G4Media.ro

Chișinău: Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul privind eliminarea imunității deputaților…

Sursa foto: captură video

Chișinău: Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul privind eliminarea imunității deputaților în cazuri de corupție

Parlamentul de la Chișinău a aprobat în prima lectură proiectul de modificare a art. 70 din Constituție prin care este limitată imunitatea deputaților. Modificarea se referă doar la cazurile de corupție, trafic de influență, abuz de putere și spălări de bani. Astfel, reținerea, arestarea, percheziționarea deputaților pe asemenea cazuri va putea fi făcută fără încuviințarea Parlamentului, potrivit Radio Chișinău.

Modificarea a fost susținută de 64 de deputați. Proiectul, care a fost propus de partidul de guvernământ PAS, a fost susținut și de deputații Partidului „Șor”. Socialiștii și comuniștii au cerut retragerea proiectului, motivând că are conotație politică și ar trebui cerut avizul Comisiei de la Veneția.

„Imunitatea judecătorilor și avocați a fost eliminată, e timpul să fie scoasă și cea a deputaților”, a declarat deputata Olesea Stamate, șefa Comisiei numiri și imunități. Ea a mai spus că imunitatea nu trebuie să fie un privilegiu personal al deputaților, ci unul instituțional. Potrivit Olesei Stamate, modificarea propusă nu va pune în pericol funcționarea autonomă a Legislativului și urmărește contracararea corupției politice.

Deputata Marina Tauber a declarat că gruparea „Șor” susține proiectul, dar a precizat că pentru lectura a doua va propune un amendat ce prevede anularea deplină a imunității parlamentare.

Deputatul comunist Vladimir Voronin a declarat în plen că proiectul de modificare a art. 70 a Constituției „seamănă cu o afacere dintre PAS și „Șoroviști”.

Deputatul socialist Vlad Bătrâncea a acuzat autorii proiectului că „inventează bicicleta”, făcând trimitere la recomandările forurilor internaționale legislative, care nu încurajează asemenea practici. Bătrâncea a spus că va ataca proiectul conform normelor internaționale.

Deputatul PAS, Vasile Grădinaru, a spus că modificarea Constituției urmărește curățarea instituțiilor principale de stat de corupți. Proiectul dezleagă mâinile procurorului în lupta cu corupția și așterne „covor roșu hoților spre pușcărie”.

Anterior, proiectul pentru modificarea art. 70 din Constituție a primit aviz pozitiv de la Curtea Constituțională.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. „La noi de ce nu se poate?” se întreabă românul în timp ce votează în proporție de 85% cu mafia PNLSDUDMRetc + AUR și îi pute USR pentru că nu face exact ce vrea fiecare votant din univers. Asta e, băieți, fix asta îi lipsește chelului.

    • Nu se poate pentru ca asta e nivelul votantilor din Romania. Pe 60% nu-i intereseaza iar 30% voteaza la fel mereu. Vezi ce-ti ramane. Eu zic ca stam chiar bine!
      Moldovenii ne-au luat-o inainte dpdv al constientizarii votului in ecuatia progresului. Mereu ultimii!! Asta ne e deviza si cu ea o sa murim!

  2. la noi e rezolvata treaba cu justitia, cu statul de drept, ne-a spus insusi MARELE MEDITATOR GALBEN FICUS GRIVCO, a facut si REFERENDUM, a infrant pana si peeeeseeedeeee

    in ritmul asta, rep Moldova ne va depasi , si economic si social si politic .. si vom putea usor emigra la ei

    • L-am infrant impreuna dl. andrei, ati uitat? Si azi avem rezultatul, 60 la suta dintre romani vor un fel de pesede, indiferent cum s-o numi, iar din restul, jumatate sunt dezamagiti si nu fac altceva decat sa arate cu degetul. Smecheriile, combinatiile, nepotismele, traficul, evaziunea, furaciunile, toate astea le face numai marele mediator, noi toti ceilalti suntem niste victime nevinovate. La fel si cu justitia, sa fie libera, sa fie justitie, dar cand vine vorba de afaceri murdare, de salarii minime, de bagat pe firme si alte chestii, nu mai vrem justitie, daca vine anaf-ul, ca de ce vine, ca de ce nu se ia de mediator, ca numai el e de vina.

  3. Acum brusc vor dori parlamentarii lor unirea cu Romania 😉

  4. Vinovatia se stabileste printr-o decizie irevocabila a instantei. Pana atunci esti doar suspect sau acuzat. Retragerea imunitatii, in lipsa unei decizii definitive judecatoresti, fara acordul Parlamentului, poate fi folosita ca arma politica. In cazul de fata, progresistii moldoveni daca vor sa inchida gura opozantilor „pro-rusi” ii acuza de coruptie, si cu asta sunt terminati. Nonsens juridic. Politie politica a la Kovesi.

    • Nu e nici o politica a la Kovesi, dar in capul vostru e bezna. Cum sa se pronunte sau sa ia o decizie o instanta daca nu poate fi urmarit ca are imunitate? Voi cu ce ganditi? Cu creierul, sigur nu.