Cimitir din secolul al 17-lea, descoperit aproape de centrul Sibiului, într-unul din cele mai mari șantiere arheologice din ultimele două decenii în oraș
La distanță de câteva minute de centrul orașului Sibiu, arheologii au descoperit un cimitir de secol 17, alături de rămășițe ale unei turnătorii de secol 19, dar și câteva piese ceramice care se datează încă din secolul 14, într-unul dintre cele mai mari șantiere arheologice din ultimele două decenii, transmite Turnul Sfatului.
Cercetarea arheologică, realizată sub egida Complexului Național Muzeal ASTRA din Sibiu, a fost desfășurată pe o suprafață de peste 8000 de metri pătrați, a fost efectuată pe malul stâng al Cibinului, pe strada Rusciorului nr.2, pe o parcelă unde este propus un proiect investițional al al unei firme private.
În ciuda faptului că, până nu demult, perimetrul a fost ocupat integral de clădirile fostei cazangerii Independența, specialiștii au avut surpriza să descopere 30 de morminte de inhumație de perioadă medieval târzie/pre-modernă, „o apariție inedită în peisajul arheologic al zonei”, spun aceștia.
Zece dintre cele 30 morminte cercetate aveau, ca inventar câteo monedă, cea mai timpurie, din cele determinate până la acest moment, fiind emisă înanul 1577, iar cea mai târzie monedă fiind din anul 1619. „Credem că cimitirul datează din prima parte a secolului 17 deoarece acesta nu apare marcat pe prima ridicare topografică iozefină, făcută între 1769 și 1773. La acel moment nu mai exista nici măcar memoria locului”, explică arheologii.
În total, pe suprafața cercetată au fost identificate 88 de complexe și contexte de natură arheologică de tip morminte, urme ale unor clădiri, structuri industriale, cuptoare, gropi, șanțuri pentru diverse rețele. Inventarul arheologic recuperat este unul divers și constă din piese ceramice, vitrice, monetare și metalice, fiind eșalonat cronologic din secolul al XIV-lea și până în secolul XX.
Citește articolul complet pe Turnul Sfatului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
5 comentarii