Christine Lagarde a pierdut încrederea angajaților Băncii Centrale Europene: e considerată o „lideră autocrată”, care folosește resursele instituției în scop personal și promovează o agendă ”woke” în loc să se ocupe de politica monetară
Christine Lagarde (Franța) este o președintă a Băncii Centrale Europene „autocratică”, cu agendă „woke”, nepotrivită pentru a conduce zona euro, potrivit unui sondaj intern obținut și publicat de The Times.
Sondajul realizat la sfârșitul primei jumătăți a mandatului său de opt ani a arătat că 50,6 % dintre funcționarii care au răspuns au evaluat performanța sa generală ca fiind „foarte slabă” sau „slabă”. 53% consideră că ea nu este președintele potrivit pentru BCE în actuala conjunctură.
Spre comparație, un sondaj similar realizat în mandatul predecesorului Mario Draghi (Italia) a arătat că sub 10% dintre angajați l-au drept slab, iar 55% l-au catalogat pe italian drept „foarte bun” sau „excepțional” pentru rolul său în criza datoriilor din zona euro.
Lagarde, în vârstă de 68 de ani, fostă șefă a Fondului Monetar Internațional, este o vedetă în circuitul conferințelor internaționale și a fost prima femeie care a ocupat un post de ministru de finanțe în cadrul G8.
În ciuda aprecierilor pe care le primește în locuri precum Davos, Lagarde nu a reușit să își convingă propriul personal din Frankfurt, potrivit sondajului realizat în rândul oficialilor din cadrul Organizației pentru servicii publice internaționale și europene (Ipso) a BCE.
„Lagarde este în general raportată ca fiind un lider autocratic. Mulți respondenți resimt atmosfera negativă pe care acest stil de conducere a insuflat-o în instituție”, a concluzionat Ipso într-un raport.
„Mulți au declarat, de asemenea, că ea dedică prea mult timp unor subiecte care nu au legătură cu politica monetară și că intră prea des în domeniul politic. Respondenții raportează, de asemenea, percepția lor că ea folosește în mod abuziv resursele instituției pentru a-și promova imaginea personală, posibil pentru a-și pregăti următoarea mutare în carieră”.
Lagarde deține postul de la BCE până în noiembrie 2027, conducând o instituție puternică care stabilește politicile monetare pentru cei 20 de membri ai zonei euro.
Sondajul realizat în rândul a 1.159 din cei 5.000 de angajați ai BCE, prezentat pentru prima dată de Politico, relevă nemulțumirea cu privire la rolul lui Lagarde în prioritizarea diversității de gen și a politicilor de mediu, într-un moment în care zona euro se luptă cu inflația. „La BCE se creează o atmosferă ‘woke’, care se va dovedi extrem de dăunătoare atunci când oamenii vor începe să realizeze ce fundătură este aceasta”, a răspuns un oficial.
Doar 38% dintre respondenți au susținut deciziile de politică monetară luate sub conducerea lui Lagarde și mai mult de jumătate și-au exprimat temerile că BCE nu va reuși să își atingă obiectivele de stabilitate a prețurilor de bază și de inflație.
Cunoscută pentru politicile de austeritate, decizia BCE de a tăia „evenimentele sociale pentru integrarea familiilor, cum ar fi petrecerea de Crăciun a copiilor” a fost reclamată de angajați care au remarcat că salariile lor au rămas în urma celor ale lucrătorilor din alte instituții ale UE.
„Mulți respondenți spun că nu mai recunosc BCE. Ea este percepută ca fiind „arogantă”, lipsită de umilință și uneori chiar ofensatoare pentru personal”, se arată în raport.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank