G4Media.ro

China pune la îndoială eficacitatea propriilor sale vaccinuri: Un om de știință…

sursa foto: enterprise.press

China pune la îndoială eficacitatea propriilor sale vaccinuri: Un om de știință chinez a recunoscut sâmbătă că eficacitatea vaccinurilor chinezești împotriva Covid-19 este „scăzută”, în timp ce Beijingul conduce o energică „diplomație a vaccinului”

Aceasta este o declarație rară din partea unui înalt oficial chinez. Gao Fu, directorul Centrului chinez pentru controlul și prevenirea bolilor, a recunoscut că eficacitatea vaccinurilor chinezești împotriva Covid-19 este „scăzută” și necesită îmbunătățiri. Aceste declarații făcute sâmbătă la un simpozion la Chengdu nu au trecut neobservate într-o țară care își îndeamnă locuitorii să se vaccineze: China și-a stabilit obiectivul de a injecta prima doză pentru 40% din populația sa (sau 560 milioane de locuitori) până la sfârșitul lunii iunie.

Au apărut rapid mii de comentarii pe rețelele sociale chineze, înainte de a fi parțial cenzurate. Cuvintele lui Gao Fu subminează eforturile guvernului chinez, ale propagandei și ale diplomaților, care continuă să exalte meritele vaccinurilor naționale în timp ce pun la îndoială alternativele occidentale și pun la îndoială eficacitatea și siguranța tehnologiei ARN mesager.

Diplomația vaccinului

Întrucât China desfășoară o „diplomație a vaccinurilor” foarte activă și distribuie sute de milioane de doze în întreaga lume, aceasta este prima dată când un om de știință chinez de top recunoaște în mod public că vaccinurile inactivate din China, care utilizează un virus pentru a declanșa sistemul imunitar, au o eficacitate relativ scăzută în comparație cu vaccinurile de tip ARN, care utilizează tehnologie genetică avansată.

Oficialul chinez confirmă în mod public ceea ce susțin de câteva luni anumite țări în care au fost efectuate teste asupra vaccinului chinez. În Brazilia, rezultatele preliminare ale unui studiu la scară largă au arătat că vaccinul Coronavac al laboratorului chinez Sinovac este eficient în jur de 50%. Un studiu chilian a ajuns la rezultate similare, adică o eficacitate de 56,5% după două doze, dar de doar 3% după o singură doză. Pe de altă parte, un studiu realizat în Turcia are ca rezultat o rată de eficiență de peste 80%.

La rândul său, gigantul farmaceutic public Sinopharm afirmă că cele două vaccinuri inactivate au rata de eficacitate de 79% și respectiv 72,5%, dar nu publică rezultatele de la sfârșitul fazei III. Pe de altă parte, CanSino susține că produsul lor este eficient într-un procent de 75%. Toate aceste cifre nu țin însă cont de variantele virusului.

Pentru a face față acestei probleme de eficiență, China analizează posibilitatea de a ajusta doza sau de a crește numărul de doze, a spus Gao Fu. O altă opțiune ar putea fi combinarea vaccinurilor făcute cu diferite tehnologii. Emiratele Arabe Unite au experimentat recent administrarea a trei injecții cu vaccinul chinez Sinopharm, în loc de două, în timp ce Singapore a decis să stocheze, dar să nu folosească vaccinul Sinovac.

Sursa: Les Echos / Autor: Frédéric Schaeffer / Traducerea: Ruxandra Lambru (Rador)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. probabil urmeaza cat de curand vaccinurile de fabricatie occidentala; minciuna si propaganda au picioare scurte

    • Eu cred ca Gao Fu va dispărea in următoarele zile si nu vom mai auzi de el niciodată. Apoi va urma o campanie de dezinformare prin mediile vestice a partidului comunist chinez cum ca al lor vaccin e 99% eficient. Si faza tare e ca nici nu trebuie sa investească mult in asa ceva, dacă te uiți la comentarii gen @Radu ai sa vezi ca deja funcționează.

  2. Dupa cum se vede in Marea Britanie si Israel, da, functioneaza.