G4Media.ro

China se pregătește pentru a câștiga războiul rece 2.0. Disputa privind folosirea…

sursa foto: Huawei

China se pregătește pentru a câștiga războiul rece 2.0. Disputa privind folosirea echipamentelor Huawei în rețelele 5G e doar un indiciu a ceea ce va urma

Războiul rece dintre SUA și URSS a fost o încleștare titanică ideologică, economică și tehnologică de 45 de ani, care a purtat lumea până în pragul unui Armaghedon nuclear, nu a lăsat neatinsă aproape nici o țară și s-a întins până pe Lună.

Războiul rece care ia naștere între SUA și China este un gen foarte diferit de competiție într-o epocă foarte diferită, dar ar putea fi cu nimic mai puțin periculos și plin de consecințe. Pentru SUA, China va fi un inamic mult mai puternic, având în vedere greutatea ei demografică și ambiția ei tehnologică.

Lupta va fi cu siguranță mai complexă și multi-dimensională. Dacă SUA și URSS erau complet separate, SUA și China sunt strâns legate prin relații economice, tehnologice și culturale complicate.

În 2018 China era cel mai mare partener al SUA în comerțul cu mărfuri. TikTok, rețeaua video deținută de compania chineză ByteDance, e în prezent aplicația cea mai descărcată din lume (exceptând jocurile), cu o prezență considerabilă în SUA. Aproximativ 369.548 de studenți chinezi erau înscriși la cursuri universitare în SUA în 2019. Fiica președintelui Xi Jinping a absolvit Universitatea Harvard în 2014.

Rivalitatea de superputeri dintre SUA și China a căpătat de asemenea o nouă dimensiune diferită, și posibil decisivă: cibernetica. Dacă războiul rece 1.0 orbita în jurul echipamentului militar și al amenințării cu anihilarea nucleară, atunci războiul rece 2.0 are mai multă legătură cu software-ul civil și inovația tehnologică.

Internetul începe să capete și conturul unei tehnologii a controlului, nu numai a comunicării. Oricine va ajunge să controleze „Internetul Lucrurilor” global, cel care conectează miliarde de dispozitive, va deține un avantaj geostrategic. Iar China își consolidează poziția: scandalul pe tema folosirii echipamentelor Huawei în rețelele 5G ale câtorva state occidentale e doar un indiciu a ceea ce va urma.

E tentant să crezi că dialogul belicos dintre SUA și China e rezultatul politicii personale a doi conducători de stat atipici și perturbatori – președintele american Donald Trump și dl Xi – și că el nu va supraviețui plecării lor din funcție.

Dar Orville Schell, unul dintre savanții americani de frunte specializați în China, are o perspectivă mai sumbră. El argumentează că politica americană de dialog cu China, care rezistă de aproape 50 de ani, trecând prin opt administrații prezidențiale deopotrivă republicane și democrate, a murit. Cel mai bun lucru la care se poate spera, scrie el, este că SUA și China vor rămâne la poalele versantului unui nou război rece și că nu-i vor escalada vârfurile.

Din perspectiva dlui Schell, politica americană de dialog se baza pe două supoziții, și ambele au picat la testul timpului. În primul rând, Washingtonul era convins că o creștere a prosperității și a interacțiunii cu restul lumii vor duce la o democratizare a Chinei. Ulterior, el a crezut că internetul va accelera apariția libertății societale. În 2000 președintele Bill Clinton aprecia că tentativele Chinei de a prelua sub control internetul vor fi „ca și cum ai încerca să bați în cuie gelatină pe perete”.

Lumea arată altfel azi. China s-a ridicat pe poziția de a doua economie a lumii, fără ca Partidul Comunist să-și slăbească controlul asupra puterii. Iar Marele Firewall al Chinei blochează în interiorul țării internetul global, permițând concomitent Beijingului să-și facă de cap prin ograda cibernetică a altor țări. Săptămâna trecută Twitter a suprimat 23.750 de conturi despre care susține că făceau parte dintr-o campanie coordonată de propagandă dirijată de China. „Ne aflăm într-o competiție care nu e necesar să fie un război cu focuri de armă pentru a fi tot atât de periculos pentru noi”, avertiza săptămâna trecută Stanley McChrystal, un general american în retragere.

