G4Media.ro

China: Sfârșitul politicii Covid zero determină prăbușirea exporturilor în decembrie / Deficitul…

Sursa foto: DoD photo by Army Sgt. Amber I. Smith via Wikimedia Commons

China: Sfârșitul politicii Covid zero determină prăbușirea exporturilor în decembrie / Deficitul comercial cu Rusia a crescut de peste trei ori

În decembrie, exporturile chineze au înregistrat cea mai mare scădere de la începutul pandemiei, din cauza unei reveniri a Covid în țară și a unei cereri slabe în străinătate, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

După trei ani în care a impus unele dintre cele mai draconice restricții sanitare din lume, China a ridicat brusc majoritatea măsurilor împotriva coronavirusului la începutul lunii decembrie.

Decizia a dus la o creștere exponențială a numărului de pacienți cu Covid în țară, ceea ce a perturbat grav producția și lanțurile de aprovizionare.

În pofida încetării restricțiilor, care timp de trei ani au dat o lovitură puternică celei de-a doua economii a lumii, afacerile încă se străduiesc să-și revină.

În acest context, exporturile Chinei s-au prăbușit din nou în decembrie (-9,9% de la an la an), potrivit cifrelor publicate de vămile chineze.

Aceasta este a doua lună consecutivă de scădere și cea mai mare scădere din 2020 încoace.

Deja în noiembrie, vânzările chinezești în străinătate au înregistrat cea mai mare scădere (-8,7%) de la începutul pandemiei din 2020, când China era practic în impas.

Motor gripat

Exporturile au fost principalul motor al economiei chineze din 2020, când blocajele globale au dus la o cerere puternică de bunuri chinezești, în special produse medicale Covid și instrumente de telemuncă.

Amenințarea recesiunii în SUA și Europa, combinată cu creșterea prețurilor la energie, a contribuit, de asemenea, la slăbirea cererii internaționale pentru produsele chinezești.

Prin urmare, exporturile gigantului asiatic pentru întregul an 2022 încetinesc (+7%), după un salt de 29,9% în anul precedent.

Situația economică globală va fi probabil un „factor major” în deteriorarea economiei chineze în 2023, avertizează Larry Hu, analist la banca de investiții Macquarie.

China va dezvălui marți cifra de creștere pentru 2022, alături de o serie de alți indicatori economici.

Anul trecut, PIB-ul Chinei a crescut cu peste 8%. Beijingul își stabilise un obiectiv de creștere de aproximativ 5,5% pentru 2022.

Dar acest obiectiv a fost subminat de politica strictă de sănătate „zero Covid”, care în cea mai mare parte a anului a fost un obstacol în calea activității și a consumului.

„Slăbiciunea exporturilor subliniază importanța stimulării cererii interne ca motor al economiei chineze în acest an”, a declarat analistul Zhiwei Zhang de la Pinpoint Asset Management.

Nevoia de Rusia

Importurile Chinei au scăzut din nou în decembrie (-7,5%), după o scădere mai pronunțată în luna precedentă (-10,6%).

Incertitudinile legate de Covid și de încetinirea economică din China au un impact asupra nevoilor chinezești de produse străine.

Pentru întregul an 2022, importurile chinezești vor cunoaște o încetinire bruscă (+1,1%).

Acestea au înregistrat o accelerare puternică (+30,1%) în 2021, când activitatea din China își revenea după primul val epidemic.

Excedentul comercial al Chinei în decembrie a ajuns totuși la 78 de miliarde de dolari (71,9 miliarde de euro).

Dar această sumă este cu mult sub cea record din iulie (101,2 miliarde de dolari).

Excedentul total pentru 2022 este de 877 de miliarde de dolari.

Asia de Sud-Est (Asean), Uniunea Europeană și Statele Unite sunt principalii parteneri comerciali ai Beijingului.

Deficitul comercial al Chinei cu Rusia a crescut de peste trei ori anul trecut, ajungând la 38 de miliarde de dolari, parțial din cauza interesului tot mai mare al Beijingului pentru gazul rusesc ieftin.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...