G4Media.ro

China: sfârșitul politicii zero Covid produce o scădere rapidă a exporturilor

Photo by HECTOR RETAMAL / AFP

China: sfârșitul politicii zero Covid produce o scădere rapidă a exporturilor

Analiză a publicației elvețiene Le Temps, citată de Rador:

În ciuda renunţării la restricţiile sanitare, afacerile Chinei au dificultăţi să se relanseze. Exporturile ţării au scăzut masiv în decembrie 2022. Exporturile Chinei au înregistrat în decembrie cea mai mare scădere de la începutul pandemiei, din cauza unei noi creşteri a Covid în ţară şi a unei cereri slabe în străinătate.

După trei ani de restricţii sanitare dintre cele mai draconice din lume, China a renunţat brutal la începutul lui decembrie la cea mai mare parte a măsurilor contra coronavirusului. Decizia a dus în ţară la o creştere exponenţială a numărului de bolnavi de Covid, ceea ce a perturbat mult producţia şi lanţurile logistice.

În ciuda încheierii restricţiilor, care timp de trei ani au dat o lovitură dură celei de-a doua economii a lumii, activitatea se chinuie să redemareze. În acest context, exporturile Chinei s-au prăbuşit din nou în decembrie (-9,9% pe an), potrivit cifrelor date publicităţii de Vama Chineză.

Este a doua lună consecutivă de scădere şi cea mai mare reducere din 2020. În noiembrie deja, vânzările Chinei în străinătate au cunoscut cea mai mare scădere (-8,7%) de la începutul pandemiei, în 2020, când activitatea în China era practic oprită.

Motor gripat

Exporturile constituiau din 2020 principalul motor al economiei chineze, în mometul în care izolările în întreaga lume duceau la o mare creştere a cererii de bunuri chinezeşti, în special produse medicle contra Covid sau instrumente pentru telemuncă.

Ameninţarea recesiunii în Statele Unite şi în Europa, combinată cu creşterea preţurilor energiei a contribuit şi ea la scăderea cererii internaţionale de bunuri chinezeşti. Rezultat: pe tot anul 2022, exporturile gigantului asiatic nu mai cresc (+7%), după un salt de 29,9% în anul precedent.

Conjunctura mondială riscă să constituie „un element major” de degradare pentru economia chineză, avertizează Larry Hu, analist pentru banca de afaceri Macquarie. China îşi va prezenta marţi cifra de creştere pe 2022, împreună cu o serie de alţi indicatori economici.

Anul trecut, PIB-ul Chinei a crescut cu peste 8%. Beijingul îşi fixase pentru 2022 o creştere de circa 5,5%. Dar acest obiectiv a fost pus în dificultate de stricta politică sanitară numită „zero Covid”, care a fost aproape tot anul o frână a activităţii şi consumului. „Slăbiciunea exporturilor subliniază cât este de important să stimulezi cererea internă pentru a face din ea un motor al economiei” chineze în acest an, estimează analistul Zhiwei Zhang, de la cabinetul Pinpoint Asset Management.

Apetit pentru Rusia

Importurile Chinei au fost şi ele în scădere în decembrie (-7,5%), după o scădere mai pronunţată în luna precedentă (-10,6%). Incertitudinile legate de Covid şi încetinirea economică în China se repercutează asupra nevoilor chineze de produse străine. Pe tot anul 2022, importurile chineze cunosc o încetinire brutală (+1,1%). Ele au înregistrat o netă accelerare (+30,1%) în 2021, când activitatea în China îşi revenea după primul val epidemic.

Excedentul comercial al Chinei în decembrie a atins totuşi 78 de miliarde de dolari (71,9 miliarde de euro). Dar acest nivel este mai mic decât suma record din iulie (101,2 miliarde de dolari). Excedentul total pentru 2022 se cifrează la 877 miliarde de dolari. Asia de Sud-Est (ASEAN), Uniunea Europeană şi Statele Unite sunt principalii parteneri comerciali ai Beijingului.

Deficitul comercial chinez cu Rusia a crescut mai mult decât de trei ori anul trecut, atingând 38 de miliarde de dolari, în special din cauza interesului tot mai mare al Beijingului pentru gazul rusesc ieftin. (Traducere: Gabriela Sîrbu)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. S-au „vaccinat” si chinezii trecând prin boala, au murit o groaza si la ei… in curând își vor reveni si exporturile lor, daca va fi cerere.

  2. Hmm. Nu prea intru pe stiri despre China, dar aici vad o stire „chinuit” negativa.
    Ma asteptam din titlu la colaps.

    Cand colo, presarate in contradictie cu titlul:
    – crestere PIB de 8% – planificata 5.5% – as zice ca au depasit planul.
    – importurile au scazut – e de bine sau de rau ?!?
    – exporturile nu mai cresc chiar asa de mult ?!? – „tot anul 2022, exporturile gigantului asiatic nu mai cresc (DECAT +7%), după un salt de 29,9% în anul precedent.”
    – excedentul „în decembrie a atins totuşi 78 de miliarde de dolari”. pe tot anul 877 mld. – mai sa incepem sa plangem de mila.

    Pe scurt – luna decembrie nu a fost chiar asa de bine cum se asteptau, asa ca …. se anunta vremuri grele pentru China.

    • Au inceput cu un colaps imobiliar, au trecut printr-o criza a bancilor si au acum sunt intr-o criza covid. O criza destul de urata cu orase infectate in procent de 80%.
      Vine anul nou, incep sa calatoreasca, o sa impinga covid peste tot.
      Toate tarile au cerut test covid ceea ce i-a nemultumit pe mai marii chinezi.
      Cat au crestere economica cetatenii sunt cuminti, pe principiul nostru fura domnle dar ne da si noua!
      Toate tarile incearca sa isi reduca dependenta de China in urmatorii ani.
      Productia Foxconn pentru Apple este la 20% din capacitate, salariatii dezerteaza pe capete nu prea mai accepta puscaria foxconn pe 5$/h. (Aveau doar 200.000 de angajati)
      Daca China stranuta ghici cine se scapa pe ei. Stim deja povestea ca e prea departe si nu ne afecteaza. Suntem deja in recesiune nedeclarata. Este timpul sa producem si noi ceva nu doar sa importam din China, doar ca este imposibil. Toate fabricile de suruburi sunt in China asa ca nu vad un viitor prea stralucit daca nici un surub nu avem cum sa il facem.