G4Media.ro

Cimitirul militar din Valea Uzului este în proprietatea comunei Sânmartin. Sentință definitivă,…

Sursa Foto: Facebook/ Korodi Attila

Cimitirul militar din Valea Uzului este în proprietatea comunei Sânmartin. Sentință definitivă, Primăria Dărmănești a pierdut procesul

Curtea de Apel Târgu-Mureş a respins marţi prin sentinţă definitivă acţiunea oraşului Dărmăneşti în vederea anulării hotărârii Consiliului Local Sânmartin prin care cimitirul militar din Valea Uzului a fost trecut în proprietatea publică a comunei, transmite agenția maghiară de presă MTI.

Curtea de Apel a respins, ca instanţă de apel, recursul primăriei oraşului Dărmăneşti împotriva hotărârii în prima instanţă, cu conţinut similar.

Reamintim că o Hotărârea de Consiliu Local emisă în 29 martie 2019 de Consiliul Local Dărmanești a provocat tensiuni între maghiari și români după ce Cimitirul din Valea Uzului, devenit cunoscut drept ”cimitirul maghiar”, a ajuns în domeniul public al localității și, astfel, a fost delimitată o ”parcelă românească”.

Apartenenţa localităţii Valea Uzului, astăzi nelocuită, şi a cimitirului militar şi a clădirilor de cazarmă aflate pe teritoriul aşezării, precum şi parcela românească înfiinţată anul trecut în acest cimitir, fac obiectul nenumăratelor procese la tribunalele româneşti. O parte din aceste procese au fost iniţiate de Sânmartin, o alta de Dărmăneşti, iar un al treilea grup de procese a fost intentat de prefectul judeţului Bacău.

CONTEXT

În Cimitirul din Valea Uzului sunt înhumați peste 1143 de soldați de mai multe naționalități, eroi ai Primului și celui De-al Doilea Război Mondial. Majoritatea soldaților înhumați erau de naționalitate maghiară însă, pe lângă aceștia, s-au numărat și soldați germani, români, ruși sau austrieci.

Tensiunile au escaladat în luna aprilie 2019, după ce Primăria Dărmănești a amenajat în ”cimitirul maghiar” o ”parcelă românească” unde a amplasat 52 de cruci de beton și un monument în memoria eroilor români. La scurt timp, toate crucile au fost ”îmbrăcate” în saci negri de gunoi.

Escaladarea tensiunilor din Valea Uzului a fost invocată de Kelemen Hunor cu doar două zile înainte de alegerile europarlamentare pentru a suspenda protocolul de colaborare cu coaliția PSD-ALDE ”până la soluționarea conflictului”.

Sursa Foto: Facebook/ Korodi Attila

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. Mai cinstit era sa fi dat cu banul ca la alegerea portilor de fotbal cata vreme integritatea si credibilitatea ”onoratelor instante” romanesti este 0.

  2. Să așteptăm motivația hotărârii, pentru că altfel am putea băga bățul prin gard cu întrebarea ”De ce nu s-a judecat la Curtea de Apel din Bacău?”.

  3. Vorba istoricului: Erdély, magyar terület!

    • Care istoric?

    • In cele mai frumoase vise ale voastre v-ati dori voi multe dar nu prea se poate.
      Dar vezi tu ca mai era o vorba celebra…. De la Nistru pan’ la Tisa!

  4. Lipseste din articol: Crucile de beton au fost amplasate ilegal, fara autorizatie de constructie. plus au fost puse peste morminte. Trebuie daramate!

  5. În sfârșit, s-a făcut dreptate. Nu mai în cercați să furați Ardealul, moldovenilor.

    • Vasilica cine incearca ce sa fure? pe bune, ardelenii sufera de complexul superioritatii fara motiv. Am fost in Ardeal, venit dupa 25 de ani de vest, frumos, insa nu am vazut ceva sa ma impresioneze pana la lacrimi.

      Am dat de aceeasi oameni ca in sud sau in Moldova, cam neciopliti insa cu o fudulie ne-educata. Orasele tot la fel de murdare, la fel de paraginite, nu am vazut niciun motiv obiectiv sa justifice aceasta superioritate. M-au intrebat in Cluj ce cred despre oras, am fost diplomat sa nu spun adevaraul despre mizerie, le-am raspuns ca nu pot sa zic nimic caci s-ar supara Timisorenii care cred ca ei sunt fruncea. Clujeanul respectiv era un intelectual, s-a prins ce voiam sa zic, a lasat capul in jos. Stia si el de fudulia nejustificata a ardelenilor.

      Vorba aia, ii dai unui banatean binete si iti raspunde „tot Banatul ii fruncea”.

      Dar daca va place sa va considerati deosebiti, fie, insa nu vedeti ce penibili sunteti 🙂

    • Cel mai renumit evaluator al doamnei Kovesi tot un moldovean a fost.

  6. O părere : Peste tot în Europa sunt cimitire și monumente ale ostașilor căzuți în războaiele din Europa, de foarte multe ori pe teritoriul unor foste state ”adversare”. După o regulă nescrisă integritatea lor nu se pune la îndoială de nici o parte. Gestul celor din Dărmănești a fost unul necugetat, mai mult necivilizat. Răspunsurile maghiarilor, pe măsură. Gesturi, tensiuni, certuri inutile. Păcat.
    Dealtfel, după datele Oficiului Național de Cult al Eroilor, în Ungaria sunt numeroase cimitire ale ostașilor români, căzuți pe teritoriul Ungariei. Principalele localitati in care sunt inhumati militari romani sunt: Aszalo (238), Gyor (200), Hajduboszormeny (236), Megyaszo (1614), Miskolc (704), Nyiregyhaza (308), Rakoskeresztur-Budapesta (164).
    https://once.mapn.ro/pages/view/138

  7. Curtea de Apel Tg.Mures este cea care i-a „absolvit”de pacate de celebrii cetateni din Tandarei,spre dezamagirea anchetatorilor britanici,nu?

  8. A adormit primaria pnl-ista de la darmanesti?
    Dece nu au cerut recuzarea completului de judecata de la tg mures si sa ceara stramutarea?
    Tradatori de tara, pacat ca au abolit astia pedeapsa cu moartea.