Chinezii au inventat plasturele care administrează medicamente / Dispozitivul funcționează pe principiul osmozei și nu are componente electrice sau electronice în interior
Un grup de cercetători de la Laboratorul de sisteme avansate de administrare a medicamentelor al Universității Zhejiang și al spitalului Chao-Yang din Beijing (China) a dezvoltat un plasture echipat cu microaeruri pentru eliberarea subcutanată prelungită a anumitor tipuri de medicamente, anunță La Reppublica.
În prezent, capacitatea plasturelui de a elibera și de a asigura o concentrație stabilă în sânge a unui medicament antidiabetic (exenatidă) și a unui medicament chimioterapeutic (citarabină) a fost testată pe animale.
În plus, dispozitivul a fost aplicat pe brațul a 10 voluntari sănătoși pentru a evalua capacitatea acestuia de a rămâne atașat la piele pentru o perioadă prelungită și pentru a studia eventualele efecte adverse. Rezultatele par promițătoare și tocmai au fost publicate în Science Translational Medicine.
Dispozitivul funcționează pe principiul osmozei și nu are componente electrice sau electronice în interior. Este format din două compartimente separate de o membrană semipermeabilă: cel exterior trebuie umplut cu apă, în timp ce cel care este în contact cu micro-acele conține medicamentul și un amestec (clorură de sodiu, glucoză sau manitol) numit „osmogen”, care servește tocmai la creșterea presiunii osmotice a sistemului. În practică, apa tinde să curgă dinspre compartimentul cel mai exterior spre așa-numitul „miez osmotic” care conține medicamentul. Astfel, acesta din urmă și osmogenul intră în soluție, creând o soluție saturată.
Toate acestea declanșează trecerea soluției cu medicament de la compartimentul osmotic la micro-acele subiacente și, astfel, la pielea pacientului sau, în acest caz, a animalelor pe care a fost testat dispozitivul.
În cele din urmă, un filtru cu o dimensiune a porilor de 40 microni blochează trecerea oricăror solide nedizolvate, astfel încât acestea să nu ajungă din compartimentul osmotic la micro-ace, riscând să le blocheze.
În comparație cu alte dispozitive de acest tip, explică autorii studiului, plasturele nou dezvoltat poate conține o cantitate relativ mare de medicament, permițând astfel administrarea continuă pe perioade lungi de timp.
În studiile pe modele animale, plasturele a fost eficient pentru administrarea unui medicament antidiabetic (exenatide) și a unui medicament chimioterapeutic (citarabină). În special, dispozitivul a permis menținerea concentrațiilor terapeutice ale celor două medicamente în sânge timp de 24 de ore.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.