G4Media.ro

Cimitirele naturale, în plină expansiune în Germania

Sursa foto: Pexels

Cimitirele naturale, în plină expansiune în Germania

La prima vedere, pădurea Nuthetal-Parforceheide, aflată la sud de Berlin, este la fel ca multe altele din  Brandenburg, zona rurală care înconjoară capitala Germaniei. Dar panglicile albastre sau galbene care împodobesc multe trunchiuri de fag, stejar sau pin atrag atenția. „Aceștia sunt copacii de la poalele cărora sunt vândute locuri”, spune Johanna Krause, administratorul pădurii care, împreună cu soțul ei, gestionează acest spațiu de înhumare de un nou tip. „Galbenul indică arbori comunitari, unde pot fi îngropate până la cincisprezece urne. Cei cu albastru sunt destinați cumpărătorilor individuali sau familiilor. Aceștia sunt destinați pentru două sau mai multe urne, în funcție de dorințele clientului”, adaugă aceasta, citată într-un reportaj realizat de Le Monde.

Clienții au posibilitatea, de asemenea, să-și planteze arborele pe care îl aleg dintr-o pepinieră și la umbră căruia vor să le fie îngropată cenușa.

De la deschiderea acestui cimitir, în 2012, o mie de urne, cele mai multe biodegradabile, au fost înhumate aici și nu este singurul astfel de lăcaș. Aproape două sute de parcuri și păduri funerare oferă acum această alternativă, prezentată ca fiind mai naturală și mai ecologică decât înmormântările clasice. În plus, e și mai ieftină și nici nu cade pe umerii urmașilor sarcina de a îngriji mormintele.

Citește integral în Le Monde

Sursa foto: Pexels.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

23 comentarii

  1. Simplu si eficient!Tipic german!Prin est e ca la faraoni!

    • Se vede ca au o traditie cu cenusa 😀

    • La fel de eficient ca atunci cind au inchis centralele nucleare de au nevoie de alea pe carbune si de gazele rusilor ca sa compenseze. Curat ecologic.
      Dar cine sintem noi sa ne indoim de intelepciunea nemtilor? La urma urmei cind au luat ei vreodata vreo decizie gresita, nu? 😉

  2. Daca IKEA avea fabrica la astia exporta lemn cu parfum de ……

  3. E grozav. In Romania nu se face fiindca e inca in Evul Mediu.

  4. Nemtii au ajuns niste sălbatici. Sa ai grija de mormintele inaintasilor este un gest de respect si iubire, nu o corvoada. Asa ceva este celebrat in mai toate culturile pamantului. Dar acum moda este alta: bagi batranii in instituții unde mor singuri iar cand mor ii ingropi in padure.

    Efectiv, animale. Si vitele progresiste celebrează.

    • si ai grija de copacul respectiv… nu e mai frumos asa decat o piatra sau cruce? ce e rau in asta?
      e ca un ciclu al vietii..

    • @Razvan: E bine si frumos acolo la tine, in evul mediu? Ai vazut vreodata cum arata un cimitir in Germania, sau iti dai cu parerea doar ca sa te afli in treaba?
      Iar batranii care ajung in institutii ajung acolo tocmai pentru ca rudele se preocupa pentru ei si vor sa le ofere conditii cat mai bune in ultimii ani din viata. Dar tu ramai la „obiceiurile si traditiile” tale din evul mediu, ca evolutia este pentru vite progresiste.

    • Bravo, Razvan!
      Sunt intru totul de acord cu ce ai zis. Nu esti singurul non-progresist din acest minunat colectiv de comentatori.
      Poate, o mica incursiune in filozofie, antopologie sau prin alte locuri se pare uitate … n-ar strica.

    • antropologie, scuzati…

    • @sardukar Antropologic vorbiind, complexul industrial pompe funebre + popa spagar din ce traditie culturala face parte? Inmormantarea intr-o groapa in padure a fost cat se poate de naturala timp de cateva milioane de ani. Ritualul ce are cu formaldehida si cu taxa la popa? Nu te impiedica nimeni sa iti chemi popa, apropos, poti sa te ingropi sub un copac pe care sa-l hranesti si cu slujba cu sobor, cheama-l si pe PreaSecurist daca vrei, nu te impiedica nimeni.

