Patru dintre rudele mele apropiate au murit. Și asta doar dintr-o singură familie. Sper că guvernul va fi sincer cu oamenii și cu restul lumii cu privire la ceea ce s-a întâmplat cu adevărat aici.”
China a respins scepticismul străinilor cu privire la statisticile sale ca fiind încercări motivate politic de a defăima realizările sale în lupta împotriva virusului.
„China și poporul chinez vor obține cu siguranță victoria finală împotriva epidemiei”, a declarat Cotidianul Poporului, ziarul oficial al Partidului Comunist, într-un editorial, respingând criticile privind cei trei ani de izolare, carantine și teste obligatorii, care au declanșat proteste istorice la sfârșitul anului trecut.
După ce a ridicat restricțiile, Beijingul ripostează împotriva unor țări care cer ca vizitatorii din China să prezinte testele COVID înainte de plecare, spunând că restricțiile sunt lipsite de o bază științifică.
Japonia a devenit cea mai recentă țară care a solicitat un test negativ înainte de îmbarcare, alăturându-se astfel Statelor Unite, Australiei și altor țări. Oficialii din domeniul sănătății din Uniunea Europeană urmează să se întâlnească miercuri pentru a discuta un răspuns coordonat la călătoriile în China.
Willie Walsh, șeful celei mai mari asociații de companii aeriene din lume, IATA, a criticat, de asemenea, măsurile pe care le-a descris ca fiind „pripite” și care, în opinia sa, s-au dovedit a fi ineficiente în prevenirea răspândirii COVID.
China, care a fost în mare parte izolată de restul lumii de la începutul pandemiei, va înceta să mai ceară carantină călătorilor care intră în țară începând cu 8 ianuarie. Dar va cere în continuare ca pasagerii care sosesc să fie testați înainte de a-și începe călătoriile.
ÎNDOIELI PRIVIND DATELE
Oficiali ai Organizației Mondiale a Sănătății s-au întâlnit marți cu oameni de știință chinezi, pe fondul îngrijorării cu privire la acuratețea datelor furnizate de China privind răspândirea și evoluția epidemiei.
Agenția ONU i-a invitat pe oamenii de știință să prezinte date detaliate privind secvențierea virală, spitalizările, decesele și vaccinările.
OMS va face publice informații despre discuții mai târziu, probabil în cadrul unei ședințe de informare de miercuri, a declarat purtătorul său de cuvânt.
Luna trecută, Reuters a relatat că OMS nu a primit date din partea Chinei privind noile spitalizări COVID de la schimbarea politicii Beijingului, ceea ce i-a determinat pe unii experți în sănătate să se întrebe dacă nu cumva aceasta ar putea ascunde amploarea epidemiei sale.
China a raportat marți cinci noi decese cauzate de COVID, ceea ce ridică numărul oficial de decese la 5.258, un număr foarte scăzut în raport cu standardele mondiale.
Firma britanică de date medicale Airfinity a declarat că aproximativ 9.000 de persoane din China mor probabil în fiecare zi din cauza COVID.
Au fost scene haotice la spitalul Zhongshan din Shanghai, unde pacienții, mulți dintre ei în vârstă, s-au îmbrâncit marți pentru spațiu în sălile aglomerate între paturi improvizate, unde oamenii foloseau ventilatoare de oxigen și primeau perfuzii intravenoase.
Un martor Reuters a numărat miercuri șapte mașini funerare în parcarea spitalului Tongji din Shanghai. Muncitorii au fost văzuți cărând cel puțin 18 saci galbeni folosiți pentru a muta cadavrele.
BOOM DE REZERVĂRI
În condițiile în care carantinele COVID au încetinit economia chineză de 17 trilioane de dolari la cea mai mică creștere din aproape jumătate de secol, investitorii speră acum la un stimulent politic.
Miercuri, yuanul chinezesc a oscilat la un maxim al ultimelor patru luni față de dolar, după ce ministrul său de finanțe s-a angajat să intensifice expansiunea fiscală. Banca centrală a semnalat, de asemenea, mai mult sprijin politic.
Analiștii de la UBS se așteaptă ca abordarea „big bang” a redeschiderii să provoace „un recul mai profund, dar mai scurt” al economiei, dar au prezis, de asemenea, că activitatea se va redresa începând cu luna februarie.
În pofida noilor restricții din unele țări, interesul pentru călătoriile în străinătate se revigorează, a relatat presa chineză.
Rezervările de zboruri internaționale au crescut cu 145% față de anul trecut în ultimele zile, a relatat publicația de stat China Daily, citând date de la platforma de turism Trip.com.
Înainte de pandemie, cheltuielile globale ale turiștilor chinezi au depășit 250 de miliarde de dolari pe an, dar numărul de zboruri spre și dinspre China este încă o fracțiune din nivelurile de dinainte de COVID.
Thailanda se așteaptă la cel puțin cinci milioane de sosiri de chinezi în acest an. Peste 11 milioane de chinezi au vizitat Thailanda în 2019, aproape o treime din totalul vizitatorilor săi.
Dar există deja semne că o creștere a călătoriilor din China ar putea pune probleme în străinătate.
Coreea de Sud, care a început luni să testeze călătorii din China, a declarat că mai mult de o cincime din rezultatele testelor au fost pozitive.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii