G4Media.ro

China susține că este pregătită să exporte în întreaga lume tehnicile sale…

Sursa foto: Unsplash / Levi Meir Clancy

China susține că este pregătită să exporte în întreaga lume tehnicile sale de supraveghere (AFP)

China a prezentat recent, la un eveniment organizat în estul ţării, cele mai noi tehnologii de supraveghere, pe care Beijingul este decis să le exporte în întreaga lume, notează joi AFP, transmite Agerpres.

Reprezentanţi ai forţelor de ordine din aproximativ 100 de ţări au participat la Forumul mondial de cooperare în materie de securitate publică organizat la Lianyungang (estul Chinei), unde şi-au prezentat produsele zeci de companii chineze, dintre care multe au legătură cu reprimarea denunţată de ONG-uri în regiunea Xinjiang, din nord-vestul Chinei.

China este una din societăţile cele mai supravegheate din lume, cu milioane de camere video instalate pe străzi şi cu un sistem de recunoaştere facială larg răspândit pe teritoriul său. Această reţea de supraveghere îndeplineşte o dublă funcţie: pe de o parte, combaterea infracţionalităţii şi, pe de altă parte, împiedicarea oricărei contestări a Partidului Comunist chinez, aflat la putere, notează AFP.

În deschiderea forumului, ministrul securităţii publice chinez Wang Xiaohong a subliniat că, în ultimul an, poliţia chineză a antrenat 2.700 de poliţişti străini. În următoarele 12 luni, China intenţionează să pregătească 3.000 de poliţişti străini.

”Acesta este un semn clar că R.P.Chineză vrea să-şi exporte” tehnicile de poliţie şi supraveghere, apreciază Bethany Allen, expertă la Institutul australian pentru studii strategice. ”Beijingul speră să normalizeze şi legitimeze stilul său de menţinere a ordinii şi sistemul politic autoritar în care el operează”, adaugă ea.

Una dintre companiile chineze participante, Caltta Technologies, ajută autorităţile din Mozambic să pună în practică ”o platformă de răspuns la incidente”, prin utilizarea ”big data” (gestionarea megadatelor) ce permite ”localizarea rapidă a unei ţinte”.

Gigantul din sectorul telecomunicaţiilor Huawei a anunţat că a desfăşurat ”soluţia sa de securitate publică” în peste 100 de ţări şi regiuni, printre care Kenya şi Arabia Saudită. Din 2019, Huawei este supus sancţiunilor Statelor Unite, care acuză compania chineză că spionează în beneficiul guvernului de la Beijing.

O altă companie chineză sancţionată de Washington este SDIC Intelligence Xiamen Information (fosta Meiya Pico), care a dezvoltat o aplicaţie ”capabilă să urmărească fişiere de sunet şi imagini, de date de localizare şi mesaje pe telefoane mobile”.

În 2018, Departamentul Trezoreriei american a afirmat că locuitorii din provincia chineză Xinjiang ”aveau obligaţia de a-şi descărca o versiune pentru computere” a acestei aplicaţii ”pentru a le permite autorităţilor să supravegheze orice activitate ilegală”.

China a fost acuzată că a încarcerat peste 1 milion de uiguri şi de alţi membri ai minorităţilor musulmane în Xinjiang, acuzaţie respinsă ferm de Beijing.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Ce isi freaca mainile Orbán, Fico, iranienii, Kim Jong Un si mai toate tarile conduse de autocrati, dictatori si iliberali. Doamne fereste sa se ajunga la controlul chinezesc, pentru ca putem spune „pa pa” libertate. Multi ar spune ca ceea ce fac chinezii se intampla deja in toata lumea. Nimic mai fals. Chinezii au dus controlul la un nivel nemaivazut, in care camerele video iti scaneaza fata, ti-o coreleaza cu celelalte imagini video si pe langa asta, exista un algoritm complex care iti acorda un fel de rating (puncte). Pe langa asta, oricine fluiera impotriva vantului va putea fi gasit usor si ascuns pentru tot restul vietii. Nu e de joaca, China a dus controlul la un nivel inspaimantator.

  2. Să le exporte la fraierii care le vor cumpăra de la ei.
    Este foarte bine să fie supravegheată complet societatea dar trebuie să fii NEBUN să faci asta cu tehnologie a unei dictaturi.
    Într-adevăr supravegherea, dreptatea ar trebui să fie făcută rapidă, ieftină, cu dispariția avocaților, procurorilor si judecătorilor, cele mai cu semnul întrebării categorii din lumea liberă. Orice pas spre așa ceva este bun, o lume utopică are dreptate spre absolut și dreptatea modifică tot, duce la meritocrație, transforma societatea.