Cifrele dezastrului care nu se văd la televizor / Cum scapă Ciucă și Ciolacu de crizele grave ale guvernării
Două știri esențiale au trecut pe sub radarul marilor televiziuni de știri. Acolo unde au fost bifate totuși în treacăt, nu veți vedea mari dezbateri despre responsabilitatea Guvernului Ciucă pentru cifrele care dau fiori reci economiștilor și populației.
Prima știre a fost publicată, marți, în exclusivitate de site-ul Economedia.ro: România se împrumută la dobânzi record, de aproape 8% pe termen lung.
Peste această știre s-a lăsat o tăcere adâncă. Când erau în opoziție, Marcel Ciolacu și liderii PSD îl acuzau cu vena umflată pe gât pe Florin Cîțu, pe atunci ministru de finanțe, că ”amanetează viitorul copiilor noștri” și că ”îndatorează România pe trei generații”.
Vă amintiți cum țipau liderii PSD la liberali, cum îi somau să spună ce fac cu banii împrumutați și se plângeau că dobânzile sunt prea mari? Acum de ce nu s-ar pune problema exact la fel?
Ministerul de finanțe este condus azi de Adrian Câciu de la PSD. Discuția a dispărut însă subit din spațiul public, deși dobânda la care s-a împrumutat recent România cu peste jumătate de miliard de lei a atins o cotă record, nemaivăzută în ultimii 17 ani cel puțin.
Toate țările se împrumută azi la dobânzi semnificativ mai mari din cauza pandemiei și războiului din Ucraina, doar că România bate recordul în regiune. În aceeași zi, BNR a mărit rata dobânzii de politică monetară de la 3% la 3,75%, cu consecința directă a scumpirii împrumuturilor contractate de populație de la bănci.
O creștere mult mai mică decât aștepta piața, semn că BNR e mai degrabă prietenoasă cu guvernul și nu riscă o coliziune directă. În schimb, Mugur Isărescu se răfuiește cu cei care au criticat Banca Națională că nu adoptă măsuri mai agresive și le recomandă să bea un ceai de tei.
Procentul ridicat al dobânzii spune ceva despre perfomanța slabă a guvernului Ciucă, despre neîncrederea în economia României și despre întârzierea reformelor în domenii cheie care ar mai diminua cheltuielile unui stat supraponderal, care își permite să plătească în continuare pensii speciale grase sau sinecuri de partid bine remunerate.
Aceste dobânzi mari nu reflectă doar instabilitatea din regiune, războiul din Ucraina sau efectele pandemiei, ci spun ceva esențial despre neîncrederea în modul în care este guvernată România azi. Per a contrario, orice Guvern care reușește să contracteze împrumuturi la dobânzi mici se laudă în secunda doi că banii luati din piață la costuri rezonabile sunt rezultatul încrederii în politicile guvernamentale.
A doua știre ar fi trebui să înroșească ecranele televizoarelor azi: Rata inflaţiei a urcat la 13,8% în luna aprilie / Gazele s-au scumpit cu 85%, cartofii cu 41%.
Aici lucrurile au stat ceva mai bine, televiziunile n-au putut ocoli un fenomen resimțit în plin în portofelul oricăruia dintre dintre noi: puterea de cumpărare se prăbușește dramatic. Nu suntem încă Turcia, dar vedem de la o lună la alta în coșul de la supermarket cum banii își pierd valoarea.
Aici televiziunile de știri au avut grijă să ajute puțin propaganda guvernamentală, inventând dușmanul din piețe, speculantul. Din cauza vânzătorului lacom de roșii și cireșe cresc prețurile în țară, nici o vorbă despre incompetența guvernului. Ba, mai mult: guvernul discută o OUG de luptă cu speculantul, o intervenție brutală în piețe care amintește de OUG 114 dată de vestiții Dragnea, Vâlcov și Teodorovici.
Este rostul economiștilor să explice în detaliu cauzele inflației galopante, cât din responsabilitate aparține Guvernului, cât este rezultatul crizelor externe. Însă un lucru este evident și pentru nespecialiști: Guvernul Ciucă și cele de dinaintea lui, Cîțu sau Orban, n-au tăiat cheltuieli, pentru ca statul să le ajusteze în raport de productivitate și să limiteze în acest fel nevoia de împrumuturi pentru a-și finanța deficitul bugetar.
În treacăt fie spus, România se află în procedură de infringement la Bruxelles pentru deficit excesiv, prin urmare are spații de manevră limitate. Nu se mai poate juca, așadar, cu creșterea deficitului pentru a-și acoperi cheltuielile, dar nici nu taie din cheltuieli, dimpotrivă, le mărește printr-o serie de promisiuni și măsuri populiste.
Însă banii de la partid și contractele de la guvern au evacuat toate temele de mai sus de pe agenda televiziunilor. PNL și PSD au investit cu folos milioane de euro într-o presă care azi caută și reciclează orice alte subiecte pentru a nu deranja Guvernul.
Premierul Ciucă, președintele PSD Ciolacu scapă ieftin la fiecare apariție publică, nu mai dau socoteală public pentru contra-performanțele guvernului în economiei pentru că nu le mai cere nimeni socoteală.
Televiziunile de știri se uită la orice alte nenorociri seară de seară, mai puțin la semnele crizelor multiple din România. Norocul lor cu războiul din Ucraina, care umple golul și ține publicul ocupat cu dramele altora.
Aici și opoziția ar putea juca un rol mai importat în a trage semnale de alarmă asupra problemelor tot mai mari din economie. Nu se întâmplă acest lucru din mai multe motive. În primul rând, cele două partide, AUR și USR, au agende total diferite.
AUR se cațără pe scandaluri și promovează constant o agendă suveranistă, populistă, anti-occidentală și vădit pro-rusă, care-i asigură o oarecare vizibilitate, în timp ce USR PLUS este boicotat mediatic masiv iar mesajele lor rareori mai ajung să facă masă critică în presă.
Pe de altă parte, cu toată cenzură și boicotul mediatic, și partidul are partea lui de vină. Liderii USR PLUS par să-și cheltuiască toată energia în competiția internă. Ieșirile lor publice sunt rare, acțiunile offline de impact aproape inexistente, fiecare cântă partitura proprie în general pe Facebook, motiv pentru ca și audiența partidului băltește în sondaje undeva la 10%.
În astfel de momente, opoziția vine în fața publicului cu specialiștii săi în economie și prezintă analize detaliate despre cauze și soluții, speculează la maxim teme generoase ca inflația galopantă sau împrumuturile făcute de stat la dobânzi uriașe, își scoate liderii de la centru și pe cei locali în conferințe de presă vorbind cu toții pe aceeași voce, organizează acțiuni în stradă pentru a transmite publicului că este contectată la problemele reale și că dispune de soluții.
Dar câtă vreme presa este anesteziată cu bani, iar opoziția slabă, decuplată de la realitate și în criză de lideri, coaliția PSD-PNL-UDMR va trece prin cele mai dure crize economice și sociale ca gâsca prin apă.
PS: La scurt timp după publicarea acestui editorial, președintele Klaus Iohannis le-a explicat jurnaliștilor că singurul vinovat pentru inflația și dobânzile mari este Putin. Guvernul României n-are nici o răspundere, războiul din Ucraina ne-a nenorocit pe toți. Asta veți auzi probabil zile în șir, seară de seară, de acum încolo.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
71 comentarii