G4Media.ro

China răspunde SUA și impune taxe vamale pentru mărfuri americane în valoare…

Photo by Brendan Smialowski / AFP

China răspunde SUA și impune taxe vamale pentru mărfuri americane în valoare de 14 miliarde de dolari / FT: Beijingul ar putea fi mai bine pregătit pentru un nou conflict comercial cu Trump

China a impus SUA tarife de retorsiune, a anunţat duminică ambasada sa la Washington, afectând mărfuri în valoare de aproximativ 14 miliarde de dolari. Decizia spulberă speranţa că un război comercial între cele mai mari două economii ale lumii ar putea fi evitat, comentează Financial Times, citat de News.ro.

Beijingul a anunţat săptămâna trecută că va impune, la rândul său, taxe vamale ca răspuns la decizia SUA de a impune o taxă suplimentară de 10% asupra produselor chinezeşti, pe care preşedintele american Donald Trump a numit-o o „salvă de deschidere” într-o nouă ofensivă comercială împotriva Chinei.

În comparaţie cu tarifele globale ale SUA, măsurile Chinei – care vizează exporturile americane de gaze naturale lichefiate, cărbune, ţiţei şi echipamente agricole, precum şi unele produse auto, cu taxe cuprinse între 10% şi 15% – au fost văzute ca lăsând spaţiu pentru negocieri, în vederea evitării unui conflict comercial extins. Cu toate acestea, până la termenul limită de duminică, nu a existat nicio veste cu privire la un acord, iar ambasada Chinei la Washington a declarat că tarifele au intrat în vigoare luni, la ora 00:01, ora Beijingului (duminică, ora 11:01 în Washington DC, ora 18:01 la Bucureşti).

Săptămâna trecută, Beijingul a anunţat, de asemenea, o anchetă antitrust referitoare la Google, al cărui motor de căutare este blocat în China, şi la Illumina, o companie americană de biotehnologie. De asemenea, a inclus pe lista neagră holdingul mărcilor americane de îmbrăcăminte Calvin Klein şi Tommy Hilfiger.

China şi-a subliniat controlul asupra lanţului de aprovizionare cu pământuri rare prin restricţionarea exporturilor către SUA a cinci metale esenţiale utilizate în industriile legate de apărare, panouri solare, baterii pentru vehicule electrice şi alte produse energetice ecologice. China produce aproximativ 60% din mineralele rare din lume şi are o cotă de 90% în prelucrarea din acest sector.

Pieţele financiare au sperat iniţial că Trump ar putea urma cu China aceeaşi strategie ca în cazul Canadei şi Mexicului – împotriva cărora a anunţat, de asemenea, tarife vamale, dar apoi a acordat o amânare de o lună în urma unor discuţii de ultim moment cu liderii acestora.

Trump a sugerat că va vorbi cu preşedintele chinez Xi Jinping, dar apoi a declarat că nu se grăbeşte să facă acest lucru. Experţii au sugerat că Beijingul ar fi putut obiecta la tactica lui Trump, anunţând tarifele cu doar două zile înainte ca acestea să intre în vigoare şi înainte de a aborda oficialii chinezi pentru negocieri.

Trump a acuzat China, la fel ca şi în cazul Mexicului şi Canadei, că nu a reuşit să limiteze fluxul de fentanil, un opioid mortal, în SUA. De asemenea, el a însărcinat pe Reprezentantul SUA pentru comerţ să investigheze respectarea de către China a primei faze a acordului comercial pe care l-a încheiat cu China în 2020, în timpul primului său mandat la Casa Albă, în cadrul căruia Beijingul a fost de acord să cumpere mai multe produse americane. USTR trebuie să prezinte concluziile anchetei la 1 aprilie, moment în care ar putea avea loc o nouă confruntare, sunt de părere analiştii.

Relaţiile comerciale dintre SUA şi China au modelat economiile ambelor ţări în ultimele decenii. Însă ponderea Chinei în totalul importurilor din SUA a scăzut semnificativ de când Trump a introdus tarife vamale în timpul primului său mandat, ceea ce i-a determinat pe unii analişti să sugereze că Beijingul ar putea fi mai bine plasat de data aceasta pentru a suporta măsurile preşedintelui american.

Frederic Neumann, economist şef pentru Asia la HSBC, a declarat că multe companii chineze ar putea suporta un tarif de 10% asupra bunurilor lor, având în vedere că preţurile de export ale ţării au scăzut mult mai mult decât cele ale producătorilor rivali în ultimii doi ani. „Dacă ar exista doar un tarif de 10% pentru China şi am lăsa lucrurile aşa, cred că mulţi investitori ar dormi mai liniştiţi”, a adăugat el. „Marea îngrijorare, desigur, este că acesta este doar un preludiu la restricţii comerciale potenţial mai mari”, a subliniat analistul.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.