China va testa în spațiu cărămizi fabricate dintr-un material care imită solul lunar, în vederea construirii unei baze pe Lună
Va putea China să își construiască o bază pe Lună folosind… solul lunar? China încearcă să răspundă la această întrebare trimițând în spațiu pentru testare cărămizi fabricate din acest material inovator, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.
Fabricate pe Pământ din componente care imită solul lunar, acestea vor fi transportate la stația spațială chineză Tiangong („Palatul ceresc”) de nava cargo Tianzhou-8, care urmează să fie lansată vineri seara.
China a investit miliarde de euro în programul său spațial în ultimele decenii pentru a recupera decalajul față de Statele Unite și Rusia. Aceasta speră să trimită un astronaut pe Lună înainte de 2030 și să construiască o bază internațională acolo până în 2035.
Mai multe eșantioane de cărămizi de compoziții diferite vor fi supuse unor condiții extreme similare celor întâlnite pe Lună.
„Principalul lucru va fi să le expunem la spațiu”, a declarat pentru AFP Zhou Cheng, profesor la Universitatea Huazhong de Știință și Tehnologie din Wuhan (centrul Chinei), a cărui echipă de cercetători a dezvoltat cărămizile.
„Le vom plasa în afara stației spațiale și le vom lăsa acolo, expuse la intemperii” pentru a “vedea dacă performanțele lor se deteriorează sau nu”, explică el.
La urma urmei, orice material de pe Lună va trebui să facă față unor condiții extreme.
În primul rând, temperatura, care poate varia drastic, potențial de la 180 de grade la -190 de grade.
„Mult mai puțin costisitoare”
În al doilea rând, deoarece Luna nu este protejată de o atmosferă, este lovită de cantități mari de radiații cosmice și micrometeoriți. Cutremurele lunare pot, de asemenea, să slăbească structurile construite pe solul său.
Zhou Cheng și colegii săi au dezvoltat o tehnică de fabricare a diferitelor tipuri de cărămizi din materiale disponibile pe Pământ, în special bazalt.
Ei s-au inspirat din materialul colectat de sonda chineză Chang’e 5, care la sfârșitul anului 2022 a fost prima misiune din lume din ultimele patru decenii care a adus pe Pământ sol lunar.
Aceste cărămizi, de culoare neagră, sunt de trei ori mai rezistente decât cărămizile standard și se pot potrivi unele în altele, evitând utilizarea lianților, care ar fi o provocare pe Lună, subliniază Zhou Cheng.
Echipa a proiectat, de asemenea, un robot de imprimare 3D pentru a construi habitate.
„Scopul în viitor este de a utiliza resursele in situ, solul lunar (…) pentru a realiza diferite tipuri de construcții”, explică Zhou Cheng.
Fabricarea de cărămizi direct pe Lună este un „lucru evident de încercat”, deoarece „este mult mai ieftin să folosești materialele disponibile la fața locului decât să trebuiască să le transporți de pe Pământ” în nave spațiale, a declarat pentru AFP Jacco van Loon, profesor de astrofizică la Universitatea Keele (Marea Britanie).
Lego
Alte țări care au ambiția de a construi o bază lunară lucrează la cărămizi care imită suprafața lunară.
În cadrul programului Artemis al NASA, care speră să trimită oameni pe Lună în 2026, cercetătorii de la Universitatea din Florida Centrală testează cărămizi realizate cu ajutorul imprimantelor 3D.
Agenția Spațială Europeană (ESA), la rândul său, a efectuat studii privind modul de asamblare a cărămizilor pe baza structurii… Lego.
Experimentul chinez, pe de altă parte, „are șanse mari de reușită, iar rezultatele vor deschide calea pentru construirea de baze lunare”, spune Jacco van Loon.
Stația Internațională de Cercetare Lunară (ILRS) a Chinei este un proiect comun cu Rusia.
Potrivit presei oficiale, o duzină de țări (inclusiv Thailanda, Pakistan, Venezuela și Senegal) și aproximativ patruzeci de organizații străine sunt partenere în această inițiativă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank