China şi Rusia, tratate cu grijă în comunicatul comun al întrevederii Biden-Modi
Preşedintele american Joe Biden şi premierul indian Narendra Modi au subliniat, în comunicatul emis după întrevederea desfăşurată joi, la Casa Albă, importanţa „ordinii internaţionale bazate pe reguli”, afirmând că „ordinea globală contemporană a fost construită pe principiile Cartei ONU, dreptului internaţional şi respectului pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a statelor”, informează Reuters, citată de Agerpres.
„Statele Unite şi India şi-au reafirmat hotărârea de a contracara orice încercare de a submina unilateral sistemul multilateral”.
Cei doi lideri „şi-au exprimat profunda îngrijorare faţă de conflictul din Ucraina şi au deplâns consecinţele sale umanitare teribile şi tragice”, menţionând „impactul serios şi în creştere al războiului asupra sistemului economic global, inclusiv asupra securităţii alimentare, a combustibilului şi energiei şi a lanţurilor critice de aprovizionare”. Ambele ţări au promis „continuarea asistenţei umanitare pentru poporul Ucrainei” şi „au convenit asupra importanţei reconstrucţiei post-conflict în Ucraina”.
Totodată, cei doi lideri „şi-au reiterat angajamentul de durată pentru o regiune India-Pacific liberă, deschisă, incluzivă, paşnică şi prosperă, cu respect pentru integritatea teritorială şi suveranitatea şi drept internaţional”, exprimând în acelaşi timp „îngrijorarea faţă de acţiunile coercitive şi tensiunile în creştere” şi opoziţia faţă de „acţiunile destabilizatoare sau unilaterale care urmăresc să schimbe statu-quo-ul prin forţă”.
Biden şi Modi „au subliniat importanţa aderării la dreptul internaţional, în special aşa cum se reflectă în Convenţia Naţiunilor Unite privind dreptul mării (UNCLOS) şi menţinerea libertăţii de navigaţie şi de survol, în abordarea provocărilor aduse ordinii bazate pe reguli maritime, inclusiv în Mările Chinei de Est şi de Sud.”
Statele Unite şi India au cerut, de asemenea, ca Pakistanul să adopte „acţiuni imediate” pentru ca teritoriul său să nu fie folosit ca bază pentru lansarea de atacuri de către extremişti, potrivit AFP.
Preşedintele american şi premierul indian „au condamnat ferm terorismul dincolo de graniţe (…) şi au cerut Pakistanului să adopte măsuri imediate pentru a se asigura că nicio parte a teritoriului aflată sub controlul său nu este folosită pentru a lansa atacuri teroriste”. Cei doi lideri au făcut apel la continuarea luptei împotriva grupărilor extremiste, citând în special Lashkar-e-Taiba, un grup islamist cu sediul în Pakistan, considerat responsabil după atentatele de la Mumbai.
India acuză în mod regulat Pakistanul că îi sprijină pe separatiştii din regiunea disputată Kashmir, în timp ce Islamabadul neagă orice implicare.
Kashmirul este împărţit între India şi Pakistan care, de la independenţa din 1947, şi-au revendicat suveranitatea asupra întregului teritoriu himalayan. El a fost cauza a două din cele trei războaie în care cele două ţări s-au confruntat.
Biden şi Modi şi-au exprimat, de asemenea, „profunda îngrijorare faţă de deteriorarea situaţiei din Myanmar”, ţară condusă de o juntă militară după lovitura de stat din 2021, şi au cerut „eliberarea tuturor celor deţinuţi în mod arbitrar”, se arată în comunicat.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank