China și Rusia sunt mai apropiate ca niciodată, iar acest lucru reprezintă o problemă pentru SUA / „În dicționarul Chinei, dacă Rusia va cădea, China va urma” (analiză CNN)
Atunci când Antony Blinken va face o călătorie așteptată la Beijing în zilele următoare, în ceea ce ar fi prima vizită în China a unui secretar de stat american din 2018, atmosfera va contrasta probabil sensibil pe scena din capitala chineză comparativ cu an mai devreme, când liderul chinez Xi Jinping l-a primit pe președintele rus Vladimir Putin pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Beijing – întâlnindu-se pentru discuții și cină în onoarea lui Putin și declarând un parteneriat „fără limite” între cei doi vecini, scrie CNN.
Săptămâni mai târziu, tancurile rusești treceau peste graniță în Ucraina, începând o invazie care avea să devasteze țara și să provoace o criză umanitară.
Deși Beijingul a susținut că este imparțial în conflict și că nu cunoștea în avans intențiile Rusiei, a refuzat, de asemenea, să condamne Moscova. În schimb, a repetat replicile Kremlinului, acuzând NATO că a provocat conflictul – ceea ce a dus la o fracturare și mai mare a relațiilor atât cu Europa, cât și cu SUA.
Secătuit din punct de vedere economic de strategia sa, acum abandonată, „zero-Covid”, Beijingul și-a îndulcit tonul în materie de afaceri externe și și-a intensificat diplomația cu guvernele occidentale, spun analiștii, în încercarea de a recâștiga terenul pierdut și de a-și stabiliza relațiile.
În întâlnirile cu Blinken în timpul călătoriei sale așteptate la începutul lunii februarie – precum și cu liderii europeni care au semnalat că ar putea vizita Beijingul în lunile următoare – omologii chinezi vor sublinia probabil apelurile lor de lungă durată pentru o rezolvare pașnică și vor pune în valoare ceea ce ei susțin că este „poziția obiectivă și imparțială” a Chinei în legătură cu conflictul, spun analiștii.
Dar, în timp ce optica poate fi diferită față de anul trecut în această perioadă, sprijinul Chinei pentru Rusia – atunci când este măsurat prin comerțul anual, angajamentele diplomatice și programul de exerciții militare comune – spune o poveste diferită.
Aceste măsurători arată că, în ultimul an, China a continuat să își consolideze, nu să se retragă din parteneriatul său „fără limite” – o relație care s-a consolidat în ultimii ani și pe care analiștii spun că Beijingul continuă să o considere esențială pentru obiectivele sale fundamentale de menținere a securității naționale și de respingere a unei ordini mondiale conduse de SUA.
„China este foarte pricepută în calibrarea narațiunii în funcție de audiență”, a declarat Alexander Gabuev, cercetător senior la Carnegie Endowment for International Peace.
Dar când vine vorba de legăturile Chinei cu Rusia în urma războiului din Ucraina, „nu văd nicio remușcare a cumpărătorului”, ci mai degrabă, a adăugat el, „China se folosește de oportunitățile pe care le oferă această criză”.
„Partener global”
Încă din primele zile ale războiului din Ucraina, administrația președintelui american Joe Biden a avertizat guvernul chinez cu privire la potențialele consecințe pentru orice sprijin material acordat invaziei lui Putin.
Oficialii serviciilor de informații americane au declarat în mod constant că nu au văzut dovezi că China a oferit ajutor letal Rusiei, dar SUA au exprimat recent îngrijorarea față de China cu privire la dovezile care sugerează că companii chineze de stat au vândut Rusiei echipamente neletale – o acuzație pe care Beijingul o neagă vehement.
Deși o mână de companii chineze au fost incluse pe listele negre ale SUA în legătură cu conflictul, majoritatea au părut să-și calibreze afacerile pentru a nu încălca sancțiunile extinse declanșate de SUA și aliații săi împotriva Moscovei.
Beijingul a subliniat de mult timp că încearcă să joace un „rol constructiv” în vederea unei rezolvări pașnice a conflictului – iar în timpul unei întâlniri din septembrie, Putin a recunoscut că Beijingul a ridicat „întrebări și îngrijorări” cu privire la criză.
Cu toate acestea, China a continuat să extindă comerțul cu vecinul său nordic, deschizând – pentru prima dată – două poduri permanente pentru a facilita comerțul peste un râu de frontieră cheie și acumulând anul trecut un volum record de 1.280 de miliarde de yuani (190 de miliarde de dolari), potrivit datelor chinezești publicate luna trecută.
Acest lucru a marcat o creștere de aproximativ 30% față de 2021, determinată în parte de companiile chineze care au cumpărat petrol și cărbune la preț redus, chiar și în timp ce alte guverne au trecut la evitarea combustibilului rusesc, suportând prețurile tot mai mari la energie pentru a evita finanțarea Rusiei.
