G4Media.ro

China propune un acord regional de liber schimb și securitate în Pacificul…

Sursa foto: Facebook / 中华人民共和国外交部发言人办公室 (MFA China)

China propune un acord regional de liber schimb și securitate în Pacificul de Sud, spre nemulțumirea Americii și a Australiei

China a lansat o inițiativă majoră de extindere a cooperării în domeniul securității și al liberului schimb cu țările din Pacificul de Sud, care a fost deja criticată de de țări precum Australia și Statele Unite, potrivit Le Figaro. Proiectul de acord și planul cincinal, consultat de AFP, vor fi discutate în timpul unei vizite a ministrului chinez de externe, Wang Yi, în mai multe țări din regiune, începând de joi.

Potrivit documentelor, China intenționează să ofere celor zece state insulare din regiune asistență în valoare de milioane de dolari, perspectiva unui acord de liber schimb și posibilitatea de a avea acces la vasta piață chineză cu cei 1,4 miliarde de locuitori ai săi.

În schimb, China ar urma să instruiască forțele de poliție și să se implice în securitatea cibernetică locală. De asemenea, ar putea efectua operațiuni sensibile de cartografiere marină și ar avea un acces mai bun la resursele naturale locale. Această „viziune comună de dezvoltare”, așa cum este denumit proiectul, ar putea fi adoptată pe 30 mai, în cadrul unei reuniuni în Fiji între Wang și miniștrii de externe din regiune.

Punct de cotitură major

În ultimele luni, Pacificul de Sud a devenit un teatru de rivalitate intensă între China și Statele Unite, principala putere din regiune de câteva decenii. Beijingul încearcă să își sporească prezența militară, politică și economică în această zonă, dar până în prezent a făcut doar progrese limitate și inegale.

Planul de cooperare, dacă va fi acceptat, ar putea fi un punct de cotitură major, facilitând o serie de operațiuni polițienești și militare. În plus, zborurile între China și insulele din Pacific vor fi sporite, Beijingul va numi un emisar regional, va instrui tineri diplomați din Pacific și va oferi 2.500 de „burse” guvernamentale.

Dar, deja, unele capitale au început să tragă un semnal de alarmă cu privire la acest proiect. Proiectul reflectă „China care caută să-și sporească influența în partea lumii în care Australia a fost partenerul de securitate preferat încă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, a avertizat joi noul prim-ministru australian Anthony Albanese.

El a anunțat o „intensificare” a angajamentului Australiei în Pacific, cu un ajutor de aproximativ 500 de milioane de dolari australieni pentru formarea în domeniul apărării, securitatea maritimă și infrastructura de combatere a efectelor schimbărilor climatice. Joi, ministrul australian de externe, Penny Wong, era în drum spre Fiji pentru a discuta despre aceste planuri. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a sfătuit țările din Pacificul de Sud să se ferească de acordul „neclar” cu China.

„Suntem îngrijorați de faptul că aceste acorduri ar putea fi negociate într-un proces grăbit și netransparent”, a declarat el miercuri, precizând însă că națiunile vor face propriile alegeri. Și premierul neozeelandez Jacinda Ardern a declarat că ea consideră că „Pacificul este familia noastră și, prin urmare, acolo unde există aceste nevoi (de securitate), suntem pregătiți și dispuși să răspundem la apel”.

Într-o scrisoare cu un text ferm adresată colegilor săi din Pacificul de Sud, președintele Statelor Federate ale Microneziei, David Panuelo, a avertizat împotriva unui acord care ar fi „atractiv” în aparență, dar care ar putea oferi Chinei mijloacele „de a obține acces și control asupra regiunii noastre”.

Pact de securitate

Calificând propunerile drept „neserioase”, Panuelo a declarat că acestea ar „garanta influența chineză în guvern”, „controlul economic” chinez asupra industriilor cheie și „supravegherea în masă” a apelurilor telefonice și a e-mailurilor locale.

Acesta consideră că aceasta este o încercare de a „lega în mod intrinsec toate economiile și societățile noastre” pentru a servi obiectivului Chinei pe termen lung de a „cuceri Taiwanul, pe cale pașnică dacă este posibil, prin război dacă este necesar”.

Într-adevăr, Micronezia – o federație de patru țări formată din peste 600 de mici insule și atoli de pe linia Ecuatorului – beneficiază de un statut de liberă asociere cu Statele Unite încă din anii 1980, cu cooperare pentru dezvoltare și protecție militară garantată. Dar și alte țări din regiune ar putea fi tentate de beneficiile potențiale ale acordului propus cu China.

Insulele Solomon și Beijingul au anunțat la sfârșitul lunii aprilie semnarea unui pact de securitate cu contururi vagi, de care Canberra și Washingtonul se tem că ar permite Beijingului să instaleze o prezență militară în arhipelag. Ministrul chinez de externe a aterizat joi în capitala Insulelor Solomon, Honiara, dând astfel startul unui lung turneu regional în opt țări.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. China joaca tare si joaca bine.
    Acolo se va face un pol economico financiar care poate detrona suprematia americana.
    Oricum, nu dau 5 ani si China depaseste economic SUA.

    • Ai vise umede, iubitor de dictaturi comuniste.
      China nu va depasi in veci SUA. Ca exemplu, China e la nivelul Romaniei ca PIB pe cap de locuitor. Un alt exemplu, China e doar forta de munca pentru SUA si Europa. Forta de munca ieftina, care poate fi inlocuita oricand. Ce vor ace daca galbejitii nu ar mai lucra pentru lumea civilizata?

    • Ce credul. Americii i-au trebuit 200 de ani de capitalism sa ajungă putere economica mondiala, iar tu crezi ca vine china cu produsele de unică folosință și cu tarile din pacific, sărace ca și cele africane, cu corupția la cote pandemice, care vând banane și droguri sa depășească SUA? Te așteptăm la emisiunea IUmor. Vom râde cu pofta!

  2. Vise umede, China e istorie, America și Australia vor învinge în regiune, China face un ultim act disperat, disperați ca se duc în cap, economic, militar, geopolitic. Deja s-sus emnat acorduri grele cu tarile insulare de catre vest, poate pot avea succes cu Mongolia și Coreea de Nord :)))))

  3. Esti pe langa.

    Dar sa continuam ideea ta: este bine in traiesti in china sau rusia? De ce nu emigrezi la ei?

  4. Pentru a în China și Rusia nu are libertate de exprimare, sunt tari sărace iar oamenii sunt catalogați niște scla vi fără drepturi!

    Lui Dr. 💩 Ii place in UE, mi-aș d b in copii și in familia lui, sper sa mori d cancer și tu și tot ce iubești pe lumea asta, trădător nenorocit!

  5. Americanii si lacheul lor principal din pacific Australia tipa din gura de sarpe, adevarul e ca in afara de Australia toti ceilalti vor relatii bune cu China, mos caisa Bideu se tot milogeste de indieni dar nu prea i-a iesit pasenta.Indienii sunt baieti destepti, stiu ca SUA nu are aliati ci doar lachei si vasali!

    • Alt idi ot. Geme site-ul asta de sob olani spu rcati. Ma rș un gro tă, guno aielor, sunteti ca niste para ziti pentru lumea asta.

  6. Ma rș dra cu, putinist spu rcat

  7. @Alex
    Asta e lin gatorul de bo așe preferat al lui putin, e deja in rusia sau mai degraba de prin transnistria. Ii place acolo, a trait toata viata ca un sob olan infe ct, putin e dumnezeu pentru el si rusia model de civilizatie.
    N-ai ce sa-i ceri.

  8. Ce nu inteleg chinejjii este ca , fara occidentul care a dislocat capacitait de producție la ei, prin multinaționale, si care le cumpara marfa aia multa si proasta, sunt niste parliti . Xi lin ge pixul, se îmbată cu apa rece.

  9. @ALX. Foarte fin cunoscător al realităților economice din Rusia și China! Breee,e altă civilizație! Știi că n-ai nevoie de pensie in China? Pentru că te îngrijesc copii. Știi că dacă pomenești bunica unui rus te jupoaie? Știi cât are un învățător salariul în țările astea? Știi cât primește o doamna după nașterea unui copil? Știi câte spitale s-au construit în ultimii 30 de ani? In ce privește blestemele semeni cu Tamara Buciuceanu in Gaițele. „Nu că-mi place sa blestem”…. Hahahahaaaaaaa!!!! Ești o zdreanță.

  10. Toate regimurile autocratice fac implozie. Este dovedit istoric. Le uram succes ( la implozie). In China, nici copii nu vor sa mai faca, in semn de protest. In 2 generatii, tara se goleste. Ca si Rusia. Teren de vanzare la pret scazut. Not interested.