      Boooo „progresistii”… Ma distreaza ca asta e termenul aruncat in dispret ca o insulta. Eu il revendic, e o mandrie, nu o injuratura. Probabil si cand s-a inventat primul sistem de canalizare s-au scandalizat iubitorii de traditie gen aruncatul olitei de noapte pe geam ca vin progresistii sa le strice lor milenarele traditii gen murit de holera si dizenterie la 30 de ani. Nu intotdeauna intoarcerea la natura e de dorit (asa cum doresc regresistii gen spalatii pe creier anti-vaccin) dar in cazul de fata se imbina ecologia cu spiritualitatea si simtul civic si nu mi se pare nimic neinregula cu intoarcerea la natura in conditiile acestea.

    • @sardaukar Ma consider non-progresist sau vreo alta asemenea sintagma. Totusi, n-as avea nicio problema sa fiu ingropat intr-un loc no-name. Sau, sa imi donez cadavrul la un institut medical.

  5. vorbeam cu cineva exact despre asta acum cateva zile!
    chiar as vrea sa fiu ingropat fara sa fiu incinerat… infasurat doar in ceva biodegradabil si apoi plantat un copac peste. ingrasamant natural 🙂

    • Vezi ca daca te imbalsameaza le strici culturile. Aldehida formica omoara tot 🙂

    • nu, nu vreau imbalsamare..poate m-am exprimat gresit 🙂
      infasurat pentru pudici :))…din punctul meu de vedere pot sa fiu si gol pusca

    • Există! Este un proiect al unor italieni, am un lapsus acum ref numele brandului. Au un fel de cocon saculet degradabil în care pun cadavrul, si planteaza pomuletul cu radacina in interior, sa se hrănească. Saculetul se dizolvă, rădăcinile cresc si devii pom. Retin că se zbăteau cu avize etc. Evident că există opozitie mortală din partea industriei clasice de pompe funebre, si a preotimii.

    • La cate prostii mancam zilele astea sigur nu ne mai descompunem natural, ne mumificam practic, deci nu dispari ci te gasest astia cand sapa sa mai faca vreo catedrala. Mai bine incinerat, mai simplu si fara batai de cap.

  6. Vezi ca daca te imbalsameaza le strici culturile. Aldehida formica omoara tot 🙂

  7. Nu vad ce e asa de misto sa-ti iasa garabetii, satui de la mancat creierul tau, prin ochi….

  8. Organismul aflat în stare de putrefacție emana mult metan. Bio urnă care devine hrană pt un copăcel nu poate fi împotriva naturii și a lui Dumnezeu. Se poate tine o slujba și asta e. Rămășițele vor fi parte din mediu natural

  9. Ce tot ii laudati pe nemți nu stiu, dar ca au bagat in mormânt sute de mii de români nu spune nimeni? Ca erau poate bunicii voștri nu va ganditi? Ce vorbim aici? Si cand am luptat de partea lor crezi ca le-au pasat de noi? Au stiut doar sa ne foloseasca petrolul in al doilea razboi. Daca au morminte frumoase la ei inseamna ca au si bani sa stiti. Haideți sa vedem si lucrurile bune de la noi. Sigur ati auzit de Sapanta cu cimitirul vesel. Mulțumesc

    • Există! Este un proiect al unor italieni, am un lapsus acum ref numele brandului. Au un fel de cocon saculet degradabil în care pun cadavrul, si planteaza pomuletul cu radacina in interior, sa se hrănească. Saculetul se dizolvă, rădăcinile cresc si devii pom. Retin că se zbăteau cu avize etc. Evident că există opozitie mortală din partea industriei clasice de pompe funebre, si a preotimii.

    • Nu cred ca am citit pe acest site un comentariu mai imbecil decat al matale, Iulia!
      Felicitari!