Xi l-a felicitat pe Putin pentru cifrele comerciale sporite în timpul unei discuții obișnuite de sfârșit de an între cei doi lideri, unde a cerut, de asemenea, ca cele două țări să „sporească coordonarea strategică” și „să continue să fie oportunitatea de dezvoltare și partenerul global al fiecăruia”. Discuția, purtată prin videoconferință în decembrie, a fost una dintre cele cel puțin patru seturi de conversații, inclusiv o întâlnire față în față, între Xi și Putin de la începutul războiului.
Xi nu a vorbit încă cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski în această perioadă, deși liderul ucrainean și-a exprimat public interesul.
Între timp, relația de securitate dintre China și Rusia a stârnit îngrijorare în rândul aliaților asiatici ai Americii.
În ultimele luni, China a trimis peste 2.000 de persoane în Rusia pentru un exercițiu comun, și-a trimis avioanele strategice de război pentru a patrula alături de cele rusești deasupra Mării Japoniei și a Mării Chinei de Est și a desfășurat mai multe nave pentru exerciții navale comune cu muniție reală, care au durat o săptămână, în apele din apropierea Japoniei.
Marți, premierul japonez Fumio Kishida și secretarul general al NATO în vizită, Jens Stoltenberg, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la „cooperarea militară tot mai mare a Rusiei cu China”, inclusiv „operațiunile și exercițiile comune în apropierea Japoniei”, în cadrul unei întâlniri la Tokyo, potrivit declarației lor comune.
Dar chiar dacă aceste angajamente – precum și comerțul și diplomația înfloritoare – au sporit îngrijorarea Occidentului cu privire la relația China-Rusia, ele rămân o bază pentru politica externă generală a Chinei, în care Rusia joacă, de asemenea, un rol cheie în consolidarea influenței Chinei la ONU, potrivit lui Jean-Pierre Cabestan, profesor emerit la Departamentul de Guvernare și Studii Internaționale al Universității Baptiste din Hong Kong.
„(Relația cu Rusia) prevalează în ceea ce privește interesele externe ale Chinei… deoarece este îndreptată împotriva Statelor Unite și a sistemelor de alianțe ale Statelor Unite, atât în Europa… cât și în Asia”, a spus el. „Obiectivul principal al Chinei este de a slăbi aceste sisteme de alianțe”.
„Ofensivă de farmec”
Deși este posibil ca importanța relației sale cu Rusia să nu se fi schimbat, China a făcut eforturi pentru a-și reduce retorica generală față de Occident și pentru a-și moderniza diplomația, spun analiștii, în timp ce face eforturi pentru redresarea economică după una dintre cele mai slabe performanțe economice anuale din aproape jumătate de secol.
„Prioritatea covârșitoare a Chinei este redresarea economică, iar redresarea economică necesită… să nu aibă o relație destabilizatoare cu Statele Unite”, a declarat Yun Sun, director al Programului China la centrul de reflecție Stimson Center din Washington.
„Acest lucru contribuie la această ofensivă de farmec”, a spus ea, adăugând că este mai probabil ca aceasta să fie o manevră pe termen scurt, deoarece China încearcă să își recupereze creșterea șubredă – și nu o revizuire fundamentală a politicii externe asertive a Beijingului.
Guvernele occidentale vor urmări cu atenție această schimbare de ton și această apropiere diplomatică – și dacă are vreun impact potențial asupra războiului din Ucraina.
Pentru Blinken, care este așteptat să sosească în China în urma unei întâlniri față în față relativ amiabile între Biden și Xi la Grupul celor 20 în noiembrie – se așteaptă ca războiul din Ucraina să fie unul dintre cele câteva subiecte cheie pe care se va pune accentul în timpul vizitei.
Secretarul va repeta probabil avertismentele americane din trecut cu privire la sprijinirea eforturilor de război ale Rusiei, dar ar putea, de asemenea, să caute să analizeze orice potențial al Beijingului de a influența Moscova spre pace, spun analiștii.
Aceasta a fost o linie de gândire în Europa, unde lideri precum președintele francez Emmanuel Macron – care, de asemenea, este așteptat să viziteze China în următoarele luni, și-au exprimat speranța ca Beijingul să își asume un astfel de rol.
Unii analiști sunt sceptici: China „alimentează foarte atent aceste concepții greșite” că l-ar putea influența pe Putin în privința războiului – ceva ce Beijingul are probabil puțină încredere că ar putea face, potrivit lui Gabuev de la Carnegie Endowment.
În timp ce gestionează așteptările, China ar putea căuta să folosească această percepție pentru a „obține o anumită bunăvoință”, dar Beijingul va rămâne în continuare conștient de faptul că rădăcina tensiunilor și provocărilor din relațiile sale cu puterile occidentale este mult mai profundă decât preocupările legate de relația sa cu Rusia, a spus el.
Acest lucru înseamnă că așteptările ca China să ajute Occidentul să rezolve conflictul își vor găsi probabil limita la nivelul rezultatelor obținute la Beijing.
După cum spune Sun: „Nu veți vedea niciodată un scenariu în care China să abandoneze Rusia, deoarece, în dicționarul Chinei, dacă Rusia va cădea, China va urma”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii