Chirurgul Mircea Beuran: Eu am intrat în programul operator după ce a avut loc incidentul, echipa era șocată, am continuat operația și am finalizat-o / Protocolul este parafat de medicul cu gradul cel mai înalt
Medicul Mircea Beuran a reiterat, duminică, la Digi24 că nu se afla în sala de operație atunci când o pacientă a luat foc , la Spitalul Floreasca, din cauza unei manevre chirurgicale greșite. Pacienta era „un caz oncologic foarte critic”, iar nimeni nu a vrut să-și asume niciun risc în privința ei, spune medicul chirurg, care amintește de factorul uman ce a jucat un rol important în decizia lui de a intra să o opereze pe femeie. Mircea Beuran a menționat, de asemenea, că „nimeni nu a vrut să mușamalizeze” cele întâmplate.
Întrebat de ce apare doar semnătura lui pe protocolul operator, medicul Mircea Beuran a explicat că, deși au mai fost doi chirurgi la intervenție, regula este ca cel cu gradul cel mai înalt să pună parafa.
„Eu am intrat în programul operator după ce trecuse evenimentul cu arsul și pacienta fusese mutată dintr-o sală în altă sală. Echipa am găsit-o șocată, speriată de evenimentul respectiv. Am continuat operația și am finalizat-o. (…) Am parafat protocolul operator. Au existat încă 2 chirurgi. Aceștia au fost acolo. Regula este ca cel cu gradul cel mai mare – operând și finalizând operația am pus această parafă. Lipsa de parafă nu înseamnă că nu sunt trecuți, ei (cei doi chirurgi, n.r.) sunt trecuți”, spune medicul Mircea Beuran.
„S-a început intervenția chirurgicală, nu era o problemă să fiu neapărat acolo. Era o bolnavă pe care eu am operat-o în urmă cu o săptămână. Un caz foarte critic, un caz oncologic, pentru care nu a vrut nimeni să-și asume niciun risc. La rugămintea unor colegi am intrat și am operat. A făcut o complicație severă, o hemoragie. Atâta timp cât m-am deplasat eu trecuse evenimentul (cu arsul, n.r.). Se poate verifica foarte bine venirea mea în spital, pentru că sunt camere și la intrarea în spital, există protocoale de terapie intensivă. Plus că imediat după terminarea intervenției am luat legătura cu coordonatorul blocului operator, cu familia. Nu a căutat nimeni nici să mușamalizeze, nici să ascundă”, explică medicul.
„O echipă tehnică trebuie să facă o evaluare a aparatului, nu e un caz singular. Se cunoaște și în literatura de specialitate, sunt sesiuni în congrese la care discută”, adaugă Mircea Beuran.
Medicul a povestit că a mai avut un eveniment asemănător, în urmă cu mulți ani. „În afară de un singur eveniment care a fost o arsură de placă, nu am avut. E o altfel de arsură, nu e o arsură prin foc. Am raportat, bineînțeles. E un lucru vechi, de ani de zile”.
Mircea Beuran a declarat, de asemenea, că aparatul folosit în timpul operației era unul nou. „Aparatul are o lună de zile de folosință. E cel mai nou aparat. Dacă există o echipă tehnică, va verifica și va vedea”.
„Faptul că am intrat la un bolnav atâta de sever, la care nimeni nu a vrut să intre, eu cred că factorul uman e important, mai ales că e vorba de un eveniment care se putea întâmpla oricând, oriunde pe lumea asta”, spune medicul Mircea Beuran.
Cazul femeii arse a fost semnalat sâmbătă, într-o postare pe Facebook, de către Emanuel Ungureanu, el prezentând mărturiile a două asistente medicale de la Spitalul Floreasca.
Ministrul Sănătății a precizat, într-o intervenție telefonică la Digi24, că a aflat de acest incident foarte grav, vineri seara, „prin surse terțe”. „Am aflat din mediul chirugical, lumea chirugicală e mică”, a menționat Victor Costache.
Costache a spus că incidentul s-a petrecut duminică, 22 decembrie, în spitalul Floreasca, aflat în subordinea Ministerului Sănătății, însă ministerul nu a fost informat. Ministrul a precizat că pacienta, în vârstă de 65 de ani, este în stare critică, în urma incidentului produs de „o manevră cirurgicală inexplicabilă”.
Horațiu Moldovan, secretarul de stat din Ministerul Sănătății care conduce ancheta Corpului de control la Spitalul Floreasca, a anunțat că în timpul operației la care a fost supusă femeia care a ars, chirurgii au folosit un bisturiu electric a cărui utilizare este interzisă în combinație cu dezinfectant pe bază de alcool.
Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
13 comentarii