G4Media.ro

Christine Lagarde: Aderarea Croației la zona Euro dovedește că moneda unică este…

Sursa foto: Dreamstime

Christine Lagarde: Aderarea Croației la zona Euro dovedește că moneda unică este în continuare atractivă

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, susţine că faptul că numărul statelor membre ale Uniunii Europene care utilizează moneda unica europeană a ajuns la 20 dovedeşte că euro nu şi-a pierdut atractivitatea, relatează Agerpres, conform Bloomberg.

„Croaţia a depus eforturi susţinute pentru a deveni cel de-al 20-lea stat membru al zonei euro, care au fost încununate de succes. Felicit poporul croat. Această realizare demonstrează că euro este o monedă atractivă, care aduce stabilitate ţărilor care o adoptă”, a spus Christine Lagarde într-un comunicat de presă.

Începând de duminică, 1 ianuarie 2023, bancnotele şi monedele euro au fost puse în circulaţie în Croaţia, iar Hrvatska narodna banka, Banca centrală naţională a Croaţiei, a devenit membră a Eurosistemului. Sistemul băncilor centrale din zona euro cuprinde BCE şi băncile centrale naţionale ale ţărilor a căror monedă este euro. Consiliul guvernatorilor BCE este acum compus din 26 de membri prin includerea guvernatorilor Băncii Naţionale a Croaţiei, Boris Vujcic.

Croaţia a devenit şi primul stat membru al Uniunii Europene care a aderat în aceeaşi zi atât la spaţiul Schengen cât şi la zona euro.

„Posibilitatea de a trece frontierele interne fără verificări este o realizare importantă, posibilitatea de a face plăţi peste graniţă utilizând aceeaşi monedă unică europeană este o altă realizare”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Moneda unică este un simbol al unităţii şi suveranităţii europene. Deşi toate satele membre UE, cu excepţia Danemarcei, sunt obligate să adere la zona euro, puţine ţări fac eforturi serioase pentru a se alătura zonei unice. Cehia, Ungaria, Polonia şi Suedia nu par interesate să adere la zona euro.

„Doar şase state membre UE nu sunt membre ale clubului”, excluzând Danemarca, a spus Christine Lagarde, într-un interviu acordat cotidianului croat Jutarnji list. „Dacă au nevoie de mai mult timp, nu este o problemă. Atunci când vor îndeplini criteriile şi vor dori să se alăture, vom fi încântaţi să creştem numărul ţărilor din zona euro”, a spus Lagarde.

Începând cu data de 1 ianuarie 2002, milioane de europeni din 12 ţări şi-au abandonat monedele naţionale, lire, franci, mărci sau drahme, pentru monede şi bancnote în euro. Acestora li s-au alăturat ulterior cetăţenii din alte şapte ţări: Slovenia în 2007, Cipru şi Malta în 2008, Slovacia (2009), Estonia (2011), Letonia (2014), Lituania în 2015, şi acum Croaţia.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Interesele politice nu dovedesc nimic, zona euro este moarta pentru ca euro nu are acoperire si spre deosebire de dolar este folosita doar in ue, euro este o moneda destinata sa moara, la fel ca uniunea sub conducea nemtalailor.
    Ue si euro o sa fie ingropate si uitate pana in 2030, sincer, sper sa moara anul asta, dar nu am atata noroc.

    • Nu mor caii cand vor cainii.

      P.S .Hai clona cu „t” mic, zi ceva si la commentul asta…re.tar.da.tu.le 😂🤣😂

    • Ma bucur ca dai ocazia sa radem de tine bai asta fake Melania zis chizdalia, clona thembela deci nu te mai screme ca iar te faci de ras. Mai bine spune-ne ceva nou despre tine cum ca tactu seamana cu lavrov si matta cu Florin Salam ma thembelulle 😆 🤣 😂

    • Ha ha haaaa ha haaaa…cu Florin Salam ha ha 🤣 😜 ha ha haaaa ha haaaa haaaaa haaaa 🤣 🤣 🤣

  2. Pentru România moneda comuna nu este atractiva.

    Membrii Fanclubului Putin spera sa se destrame UE, SUA, Eurozona, Schengen, NATO, ONU șamd.

    … Sa rămână pe lume doar Rusia și Comunitatea Statelor Independente. Și vasalii lor.

  3. Bă, bă, bă, bă, bă… ia stai așa! Lagard nu era șefa FMI? A făcut transfer la ECB sau cum?

  4. Dovedeste cedarea de buna voie a solidaritatii si federalizarea Europei pe usa din spate, asa cum a spus si d-na Tatcher.

  5. Da,Croația cu 4 milioane de locuitori este de referință!