Chișinăul pregătește un nou plan de reintegrare a Transnistriei, cu un rol crescut al României și Uniunii Europene
Autoritățile de la Chișinău pregătesc un nou plan de reintegrare a regiunii separatiste transnistrene, iar rolul României și Uniunii Europene în procesul de negocieri ar trebui să crească, având în vedere parcursul european al Republicii Moldova, transmite IPN, citat de Rador.
În acest moment, singura soluție formală de rezolvare a chestiunii transnistrene este așa-numitul ”Format 5 + 2” – un forum de discuții compus din reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului, la care Rusia, Ucraina și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), sunt „mediatori” ai negocierilor, iar UE și SUA au statut de observatori. În acest format, România nu are nici un rol oficial. Acest format nu a dus la avansarea nici unei soluții majore timp de 30 de ani, dat fiind că Rusia, care este ”mediator”, susține fățiș autoritățile separatiste de la Tiraspol.
Vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, a declarat că de-a lungul a 30 de ani au existat cel puțin 14 planuri sau strategii de reintegrare. „Sigur ele nu se făceau niciodată publice. N-au avut, firește, succes. Nici un succes. Dar nu se acționează în neștire. Orice acțiune, inclusiv planurile pentru un an sau doi, sunt programate. Adică, ce avem de gând să facem pentru un an-doi și se schițează anumite variabile. Ce s-ar putea întâmpla în cazul în care, bunăoară… Toate aceste proiecte, mai ales după 2005, țin cont numaidecât de un lucru – de legea adoptată de Parlament în anul 2005”, a notat Oleg Serebrian.
Potrivit lui, această lege este linia roșie după care nu se poate trece. Este vorba despre faptul că integritatea teritorială a Republicii Moldova, statul unitar, demilitarizarea, decriminalizarea acestei regiuni sunt elemente care trebuie să facă numaidecât parte din acest plan de acțiuni.
În opinia vicepremierului, partea ucraineană poate ajuta Republica Moldova la nivel de expertiză, dar și din punct de vedere diplomatic. Întâi de toate, pentru că Ucraina este parte a procesului e negocieri. „Este cel mai important vecin al nostru în procesul de negocieri, România nefăcând parte din procesul de negocieri direct, ci doar prin intermediul OSCE sau al UE. De altminteri, cred că rolul României trebuie să crească, mai ales odată cu integrarea noastră graduală în spațiul european. Și rolul Uniunii Europene trebuie să crească de asemenea, pentru că subiectul transnistrean va deveni din ce în ce mai mult și un subiect de integrare europeană”, a menționat vicepremierul pentru Europa Liberă.
„Avem a reintegra o țară și a o integra în Uniunea Europeană. Deci aceste două procese trebuie cumva coroborate, coordonate și sincronizate”, a mai spus vicepremierul.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii