G4Media.ro

Christine Lagarde susține că Banca Centrală Europeană nu ar trebui să reacționeze…

Sursa foto: europarl.eu

Christine Lagarde susține că Banca Centrală Europeană nu ar trebui să reacționeze la presiunile inflaționiste actuale: „O înăsprire a politicii monetare ar afecta economia abia după ce şocul a trecut”

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a spus vineri că inflaţia în zona euro se va calma astfel încât BCE nu ar trebui să înăsprească politica monetară deoarece astfel ar sugruma revenirea economiei, transmite Reuters, citată de Agerpres.

În luna octombrie, rata inflaţiei în zona euro a urcat la 4,1%, cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, stimulată de explozia preţurilor la energie iar analiştii se aşteaptă să rămână peste ţinta BCE de 2% şi anul următor, din cauza problemelor apărute de-a lungul lanţurilor de aprovizionare care nu pot să ţină pasul cu redeschiderea economiei.

Cu toate acestea, vineri, Christine Lagarde a insistat că BCE nu ar trebui să apese pedala de frână, pentru moment, ci să continue să pună gaz pe foc pentru a susţine relansarea economiei.

„Având în vedere că presiunile inflaţioniste sunt aşteptate să se reducă, cum este cazul în prezent, nu are sens să reacţionezi prin înăsprirea politicii monetare. O înăsprire ar afecta economia abia după ce şocul a trecut”, a spus Christine Lagarde la o conferinţă bancară organizată la Frankfurt.

La reuniunea de politică monetară de luna viitoare, BCE urmează să decidă care va fi viitorul programelor sale de achiziţii de obligaţiuni.

Chiar dacă BCE a semnalat că programul său de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme – PEPP), cu o valoare de 1.850 miliarde de euro, se va încheia în luna martie 2022, Lagarde a precizat că achiziţiile de active vor fi „importante” şi după acea dată.

„Chiar şi după aşteptatul sfârşit al situaţiei de urgenţă creată de pandemie, va fi în continuare important pentru politica monetară, inclusiv calibrarea adecvată a achiziţiilor de active, să susţină relansarea economiei şi revenirea sustenabilă a inflaţiei la ţinta noastră de 2%”, a spus Lagarde.

Analiştii se aşteaptă ca Banca Angliei să înceapă să majoreze dobânzile încă din acest an iar Rezerva Federală americană a anunţat că îşi va reduce achiziţiile de obligaţiuni.

Cu toate acestea, Lagarde a susţinut vineri că o înăsprire a politicii monetare în acest moment nu ar face decât să reducă veniturile gospodăriilor, care se confruntă deja cu un şoc de pe urma creşterii costurilor la energie, care este posibil să afecteze creşterea economică. „În această situaţie, înăsprirea politicii monetare nu ar face decât să agraveze efectul de contracţie al economiei”, a spus preşedintele BCE, adăugând că instituţia pe care o conduce trebuie să continue să susţină cererea.

Sursa foto: europarl.eu

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Vomit cand vad cata! Ca orice drog, si drogul numit ‘dobanda zero (sau chiar negativa)’ o sa produca anumite simptome de sevraj. Insa bani iieftini duc la inflatie, la saracirea celor mai saraci si la imbogatirea nejustaa celor care deja detin mai multe active. Evident, dupa asta, tot marii birocrati de nivel inalt vin cu masuri socialiste de ‘egalizare’, pe banii fraierilor care muncesc/ produc ceva util!