China solicită aderarea la un pact comercial din regiunea Asia-Pacific, din care SUA a ieșit în mandatul lui Trump / Mișcarea vine la o zi după ce a fost încheiat pactul AUKUS între SUA, Marea Britanie și Australia
China a solicitat aderarea la un pact comercial din regiunea Asia-Pacific, din care SUA a ieșit în mandatul lui președintelui american Donald Trump, potrivit BBC.
Mișcarea Chinei reprezintă o încercare de a-și crește influența în zonă și vine în contextul în care cu o zi în urma a fost anunțată încheierea pactului de securitate AUKUS dintre SUA, Marea Britanie și Australia, încheiat tocmai pentru a combate influența chinezească din regiunea Indo-Pacifică.
Pactul care a devenit în cele din urmă Acordul Cuprinzător și Progresiv pentru Parteneriatul Trans-Pacific (CPTPP), a fost creat de SUA pentru a contracara influența Chinei. Cu toate acestea, fostul președinte Donald Trump a scos SUA din acord în 2017.
Ministrul chinez al Comerțului, Wang Wentao, a declarat că a doua cea mai mare economie din lume și-a depus cererea de aderare la acordul AUKUS într-o scrisoare adresată ministrului comerțului din Noua Zeelandă, Damien O’Connor. Noua Zeelandă acționează ca centrul administrativ al pactului.
Wang și O’Connor au ținut apoi o conferință telefonică pentru a discuta despre pașii următori în urma cererii Chinei, a declarat Ministerul chinez al Comerțului.
Parteneriatul Trans-Pacific original (TPP) a fost promovat de președintele american de atunci Barack Obama ca un bloc economic pentru a contesta poziția din ce în ce mai puternică a Chinei în Asia și Pacific.
După ce Trump a scos SUA din acord, Japonia a condus negocieri pentru a crea ceea ce a devenit CPTPP. CPTPP a fost semnat în 2018 de 11 țări, inclusiv Australia, Canada, Chile, Japonia și Noua Zeelandă.
Regimuri comerciale regionale
În iunie, Marea Britanie a lansat în mod oficial negocieri pentru aderarea la CPTPP, în timp ce Thailanda și-a manifestat interesul pentru aderarea la acord.
Aderarea la CPTPP ar reprezenta un impuls semnificativ pentru China, mai ales după ce a semnat un acord de liber schimb cu 14 țări – denumit Parteneriatul Economic Comprehensiv Regional (RCEP) – în noiembrie.
RCEP este cel mai mare bloc comercial din lume, cu Coreea de Sud, China, Japonia, Australia și Noua Zeelandă printre membrii săi.
Acord istoric de securitate
Anunțul Chinei că a solicitat oficial aderarea la CPTPP vine a doua zi după ce Marea Britanie, SUA și Australia au lansat un pact istoric de securitate, în ceea ce a fost văzut ca un efort de contracarare a influenței Beijingului în regiunea Asia-Pacific.
Așa-numitul pact AUKUS va permite Australiei să construiască pentru prima dată submarine cu propulsie nucleară, folosind tehnologia furnizată de SUA și Marea Britanie.
Acordul, care va acoperi și inteligența artificială și alte tehnologii, este cel mai mare parteneriat de apărare din Australia din ultimele decenii, au spus analiștii.
China a criticat pe AUKUS, descriindu-l ca fiind „extrem de iresponsabil” și „îngust de minte”.
Purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe, Zhao Lijian, a declarat că alianța riscă „să dăuneze grav păcii regionale … și să intensifice cursa înarmărilor”.
Sursa foto: Unsplash/ william william
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii