China: Ritmul de creștere a exporturilor, la cel mai redus nivel din ultimii doi ani / ”Ritmul de creştere a exporturilor Chinei s-ar putea înrăutăţi şi mai mult în următoarele luni din cauza pandemiei”
Exporturile Chinei, a doua economie mondială, a înregistrat o scădere semnificativă în aprilie, la cel mai redus nivel din ultimii aproape doi ani, arată datele publicate luni de autorităţile vamale, după ce restricţiile dure impuse în urma extinderii focarelor de Covid au provocat închiderea fabricilor şi congestionarea porturilor şi au redus transporturile, transmite Agerpres, care citează AFP.
Asprimea măsurilor a condus la nenumărate critici şi plângeri pe reţelele sociale, în pofida cenzurii, însă autorităţile au subliniat că „situaţia nu face încă posibilă relaxarea măsurilor”.
China, care aplică o politică severă de „toleranţă zero” faţă de noul coronavirus, se confruntă cu un nou val de infectări atribuit variantei Omicron care a provocat contagieri record, nemaivăzute de la începerea pandemiei în prima jumătate a anului 2020.
Costurile economice ale restricţiilor sunt în creştere, fiind afectate masiv lanţurile de aprovizionare şi producţia.
Luna trecută, exporturile au crescut cu doar 3,9%, după o expansiune de 14,7% în martie. Este cel mai redus ritm din iunie 2020. Analiştii se aşteptau la un avans de 2,7%.
Importurile au înregistrat o creştere zero în aprilie, după un declin de 0,1% în martie, consumatorii chinezi fiind ezitanţi în efectuarea de achiziţii, în contextul restricţiilor.
„Ritmul de creştere a exporturilor Chinei s-ar putea înrăutăţi şi mai mult în următoarele luni din cauza pandemiei şi a restricţiilor severe, a scăderii cererii externe şi a pierderii comenzilor către alte regiuni”, a apreciat Ting Lu, economist în cadrul diviziei Nomura din China.
El a avertizat că exporturile, care în ultimele trimestre au fost motorul de creştere al economiei chineze, s-ar putea transforma într-o „frână”.
Conform datelor oficiale, luna trecută, excedentul comercial al Chinei s-a situat la 51,12 miliarde de dolari, faţă de 47,38 miliarde de dolari în martie, în timp ce analiştii estimau 50,65 miliarde de dolari.
Sursa foto: Flickr / Philip Jägenstedt
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank