CIA antrenează forțele speciale ucrainiene „să ucidă ruși” în cazul unei invazii militare. Programul secret a început în 2015 la o bază din sudul SUA
Agenția Centrală de Informații (CIA) desfășoară un program secret de instruire intensivă în Statele Unite pentru forțele speciale de elită și pentru alți membri ai serviciilor de informații ucrainiene, parte a unui program care a început în 2015, într-o unitate nedezvăluită din sudul Americii. Cinci foști oficiali de informații și de securitate națională familiarizați cu inițiativa au confirmat această operațiune pentru Yahoo News. Dezvăluirile vin în același timp în care New York Times a relatat că SUA vor sprijini masiv insurgența ucraineană dacă Rusia invadează țara, iar CIA și Pentagonul vor înarma și antrena forțele de gherilă ucrainene în România, Polonia și Slovacia.
Un program secret
Potrivit informațiilor, programul secret, condus de forțe paramilitare care lucrează pentru departamentul Ground Branch al CIA – cunoscut oficial acum ca Ground Department – a fost înființat de Administrația Obama după invazia și anexarea Crimeei de către Rusia în 2014. Aceasta în ciuda faptului că resursele CIA erau direcționate în acea perioadă către Afganistan și alte misiuni contrateroriste în jurul lumii.
Considerat o „prioritate ridicată” de către oficialii americani, programul a continuat sub Administrația Trump. Parțial la îndemnul Congresului, fostul președinte republican a extins finanțarea pentru program, crescând numărul de soldați ucrainieni aduși anual în SUA, potrivit foștilor oficiali.
Președintele Joe Biden a continuat și el să extindă programul, a declarat un fost oficial înalt al serviciilor de informații.
Până în 2015, ca parte a acestui efort extins anti-Rusia, paramilitarii din Ground Branch au început, de asemenea, să călătorească pe frontul din estul Ucrainei pentru a-și sfătui omologii de acolo, susțin mai mulți foști oficiali americani.
Programul condus de CIA, desfășurat în Statele Unite, durează mai multe săptămâni și include pregătiri în mânuirea armelor de foc, tehnici de camuflaj, navigație terestră, tactici precum „acoperire și deplasare,” strângere de informații și alte domenii. Importanța sa a devenit acum crucială. Forțele speciale pregătite de CIA ar putea juca în curând un rol critic la granița de est a Ucrainei, unde peste 100.000 de militari ruși sunt desfășurați ca parte a ceea ce multe voci susțin că este pregătirea pentru o invazie.
Obiectivul: „omorârea rușilor”
Yahoo News a precizat că modul de caracterizare a programului este o chestiune de dispută între oficiali americani: unii afirmă că operațiunea are un caracter pur defensiv, în timp ce alții susțin că este vorba de o operațiune ofensivă.
Unii oficiali de la Washington au negat că programul de pregătire al CIA este, sau a fost vreodată, orientat spre partea ofensivă. „Scopul pregătirii, și al instruirii care a fost oferită, a fost acela de a ajuta la colectarea de informații,” a spus un oficial înalt al serviciilor americane de informații.
Jurnaliștii de peste ocean au afirmat că, în acest context paramilitar, ceea ce presupune sprijinul în strângerea de informații „poate fi ambiguu.” Iar modul în care acest antrenament supervizat de CIA va fi aplicat de ucraineni „se poate schimba rapid odată cu faptele de pe teren.
Un fost oficial de rand înalt din serviciile de informații a afirmat și el că programul CIA a implicat „un antrenament foarte specific cu privire la abilități care ar spori capacitatea” ucrainenilor „de a se lupta înapoi împotriva rușilor.” Antrenamentul, care a inclus „chestiuni tactice,” va începe „să arate destul de ofensiv dacă rușii invadează Ucraina,” a spus fostul oficial american.
Un fost oficial CIA, familiar cu programul derulat de Ground Department, a afirmat însă cu tărie că „Statele Unite antrenează o insurgență,” el adăugând pe șleau că programul i-a învățat pe ucraineni „cum să omoare ruși.”
Yahoo News a scris că programul, care nu pare să fi avut vreodată ca scop oficial pregătirea pentru o insurgență, a inclus într-adevăr tactici care ar putea fi folosite în acest scop. Un alt fost oficial al agenției de spionaj a descris aspectele tehnice ale programului, cum ar fi instruirea ucrainenilor în tehnici de menținere securizată a comunicații în spatele liniilor inamice sau „într-un mediu ostil de informații.”
Actualul oficial superior al serviciilor de informații a negat însă ferm că programul a fost conceput în vreun fel „pentru a ajuta la o insurgență.” O opinie împărtășită și de Tammy Thorp, un purtător de cuvânt al CIA, care a afirmat: „Sugestiile conform cărora am antrenat o insurgență armată în Ucraina sunt pur și simplu false.”
O cooperare de durată
CIA a oferit de mulți ani un antrenament limitat unităților de informații ucrainene pentru a încerca să susțină o Ucraină independentă și să prevină mișcările subversive ale Moscovei. Cooperarea Washington-Kiev „s-a intensificat” după invazia Crimeei, a spus un fost director executiv al CIA.
Paramilitarii CIA au „o prezență foarte mică” în Ucraina, a spus fostul oficial al agenției americane de informații, adăugând că aceștia ajută la pregătirea forțelor ucrainene în noduri potențiale critice pe care se pot concentra rușii,” dacă Moscova va încearcă să invadeze țara vecină.
După eforturile de instruire desfășurate în timpul administrațiilor Obama și Trump, programul cunoaște în prezent o nouă fază. Și aceasta deoarece, explică ziariștii americani, antrenarea forțelor care ar putea lua parte la o insurgență nu este același lucru cu a sprijini activ o insurgență dacă aceasta se va produce în urma unei invazii ruse a Ucrainei. În acest sens, Administrația Biden a creat un grup operativ pentru a determina modul în care CIA și alte agenții americane din domeniul securității ar putea sprijini o insurgență ucraineană, în cazul în care Rusia lansează o operațiune militară la scară largă, potrivit The Washington Post.
„Dacă rușii invadează, acei (absolvenți ai programelor CIA) vor fi miliția voastră, liderii voștri insurgenți,” a spus fostul oficial superior din CIA. „Îi antrenăm pe aceștia de opt ani. Sunt foarte buni luptători. Acesta este locul unde programul agenției ar putea avea un impact serios.”
De-a lungul anilor, programele de instruire CIA au fost „foarte eficiente,” a afirmat fostul director CIA. Ele au ajutat la „schimbarea cursului evenimentelor”, a spus fostul oficial CIA, adăugând că a fost informat că „s-au făcut progrese pe câmpul de luptă” ca „rezultat direct” al programului.
Atât oficialii americani, cât și ucraineni cred că forțele ucrainene nu vor putea rezista unei incursiuni rusești pe scară largă. Dar reprezentanții ambelor țări cred, de asemenea, că Rusia nu va putea păstra un nou teritoriu la infinit din cauza rezistenței puternice din partea insurgenților ucraineni.
Pericolul trădării
Lucrul atât de strâns cu ucrainenii a prezentat provocări unice, potrivit foștilor oficiali. Ani de zile, oficialii americani au crezut că, din cauza rețelei de spioni pe care Moscova îi are în cadrul serviciilor de informații ale Ucrainei, programul a fost „foarte probabil” compromis de Moscova.
Înalți oficiali din cadrul Administrației Trump au discutat cu omologii lor ucraineni despre preocupările legate de penetrarea rusă a programului de instruire al CIA.
Ucrainenii, conștienți de această problemă, au încercat să-i verifice pe cursanții plecați în SUA pentru a elimina „cârtițele”, potrivit foștilor oficiali. Ca măsură de precauție, oficialii Consiliului Național de Securitate din mandatul lui Trump au stabilit însă o regulă prin care să nu le spună ucrainenilor nimic despre care simțeau că rușii ar putea afla ulterior.
Cu toate acestea, problemele nu au întârziat să apară. Un fost oficial al CIA a afirmat că un număr mic de cursanți din cei ajunși anterior în SUA au fost trimiși înapoi în Ucraina pentru încălcarea regulilor de securitate, cum ar fi deținerea de dispozitive electronice neautorizate.
Oficialii CIA cred, de asemenea, că recruții ucrainieni au fost vizați de ruși odată ce s-au întors în Ucraina. „Rușii și loialiștii trădători din cadrul serviciilor de securitate ucrainene căutau absolvenții acestor clase pentru a-i asasina,” a spus fostul oficial CIA. De exemplu, comandantul unității de operațiuni speciale din Departamentul de informații militare din Ucraina, colonelul Maksim Shapoval, a fost ucis în iunie 2017, după ce o bombă plasată sub vehiculul său a explodat în centrul Kievului.
De altfel, penetrarea de către ruși a serviciilor secrete ucrainene a fost o problemă de lungă durată pentru CIA, potrivit foștilor oficiali ai serviciilor de informații. De zeci de ani, agenția a încercat să lucreze doar cu unități ucrainene selecționate – unele create la insistențele agenției – care au fost izolate de restul serviciilor de informații ale țării pentru a preveni compromiterea lor de către Rusia.
Chiar dacă, din cauza amenințărilor de penetrare din partea Rusiei, CIA își asumă un risc atunci când lucrează cu ucrainenii, agenția crede că programul de formare a fost, în general, foarte valoros, potrivit foștilor oficiali. Iar dacă rușii lansează o nouă invazie, „vor exista oameni care le vor face viața mizerabilă,” a spus fostul oficial de rang înalt din serviciile de informații. Paramilitarii instruiți de CIA „vor organiza rezistența” folosind pregătirea specializată pe care au primit-o în Statele Unite.
Războiul asimetric
Informațiile relatate de Yahoo News, pe baza declarațiilor unor foști oficiali americani din serviciile de informații, vin la câteva zile după ce o analiză publicată de organizația de tip think tank Atlantic Council a afirmat că cea mai bună modalitate de a preveni o invazie la scară largă a Ucrainei de către Rusia ar putea fi prin creșterea costurilor militare potențiale cu care se va confrunta Mosova în cazul în care Putin decide să lanseze o ofensivă majoră împotriva țării vecine. Între aceste costuri se numără crearea de unități mobile care să hărțuiască continuu trupele ruse, implicarea forțelor speciale ucrainene in operațiunile de gherilă, utilizarea de drone și alte echipamente specifice conflictelor asimetrice etc.
În acest context, Forțele de Operațiuni Speciale (SOF) ale Ucrainei ar juca un rol crucial în eforturile de gherilă, bazându-se pe antrenamentele primite și investițiile considerabile făcute în ultimii ani. Aceste trupe speciale se vor afla în centrul acțiunilor de rezistență anti-ruse.
În același context, New York Times a scris sâmbătă că SUA vor sprijini masiv insurgența ucraineană dacă Rusia va invada această țară, iar nivelul de sprijin pentru rezistența ucraineană va depăși cu mult ajutorul dat în Afganistan în anii 80 luptătorilor anti-sovietici. Multiple surse din Administrația Biden au afirmat că planurile pentru sprijinirea Ucrainei ar include și antrenamente pentru luptătorii ucraineni în statele din flancul estic al NATO – România, Polonia și Slovacia.
Planuri de invazie
Potrivit informațiilor furnizate de seviciile de informații occidentale și ucrainiene, Rusia pregătește pentru următoarele perioadă o ofensivă împotriva Ucrainei cu până la 175.000 de militari, concentraţi în patru locuri, cu 50 de grupuri tactice de luptă, cu tancuri, piese de artilerie și transportoare de trupe.
Analiștii militari au vorbit despre patru scenarii posibile pentru o invazie militară rusă a Ucrainei: ocuparea completă a țării; capturarea întregii zone de coastă a Ucrainei, de la Donețk până în Moldova, inclusiv a Odessei; ocuparea coastei de la Donețk până în Crimeea, de-a lungul Mării Azov, prin Mariupol; anexarea regiunii Donbas, ocupată în prezent de forțele ruse. Defense News care a scris despre aceste scenarii a precizat că, în cazul în care se decide să folosească forța militară, această a patra alternativă poate fi cea mai atractivă opțiune a lui Putin.
Amenințările militare ale Rusiei împotriva Ucrainei nu doar că au stârnit îngrijorarea profundă a americanilor și aliaților lor din NATO și Uniunea Europeană, care au cerut constant rezolvarea diplomatică a situației și retragerea trupelor ruse din regiune. Prin poziția agresivă adoptată, Moscova a forțat Vestul să se așeze la masa de discuții privind cererile sale, văzute de mulți ca „iraționale,” așa cum este cea ca NATO să se retragă la frontierele sale din 1997 și negarea dreptului țărilor din fosta sferă de influență sovietică de a se alătura alianței nord-atlantice.
Iar jocul Rusiei a fost încununat de succes. Discuții la nivel înalt de securitate între oficialii americani, europeni și NATO pe de-o parte și ruși pe de altă parte au avut loc zilele trecute, fără însă ca experții să se aștepte la rezultate concrete.
Problema, cred comentatorii, este că nimeni nu știe în prezent ce urmăreșete cu exactitate liderul de la Moscova. Analiștii cred că obiectivele lui Putin sunt fie de a extrage concesii de la occidentali privind extinderea NATO (lucru devenit aproape imposibil, așa cum au demonstrat discuțiile eșuate dintre cele două părți), fie de a invada Ucraina și de a inversa prin forță deplasarea acesteia spre Vest, lucru care ar putea duce la mai mare conflict european de după cel de-al Doilea Război Mondial.
Surse: Yahoo News, New York Times, Washington Post, The Guardian / Foto: Militari ucrainieni / Sursa: Armata ucrainiană
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
25 comentarii