Robert Atkinson, președinte al grupului de reflecție Information Technology and Innovation Foundation din Washington, argumentează că China a depășit deja SUA în privința unor ramuri industriale avansate și că ea investește masiv pentru a obține supremația tehnologică. „China devine mai puternică din punct de vedere tehnologic și poate depăși cu ușurință SUA dacă noi nu vom acționa”, a afirmat el.

Pentru a-i da replica, explică dl Atkinson, SUA trebuie să-și dezvolte urgent o strategie industrială națională. Credința larg răspândită că piețele libere, drepturile proprietății și spiritul antreprenorial vor fi suficiente pentru a garanta succesul este „anistorică și naivă”.

La apogeul războiului rece, în 1963, guvernul federal al SUA cheltuia pe cercetare și dezvoltare mai mult decât întreg restul lumii în sectoarele public și privat deopotrivă, arată dl Atkinson. Astăzi, ca proporție din PIB, cheltuie în același scop mai puțin decât în 1955.

Ironia este aceea că e posibil ca liderii Chinei să fi învățat din istoria Americii și din victoria ei în primul război rece mai mult decât a învățat clasa politică americană. Inovația tehnologică este o chestiune de securitate națională.

Sursa: The Financial Times / Articol de John Thornhill / Traducere: Andrei Suba (Rador)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Problema este 5G si faptul ca deocamdata nu are concurenti. Probabil este cea mai avansata tehnologie de acest tip, la acest moment. Ericsson sau AT&T incearca sa dezvolte G5, insa din cate am inteles nu au ajuns la nivelul Huawei. Plus ca pretul ar fi considerabil mai mare. In ultima perioada, China a achizitionat terminale din numeroase porturi europene de la M. Mediterana, implementand cu ajutorul Huawei, cabluri subacvatice care vor lega Europa de Africa. Eu cred ca Razboiul Rece 2.0 a inceput deja si se desfasoara sub ochii nostri.

    • La sfarsitul acestui an toata America de nord va fi conectata la 5G prin satelitii lansati de Starlink, compania lui Elon Musk. Asta e viitorul, cablurile au ”intarzieri ” in transmiterea de date. satelitii de joasa altitudine din proiectul starlink vor asigura internet in varful muntilor si in largul oceanelor pe cand cablurile si retelele de antene nu vor acoperi niciodata toata planeta!
      SUA va domina si controla in cateva luni 5G-ul si industriile de varf dependente de 5 G. Lumea se cearta in timp ce starlink isi insira pe cer colonia de sateliti .

    • @ jay, Ericsson nu se bucura de aceeasi finantare generoasa pe care o au chinezii dar judecand dupa cererea din prezent dar si dupa ezitarea oamenilor fata de 5G eu as zice ca nici nu este nevoie ca solutia lor 5G sa fe deja la maturitate. De fapt, pana in acest moment, nici un vendor nu si-a definitivat solutia de 5G in raport cu standardul 3GPP.
      Sa nu uitam ca reteaua 5G din Chicago, care este live de anul trecut, a fost facuta cu echipamente Ericsson, probabil mai sunt si alte retele intrate in productie deci Ericsson deja poate sa ofere functionalitatile de baza ale 5G.
      Referitor la costuri, un echipament ieftin cu riscuri de securitate poate aduce pierderi financiare uriase. Totusi, calul troian a fost oferit gratis de catre greci, este o greseala sa se judece exclusiv dupa costul de achizitie.

  2. Eu nu inteleg de ce UE si SUA nu isi fac si ele un firewall care sa filtreze tot continutul ce vine din Rusia si China din moment ce tarile astea filtreaza continutul din afara.
    Statele astea sunt protejate de atacurile cibernetice in timp ce atacul la institutiile din UE si SUA e la liber pentru chinezi si rusi.

    • Pentru ca vor ca sute de milioane de chinezi sa aiba acces la lumea libera, acei oameni care prind gustul libertatii vor stranuta la unison intr-o zi cum s-a intamplat si la noi in perioada dictaturii comuniste.
      Internetul este ”Europa libera” pentru ei. Nu poti abuza libertatea si demnitatea umana la nesfarsit. TOTI dictatorii au sfarsit prost in istorie. TOTI!

  3. China incearca sa ia locul SUA si folosindu-se de metode pe care le-au invatat chiar de la americani.
    Ramane totusi de neinteles, de ce in contextul razboiului financiar, tehnologic si pentru influenta globala foarte multe corporatii din SUA inca tin partea Chinei. Exemple: Bloomberg si Google
    China se foloseste de o impresionanta armata de postaci pe youtube si un volum de materiale de propaganda anti-SUA si pro-China care contin afirmatii inselatoare dar care nu doar ca nu este cenzurat de youtube dar este inca inclus la sugesti de vizionare, exemplu: „once upon a virus”
    Google are centru de cercetare pentru AI in Beijing.

  4. Să consideri azi că poți iniția și susține un război rece(economic) la nivel global e nonsens. SUA se luptă cu un adversar tenace, răbdător, inteligent, curtenitor. Să crezi azi că-i mai poți îngenunchia pe chinezi folosind învechitele metode, economice și propagandistice ar fi lipsă de inteligență politică.
    Opinia mea este că SUA ar trebui să-și reconsidere poziția de forță, Canada s-o elibereze pe fiica CIO.ului Huawei,să-și ceară scuze chinezilor pentru acuzațiile de spionaj, să invite China la negocieri și să-și împartă frățește această plăcintă uriașă pe care o reprezintă 5G.
    Astăzi China nu mai poate fi izolată de lumea liberă. Ar fi de preferat dar și safe alăturarea ei marilor jucători globali in jocul ăsta absurd care-i șefu’. China nu va pierde nimic in urma restricțiilor impuse de adm.americană, viața a demonstrat-o.
    O Chină prosperă, modernă cu vizibile progrese in politica de democratizare ar fi de preferat unei Chine superdezvoltate dar, dar ostile lumii libere.

    • Apologia Chinei cu un limbaj asemanator am mai intalnit-o la propagandisti ca Dan Cadar, cel care face lobby de zor pentru 5G chinezesc dar si politica pe canalul sau dedicat pentru IT.
      CIO e scrierea fonetica pentru CEO? Mai bine scriai „siio”. Ai uitat sa mentionezi ca fiica siio-ului e tinuta in arest la domiciliu in locuinta sa din Vancouver, estimata la 14 milioane de dolari canadieni, in timp ce alti cativa candieni sunt tinuti in arest in inchisori comuniste din China, unul dintre ei asteptand pedeapsa capitala pentru „posesie de droguri”.
      Cine izoleaza China de lumea libera, nu cumva chiar propria lor conducere? Marele firewall chinezesc iti spune ceva? E principalul motiv pentru care nu stim si nu vom sti niciodata exact ce se intampla in China.
      Democratizarea Chinei e o utopie, asta se credea prin anii 90 ca va fi directia in care va merge China. Acum este clar ca au ales o directie ortogonala, o dictatura moderna in care stabilitatea politica este asigurata prin cel dezvoltat sistem de supraveghere si constrangere a cetatenilor. Mai degraba si-ar exporta modelul de „social credits” in alte tari, decat sa se apropie de un regim democratic.
      Lumea trebuie sa faca fix opusul a ceea ce ai scris, trebuie sa evite sa faca afaceri cu China si sa conditioneze schimburile economice de respectarea drepturilor omului, drepturilor minoritatilor etnice, aici intra si uigurii pe care chinezii aproape ca i-au eradicat si nu in ultimul rand, adoptarea si respectarea normelor de mediu.