China pune în gardă Australia cu privire la Japonia: Beijingul invocă crimele de război și invazia din al Doilea Război Mondial / „Vă poate ameninţa din nou” / „China a fost prietenul vostru”
China a declarat marţi că Australia ar trebui să-şi amintească crimele de război comise de Japonia în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial înainte de a se apropia de Tokyo, cu care Canberra a semnat un pact de securitate istoric în octombrie, informează France Presse, citată de Agerpres.
„În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Japonia a invadat Australia, a bombardat Darwin, a ucis australieni şi a împuşcat prizonieri de război australieni”, a declarat presei ambasadorul chinez în Australia, Xiao Qian.
„Fiţi atenţi la ceea ce s-ar putea întâmpla în viitor. Când cineva vă ameninţă, vă poate ameninţa din nou”, a avertizat el.
„China a fost prietenul vostru”, a amintit el.
Guvernul de centru-stânga al Australiei încearcă să repare relaţiile cu Beijingul, care s-au înrăutăţit considerabil sub fostul guvern conservator.
Dar cabinetul a semnat de asemenea în octombrie un nou pact de securitate istoric cu Japonia, rival regional al Chinei, menit să contracareze puterea militară în creştere a Beijingului.
Ambasadorul Japoniei în Australia a declarat în această săptămână pentru ziarul The Australian că este nevoie de „vigilenţă” faţă de China, o remarcă ce l-a înfuriat pe Xiao.
Odată excelente, relaţiile dintre Beijing şi Canberra s-au degradat de câţiva ani.
În 2020, Australia a cerut o anchetă independentă cu privire la originile pandemiei de COVID-19 şi a exclus gigantul chinez Huawei de pe piaţă pentru a-i construi reţeaua de telecomunicaţii 5G.
China, cel mai mare partener comercial al Australiei, a ripostat cu contramăsuri vizând importul a peste 10 produse australiene, inclusiv cărbune, vin şi orz.
Un dezgheţ a început în noiembrie în timpul reuniunii G20 din insula indoneziană Bali, unde prim-ministrul australian Anthony Albanese s-a întâlnit cu preşedintele chinez Xi Jinping.
Xiao a recunoscut că schimburile comerciale au fost „perturbate” în ultimii ani, dar a spus că speră că „vor reveni la normal”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii