G4Media.ro

Chișinăul semnează încă o lună de concesii pentru energia electrică din Transnistria.…

Sursa/ moldgres.com

Chișinăul semnează încă o lună de concesii pentru energia electrică din Transnistria. Ucraina contribuie și ea la aprovizionarea cu energie electrică a țării

Autoritățile de la Chișinău au semnat, miercuri, un nou contract pe o lună de zile pentru furnizare de energie electrică cu centrală termo-electrică Moldgres din regiunea separatistă transnistreană deținută de compania rusească Inter RAO. 

Moldgres va livra Republicii Moldova un total de 70% din energia electrică necesară pe teritoriul constituțional al Republicii Moldova la un preț de 59.90 de dolari americani per MWh. 

Pe lângă prețul convenit de părți, regimul separatist de la Tiraspol a cerut și a primit autorizația de emisie a poluanților și cea pentru gestionarea deșeurilor pentru Uzina Metalurgică Moldovenească din Râbnița pentru încă o lună.

Centrala Termoelectrică Moldovenească (Moldgres) primește gaze naturale rusești de la Gazprom la prețuri preferențiale, iar diferența este acumulată ca datorie istorică a companiei moldo-ruse Moldovagaz, subsidiară a Gazprom. 

Cei doi agenți economici din Transnistria – Uzina Metalurgică Moldovenească și Moldgres – sunt principalii contribuabili la bugetul regiunii transnistrene. Uzina Metalurgică Moldovenească asigură influxul de valută al regiunii transnistrene care ține în viața rubla transnistreană prin vânzarea de produse metalurgice finite în special pe piețele europene.

Pe de altă parte, autoritățile de la Chișinău au anunțat pe de cealaltă parte că 30% din necesarul de energie va procurat din Ucraina. Republica Moldova va semna prin compania de stat Energocom un contract cu compania EnergoAtom, companie similară din Ucraina. Prețul convenit pentru luna iunie cu ucrainenii va fi în medie de 65,03 dolari per MWh. 

Ministrul Andrei Spînu a mai anunțat miercuri seara pe pagina sa de Facebook că de la 1 iunie vor intra în vigoare în Republica Moldova și Regulile Pieței energiei electrice. 

„Ne aliniem la practicile europene în ceea ce privește organizarea pieței angro de energie electrică. Noutatea presupune, în special, organizarea unei piețe de echilibrare și un mecanism de plată a dezechilibrelor. Aceste mecanisme se aplică între participanții la piața angro de energie și nu afectează direct consumatorii finali. După multe amânări, astăzi, putem spune că ne apropiem de standardele europene în acest sector. Suntem hotărâți să ducem reformele până la capăt”, a explicat Spînu.

Foto: centrala termo-electrică de la Cuciurgan denumită Moldgres. Sursa/ moldgres.com

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Profund indatorati..la rusi.Cand va solicita Rusia datoria si nu veti plati, veti fi executati pana la Prut!

  2. ”Ucraina contribuie și ea la aprovizionarea cu energie electrică a țării” ba, baiete, A CONTRIBUI nu e sinonim cu A VINDE. Ucraina VINDE curent electric in Moldova. Dar stiu ca e greu cu limba romana la Chisinau…