
China trimite înapoi în SUA avioanele Boeing comandate, din cauza tarifelor impuse de Trump
China a trimis înapoi avioanele pe care le-a comandat din SUA în cadrul celei mai recente represalii din cauza tarifelor impuse de Trump, a declarat șeful producătorului de avioane Boeing, citat de BBC.
Kelly Ortberg a declarat că două avioane au fost deja returnate și că un altul va urma după escaladarea tensiunilor comerciale dintre cele două țări.
Directorul executiv al Boeing a declarat pentru CNBC că alte 50 de avioane urmau să ajungă în China în acest an, dar clienții acestora au indicat că nu le vor lua în primire.
SUA au impus tarife de 145% la importurile din China, iar aceasta a ripostat cu o taxă de 125% pe produsele americane.
Vorbind marți în Biroul Oval, Trump a declarat că este optimist cu privire la îmbunătățirea relațiilor comerciale cu China, afirmând că nivelul tarifelor pe care le-a impus „va scădea substanțial, dar nu va fi zero”.
Cu toate acestea, Ortberg a declarat că China „a încetat de fapt să mai primească avioane din cauza mediului tarifar”.
Boeing este cel mai mare exportator american, cu aproximativ 70% din vânzările sale de aeronave comerciale în afara SUA.
Ortberg a declarat că Boeing evaluează opțiunile de a revinde 41 dintre avioanele deja construite către alți clienți, deoarece există o cerere mare din partea altor companii aeriene.
El a spus că există nouă avioane care nu se află încă în sistemul de producție al Boeing și a dorit să „înțeleagă intențiile acestora și, dacă este necesar, le putem atribui altor clienți”.
El a adăugat că Boeing „nu va continua să construiască aeronave pentru clienți care nu le vor lua”.
Boeing poartă discuții zilnice cu echipa lui Trump
Ulterior, în cursul după-amiezii, Ortberg a declarat, în cadrul unei conferințe cu investitorii, că „nu trece nicio zi fără ca noi să fim implicați fie cu secretarii de cabinet, fie cu POTUS însuși (președintele Trump) în ceea ce privește războiul comercial dintre China și SUA”.
El a adăugat că are „mari speranțe că vom ajunge la niște negocieri”.
Miercuri, secretarul american al Trezoreriei, Scott Bessent, a declarat la conferința Fondului Monetar Internațional (FMI) că există o oportunitate pentru o „mare înțelegere” între SUA și China privind comerțul.
Întrebat despre o viitoare întâlnire între cele două țări, Bessent a declarat că ar fi o „oportunitate incredibilă” de a ajunge la un acord, dacă China ar fi „serioasă” în ceea ce privește reducerea dependenței economiei sale de exporturile de produse.
De asemenea, Ortberg a declarat investitorilor că alte părți din lanțul de aprovizionare al Boeing sunt acum expuse tarifelor – în principal în Japonia și Italia, unde sunt aplicate tarife universale de 10%.
Boeing a raportat pierderi mai mici pentru primul trimestru al anului, după ce a fabricat și livrat mai multe avioane.
Producția se prăbușise în 2024 din cauza unei serii de crize și a unei greve a aproximativ 30 000 de muncitori ai fabricii americane.
Aceasta dorește să crească producția avioanelor sale 737 MAX la 38 pe lună în 2025.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.